Ruotsin valtiopäivät keskustelee Natosta, hallitukselta odotetaan päätöstä jäsenhakemuksesta

Ruotsissa valtiopäivät keskustelee tänään maan hallituksen viime viikolla julkistamasta turvallisuuspoliittisesta analyysistä. Käytännössä keskustelussa on kyse Nato-jäsenyydestä, jota tukemaan hallituspuolue sosiaalidemokraatit asettui eilen puoluehallituksen kokouksen jälkeen.

Pääministeri Magdalena Andersson sanoi hallituksen olevan valmis tekemään virallisen päätöksen jäsenyyden hakemisesta valtiopäiväkeskustelun jälkeen. Toistaiseksi ei ole varmaa, odottaako Ruotsi Suomea jäsenyyshakemusten jättämiseksi yhtä aikaa.

Valtiopäivillä on suuri enemmistö Nato-jäsenyyden tueksi, sillä sosiaalidemokraattien lisäksi kaikki opposition porvaripuolueet ovat jo pitkään sanoneet kannattavansa Natoon liittymistä. Jäsenyyttä vastaan ovat vain vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue.

Andersson perusteli eilen sosiaalidemokraattien päätöstä muun muassa historiallisilla siteillä ja yhteistyöllä Suomen kanssa. Jos Ruotsi jäisi Itämeren alueella yksin sotilasliitto Naton ulkopuolelle, olisi maa paljon aiempaa haavoittuvampi.

– Liittyminen Natoon on parasta Ruotsin ja ruotsalaisten turvallisuuden kannalta, Andersson tiivisti.

Puoluehallituksen päätöksen mukaan sosialidemokraatit haluavat Ruotsin esittävän Natolle yksipuoliset varaumat ydinaseiden ja pysyvien ulkomaisten tukikohtien sijoittamista vastaan. Suomi ei ole omissa Nato päätöksissään esittänyt mitään varaumia.

Suomen ja Ruotsin tiivis yhteydenpito jatkuu tällä viikolla, kun presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio aloittavat tiistaina kaksipäiväisen valtiovierailun Ruotsiin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut