Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Tuleeko voitonpäivänä sodanjulistus tai alueliitoksia? – "On poliittinen tappio Putinille, jos mitään ei tapahdukaan"

Maanantaina Venäjällä vietettävällä juhlapäivällä on vallanpitäjille suuri propaganda-arvo.

Maailmalla esitetään kiihtyvään tahtiin arvioita siitä, millainen vaikutus Venäjällä maanantaina vietettävällä voitonpäivällä on Ukrainan sodan kulkuun. Käytännössä on kysymys siitä, mitä Venäjän presidentti Vladimir Putin aikoo maanantaina sanoa tai tehdä.

– Yksi mies ja hänen muutama avustajansa tekevät Venäjällä kaikki päätökset, toteaa ajatushautomo Crisis Groupin Venäjän asiantuntija Oleg Ignatov CNN:n haastattelussa.

Länsimaissa on jo viikkojen ajan ennakoitu, että Putin saattaisi voitonpäivänä ilmoittaa liikekannallepanosta. Se myös tarkoittaisi, että Venäjän sitkeästi "erikoisoperaatioksi" kutsuman hyökkäyksen myönnettäisiin laajentuneen sodaksi.

Kreml on ennalta tyrmännyt arviot liikekannallepanosta, mutta moni asiantuntija pitää sitä tästä huolimatta mahdollisena.

Reserviläisten mobilisoiminen vahvistaisi Venäjän tappioita kärsinyttä armeijaa. Siihen sisältyy kuitenkin poliittinen riski, sillä mahdollisuus joutua itse rintamalle voisi vähentää sodan ja vallanpitäjien kannatusta venäläisten keskuudessa.

Myös suoranaista sodanjulistusta Ukrainalle tai jopa länsimaille on pidetty mahdollisena.

Putinin arvioidaan voivan voitonpäivänä myös ilmoittaa jonkinlaisen osittaisen voiton saavuttamisesta Ukrainan sodassa. Mahdollisena pidetään esimerkiksi julistusta, jolla Luhanskin ja Donetskin alueet liitettäisiin osaksi Venäjää, tai Mariupolin julistamista valloitetuksi.

Toisaalta sotatapahtumat tarjoavat varsin niukasti aineksia voiton juhlintaan.

– En usko, että Putin voi julistaa voittoa. Luulen, että Venäjän johto suunnittelee pitkää sotaa, MIT:n historian professori Elizabeth Wood sanoo al-Jazeeralle.

BBC:n haastattelema Putinin entinen puheidenkirjoittaja Abbas Galljamov ennustaa, että Venäjä liittää Ukrainalta valloittamiaan alueita itseensä ja sen jälkeen Putin vaatii Ukrainaa neuvottelupöytään ydinaseiden käytön uhalla.

– Hänen ainoa keinonsa voittaa on luoda vaikutelma täysin hullusta tyypistä, säikäyttää länsimaat ja saada nämä painostamaan Ukraina myönnytyksiin.

Asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että jotakin merkittävää voitonpäivänä tapahtuu. Neuvostoliiton toisessa maailmansodassa saavuttamaa voittoa Natsi-Saksasta juhlistava päivä on Venäjällä nostettu nykyhallinnon aikana entistä tärkeämmäksi historialliseksi merkkipäiväksi. Sen propaganda-arvoa tuskin jätetään käyttämättä.

– Kun huomioidaan, kuinka tärkeä voitonpäivä on ollut Putinille ja putinismille, on vaikea kuvitella, ettei hänen hallintonsa yrittäisi hyödyntää sitä millään tavalla, Miamin yliopiston Venäjän historian professori Stephen Norris arvioi Al-Jazeeran haastattelussa.

– Sekä Putinin viholliset että kannattajat odottavat, että voitonpäivänä tapahtuu jotakin. On poliittinen tappio hänelle, jos mitään ei tapahdukaan, Abbas Galljamov sanoo BBC:lle.