Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Putinia voitonpäivänä kritisoineet venäläisjournalistit antoivat haastattelun länsimedialle – "Tämä oli ainoa oikea päätös"

Venäläistoimittajat Yegor Polyakov ja Aleksandra Miroshnikova nousivat otsikoihin ympäri maailman julkaistuaan kymmenittäin venäjän presidentti Vladimir Putinia kritisoivia artikkeleita voitonpäivänä, tämän viikon maanantaina.

Ennen Kremlin-mielisenä tunnetulla Lenta.ru-sivustolla julkaistut artikkelit oli otsikoitu hyvin kärkevästi. Otsikot kuuluivat esimerkiksi seuraavasti: "Putin aloitti yhden verisimmistä sodista 2000-luvulla", "Putin valehtelee Venäjän suunnitelmista Ukrainassa". Journalistit kertovat nyt amerikkalaiselle CNN:lle, että heidän oli mahdotonta jatkaa työskentelyä tilanteen vallitessa.

– Idea syntyi meidän kaikkien mielissä samaan aikaan. Meidän ei tarvinnut edes keskustella asiasta. Me vain jatkoimme työskentelyä samaan tapaan, vaikka omat joukkomme tappoivat ihmisiä naapurimaassa, Polyakov ja Miroshnikova kertovat.

Heidän mukaansa useat venäläistoimittajat ajattelevat, ettei heillä ole mahdollisuutta vaikuttaa asioihin.

– Mutta meillä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin tämä. Tämä oli ainoa oikea päätös.

Polyakov ja Miroshnikova pelkäävät perheidensä turvallisuuden puolesta, eivätkä avaa julkaisuprosessia tarkemmin. Heidän mukaansa artikkeleissa on kuitenkin muutakin kuin pelkästään vetävät otsikot. Niiden sisällä on linkkejä lähteisiin, sekä kuvamateriaalia.

Ei ole selvää, työskentelevätkö toimittajat edelleen lenta.ru-sivustolla.

– Pomomme poistivat kaiken viestiliikenteen meidän kanssamme. Ehkä tästä tulee meille (valtion hallinnolta) seuraamuksia. Omat kollegamme voivat joutua osoitukseksi siitä, ettei näin kannata tehdä.

Polyakov ja Miroshnikova toivovat, että heidän esimerkkinsä innostaisi muita tekemään saman. He ovat poistuneet Venäjältä.

– Emme tiedä, mitä tapahtuu seuraavaksi. Olen toisessa maassa, yksin, ilman suunnitelmaa. Pärjään tällä hetkellä säästöillä, Miroshnikova kertoo CNN:lle.

Molempien toimittajien mukaan palaute on ollut positiivista. Heille on jopa tarjottu turvapaikkoja täysin vieraiden ihmisten luota ulkomailla.

– Se lämmittää mieltä. Kaikki palaute ei ole ollut positiivista. Osa kollegoista ja sukulaisista on pitänyt tekoa petturuutena, osa tyhmyytenä.