Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Tänään on lämmin poutapäivä lähes koko maassa – sitten viilenee, ja Lappiin ennustetaan lumisateita ensi viikolle

Vahvistuva korkeapaineen selänne tuo tänään lähes koko Suomeen enimmäkseen poutaisen ja aurinkoisen sään. Ilmatieteen laitoksen aamun ennusteen mukaan iltapäivästä alkaen on enimmäkseen selkeää tai puolipilvistä ja paikoin sadekuuroja. Päivän ylin lämpötila on 10–18 astetta, Pohjois-Lapissa 3–8 astetta.

Lauantaina lämpötilat laskevat, ja sään viileneminen jatkuu ensi viikon alkupäivinä.

– Tänään on lämmin päivä, mutta sitten sää viilenee etenkin maan etelä- keskiosissa. Varsinkin sunnuntai ja sitä seuraavat maanantai ja tiistai ovat toinen toistaan viileämpiä päiviä, meteorologi Eerik Saarikalle Ilmatieteen laitokselta sanoo.

"Lumi sulaa kuitenkin päivän mittaan teiden pinnoilta"

Saarikallen mukaan lauantaina satelee vettä jonkin verran Länsi-Suomessa. Oulun seutuville hän ennustaa sunnuntaille runsaita sateita, josta sadekuurot näyttävät tämän hetken ennusteen mukaan siirtyvän itään Pohjois-Savon suuntaan. Alkuviikosta Pohjois-Suomessa sade saataneen lumena.

– Koko Lapin alueella voidaan saada lumisateita ensi viikon tiistain ja keskiviikon kuluessa. Lumi sulaa kuitenkin päivän mittaan teiden pinnoilta, koska lämpötila on plussan puolella, Saarikalle sanoo.

Koleana alkanut kevät ei vielä lähipäivinä tee ainakaan lämpötilojen valossa loikkaa kesää kohti. Lähivuorokaudet ovat selkeästi tavanomaista viileämpiä. Viiden vuorokauden lämpötilan keskiarvo on Etelä- ja Keski-Suomessa muutaman asteen tavanomaista viileämpää.

– Viiden vuorokauden ennustejakso osoittaa tavanomaista kylmempiä lukemia. Esimerkiksi Helsingissä on keskiarvo normaalisti 14 lämpöastetta, mutta nyt seuraavien viiden vuorokauden keskiarvo jää 11 lämpöasteeseen, Saarikalle sanoo.

Ruohikkopalovaara on tarkistettava ennen tulen sytyttämistä

Ruohikkopalovaroituksen Ilmatieteen laitos on antanut lauantaille Kymenlaaksoon ja Etelä-Karjalaan. Sunnuntaina varoitus ulottuu näiden maakuntien lisäksi Etelä-Savoon.

Saarikalle sanoo, että sateiden kohdistumisilla on suuri merkitys ruohikkopalovaroituksen antamisille. Hän kehottaakin ihmisiä seuraamaan päiväkohtaisesti oman alueensa varoituksia, sillä niitä päivitetään vallitsevien sääolosuhteiden perusteella.

– Etukäteen annettu ruohikkopalovaara on vain ennuste, mutta päiväkohtainen voimassa oleva varoitus on paloviranomaisten mukaan se, mikä velvoittaa.

Kulottamista tai oksien polttamista ulkona kaavailevien onkin syytä varmistaa ennen tulitikun raapaisua, onko alueella voimassa oleva ruohikkopalovaroitus.