Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Fortum tekee yli 2 miljardin alaskirjaukset Venäjän liiketoimintaan liittyen

Energiayhtiö Fortum kertoi tiistaina tekevänsä ensimmäisen vuosineljänneksen raportoinnissaan noin 2,1 miljardin euron alaskirjaukset ennen veroja Venäjän liiketoimintaan liittyen. Alaskirjaukset tehdään yhtiön mukaan Venäjän hyökkäyksen ja Ukrainan sodan, geopoliittisten jännitteiden, epävarmuuden ja lisääntyneiden riskien seurauksena.

Alaskirjausten jälkeen Fortumin omistusten kokonaisarvo Venäjällä on 3,3 miljardia euroa, yhtiö kertoi tiedotteessaan.

Aiemmin tiedotetun mukaisesti noin miljardi euroa alaskirjauksista liittyy rahoitussaataviin Nord Stream 2 -kaasuputkiprojektista.

Fortumin saksalainen tytäryhtiö Uniper on rahoittanut nyt jäihin pantua putkihanketta sveitsiläisen Nord Stream 2 AG -yhtiön kautta.

Uniper kertoi tiistaina, että sen velka kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 324 miljoonasta eurosta liki kahteen miljardiin euroon. Uniperin tammi-maaliskuun oikaistu liiketulos oli 829 miljoonaa euroa tappiollinen, kun se vuotta aiemmin oli yli 730 miljoonaa euroa voitolla.

Uniper on viime vuoden lopulta lähtien valmistellut irrottautumista venäläisestä tytäryhtiöstään Uniprosta.

Ei vaikutusta kassavirtaan

Alaskirjaukset sisältävät Fortumin mukaan noin 0,3 miljardin euron arvonalennuksen Fortumin Russia-segmentin omaisuudesta ja liikearvosta sekä noin 0,6 miljardin euron arvonalennuksen Unipron omaisuudesta. Lisäksi osakkuus- ja yhteisyritysten tulokseen kirjataan noin 0,2 miljardin euron arvonalennus Fortumin omistuksista TGK-1:ssä ja uusiutuvan sähköntuotannon yhteisyrityksissä.

TGK-1 on Venäjällä toimiva suuri energiayhtiö.

Fortumin mukaan arvonalentumiset kirjataan kuluvan vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen tulokseen, eikä niillä ole vaikutusta yhtiön kassavirtaan, vertailukelpoiseen liikevoittoon tai vertailukelpoiseen nettotulokseen.

Fortum julkaisee tammi–maaliskuun osavuosikatsauksensa 12. toukokuuta.