Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Macron nimesi Elisabeth Bornen Ranskan uudeksi pääministeriksi – ensimmäistä kertaa yli 30 vuoteen nainen johtaa maan hallitusta

Ranskassa presidentti Emmanuel Macron nimitti maanantaina maan uudeksi pääministeriksi työministeri Elisabeth Bornen. Asiasta kertoi presidentin kanslia.

Kanslian mukaan Borne, 61, saa nyt tehtäväkseen hallituksen muodostamisen. Borne tunnetaan taitavana ja kokeneena poliitikkona, joka osoitti tukensa Macronille tämän ensimmäisen kauden aikana.

Kyseessä on ensimmäinen kerta yli 30 vuoteen, kun Ranskan hallitusta johtaa nainen. Edellinen, tähän asti ainoa nainen hallituksen johdossa oli Edith Cresson, joka toimi pääministerinä toukokuusta 1991 huhtikuuhun 1992 Francois Mitterrandin ollessa maan presidentti.

Bornen edeltäjä Jean Castex jätti eroilmoituksensa presidentille aiemmin. Castex oli vuonna 2020 yllätysvalinta pääministeriksi, ja hänen lähtönsä myötä Macron voi nyt järjestellä hallitusta uudelleen kesäkuun tärkeiden parlamenttivaalien alla.

Macron tarvitsee lainsäätäjien enemmistön tuekseen voidakseen toteuttaa ohjelmaansa, sillä äärioikeisto ja uusi vasemmistoliittouma ovat uhanneet asettua Macronin suunnitelmien esteeksi.

Uuden pääministerin nimellä on spekuloitu jo viikkojen ajan. Macron antoi jo etukäteen ymmärtää haluavansa tehtävään vasemmistolaisen naisen, jolla on näyttöjä ympäristöasioissa. Näin hän voisi toteuttaa kouluihin ja terveydenhuoltoon sekä ilmastokriisin hillintään kaavailemiaan toimia.

Vastustajat hakevat vaalivoittoa

Macron voitti huhtikuiset presidentinvaalit selkeällä erolla haastajaansa, äärioikeiston Marine Le Peniin. Sekä Le Pen että vasemmiston Jean-Luc Melenchon toivovatkin nyt parempaa tulosta kesäkuun vaaleissa, sillä heille suotuisa vaalitulos antaisi mahdollisuuden estää Macronin suunnitelmien läpivienti.

Melenchon on koonnut vasemmistopuolueet johtamakseen liittoumaksi, ja nyt vasemmistolla on yhteinen ääni ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin.

Castex oli aikonut erota välittömästi presidentinvaalien jälkeen ranskalaisen perinteen mukaisesti. Macron kuitenkin houkutteli pääministerin pysymään pestissään aina seuraajan löytymiseen asti. Castex muistetaan todennäköisesti parhaiten koronaviruspandemian hoidosta, sillä hän näyttäytyi säännöllisesti televisiossa kertomassa tuoreista tartuntaluvuista ja rajoitustoimista.