Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Liikennemäärät ovat palautuneet koronaa edeltävälle tasolle – aiempaa tasaisemmin jakaantuva työmatkaliikenne vähentää ruuhkahuippuja

Työmatka-ajojen määrä on palautunut koronapandemiaa edeltävälle tasolle. Aamun ja iltapäivän ruuhkat ovat kuitenkin tasoittuneet, koska liikenne jakaantuu aiempaa tasaisemmin päivän kuluessa, Fintrafficin maantieliikenteen raportit kertovat.

Asiantuntija Mikko Tuomivirta Fintrafficista kertoo, että joillakin tieosuuksilla liikennettä on ollut jo enemmän kuin keväällä 2019.

– Näyttää siltä, että liikennemäärät alkavat palautua ennalleen, mutta liikenne jakaantuu päivän aikana aika tasaisesti. Ainakin pääkaupunkiseudulla ruuhkahuiput ovat kuitenkin tasoittuneet, Tuomivirta sanoo.

Fintrafficin Tie-yksikössä on tehty johtopäätös, jonka mukaan työntekijät yhdistävät etä- ja lähityötä hyvin joustavasti.

– Ilmeisesti ihmiset menevät hieman aiempaa liukuvammin töihin. He saattavat tehdä aamupäivällä töitä etänä ja tulla myöhemmin työpaikalle, Tuomivirta arvioi.

Huhtikuun viimeisellä viikolla Helsingin, Jyväskylän ja Oulun seutujen liikennemäärät olivat suunnilleen samalla tasolla kuin vastaavalla viikolla vuonna 2019.

Useilla tieosuuksilla on liikennettä enemmän kuin ennen koronaa

Fintrafficin mittausten mukaan työmatkoja ajetaan autoilla lukumäärällisesti suunnilleen yhtä paljon tai jopa enemmän kuin ennen koronaa.

– Kehä ykkösellä Helsingissä Konalan kohdalla oli huhtikuun toiseksi viimeisellä viikolla noin 521 000 ajoneuvoa. Vastaavalla viikolla vuonna 2019 samalla mittauspisteellä oli noin 507 000 ajoneuvoa viikossa, Tuomivirta sanoo.

Myös Tuusulassa tiellä 45 Rusutjärven kohdalla autoja oli enemmän huhtikuun loppupuolella kuin vuonna 2019. Autoja oli tänä vuonna viikon mittausjaksolla 60 000, joka on tuhat enemmän kuin vuonna 2019 vastaavalla viikolla. Espoon ja Oulun mittauspisteillä liikennemäärät ovat vuoden 2019 kevättä suurempia.

Jyväskylässä valtatie nelosella Halssilan kohdalla liikennettä oli puolestaan vähemmän tänä vuonna kuin keväällä 2019. Kolme vuotta sitten Fintrafficin mittauspiste raportoi noin 215 000 autoa vappuun päättyvällä viikolla, mutta tänä vuonna jäätiin noin 193 000 autoon.

"On huomattu, että asiat toimivat etänäkin"

Työmatkaliikenne sujuu nyt jouhevammin myös ruuhka-aikoina. Selvimmin tämä näkyy pääkaupunkiseudun liikenteessä.

Liikennetutkija Katja Moilanen Helsingin kaupungilta sanoo, että erityisesti aamupäiväruuhkien väheneminen näkyy liikenteessä.

– Keskustan alueella autojen liikennemäärät ovat vähentyneet muutamista prosenteista enintään kymmeneen. Autoliikenne saattaa jatkossa jäädä ruuhka-aikoina aiempaa vähäisemmäksi varsinkin Helsingin keskustassa, Katja Moilanen arvioi.

Moilasen mukaan ihmisillä on joustavuutta ja uudenlaisia käytäntöjä.

– On huomattu, että asiat toimivat etänäkin. Ihmiset pystyvät rytmittämään menojaan paremmin, se näkyy tulevaisuudessa liikennemäärissä.