Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Yön uutiskooste | Mariupolista terästehtaalta evakuoituja siviilejä kerrotaan saapuneen Zaporizhzhjaan, Marin vierailee Saksassa, kunta-alan lakko alkaa tänään

Ukrainan Mariupolista Azovstalin terästehtaalta evakuoituja siviilejä on saapunut maanantaina Zaporizhzhjaan, kertovat muun muassa brittilehti Guardian ja yhdysvaltalainen New York Times.

Guardian pohjaa tietonsa Ukrainan sotilaspoliisin maanantaina Facebookissa julkaisemaan päivitykseen, jonka mukaan Zaporizhzhjaan saapuneille tarjotaan ruokaa, lääkkeitä ja suojaa. Lisäksi lääkäreiden kerrottiin tarkastavan heidän kuntonsa.

Tiedot evakuointisaattueiden liikkeistä ovat vaihdelleet eri lähteiden välillä. Ukrainan valtion tietotoimisto Ukrinform kertoi myöhään maanantaina, että tehtaalta evakuoidut siviilit olisivat pääsemässä Ukrainan hallussa olevaan Zaporizhzhjan kaupunkiin tiistaina.

Washington Post: Mariupolin terästehtaalla edelleen noin 200 siviiliä

Etelä-Ukrainassa Mariupolin satamakaupungin viimeisten puolustajien linnoitukseksi muodostuneella terästehtaalla on edelleen noin 200 siviiliä, mukaan lukien 20 lasta, kertoo ukrainalaisviranomainen yhdysvaltalaislehti Washington Postille.

Donetskin alueellisen poliisin edustajan mukaan Mariupolista oli maanantaina määrä lähteä bussisaattue Zaporizhzhjaan, mutta jokin meni pieleen. Saattueen on nyt määrä lähteä tiistaina.

Siviilien evakuoinnit Azovstalin tehtaalta aloitettiin viikonloppuna. Ukrainalaisviranomaisten mukaan venäläisjoukot ovat jatkaneet tehtaan pommittamista, vaikka Venäjän presidentti Vladimir Putin väitti määränneensä, että iskut lopetettaisiin.

Yhdysvallat: Venäjä pyrkii liittämään Itä-Ukrainan separatistialueet osaksi Venäjää

Venäjä suunnittelee liittävänsä Itä-Ukrainassa sijaitsevat Luhanskin ja Donetskin separatistialueet osaksi Venäjää, kertoo Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) Yhdysvaltain-edustaja Michael Carpenter.

Liittämisaikeista kertovat uutistoimisto AFP:n lisäksi muun muassa CNN ja New York Times.

Carpenterin mukaan yhdysvaltalaiset tiedustelutiedot antavat ymmärtää, että Venäjä suunnittelee separatistialueilla järjestettävän toukokuun puolivälin tienoilla kansanäänestyksiä Venäjään liittymisestä. Carpenter kuvailee suunniteltuja äänestyksiä "huijauksiksi".

Venäjän kerrotaan lisäksi sieppaavan Itä-Ukrainassa paikallisia viranomaisia ja korvaavan heitä Venäjä-myönteisillä edustajilla.

Zelenskyi: Venäläisjoukot ovat surmanneet hyökkäyssodan aikana 220 lasta

Venäläisjoukot ovat surmanneet Ukrainassa hyökkäyssodan alkamisen jälkeen 220 lasta, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tuoreessa puheessaan.

Presidentti painottaa, ettei kaikista kuolonuhreista ole edelleenkään tietoa, sillä Ukrainalla ei ole pääsyä kaikille niille alueilleen, jotka Venäjä on miehittänyt.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto (OHCHR) on kertonut Ukrainassa saaneen surmansa tiettävästi yli 3 150 siviiliä Venäjän aloitettua hyökkäyksensä helmikuun lopulla. Todellisen luvun uskotaan kuitenkin olevan huomattavasti korkeampi.

Pääministeri Marin vierailee Saksassa liittokansleri Scholzin kutsusta

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vierailee tänään Saksassa. Marin osallistuu liittokansleri Olaf Scholzin kutsusta Saksan liittohallituksen järjestämään keskustelutilaisuuteen Euroopan muuttuneesta turvallisuustilanteesta.

Mesebergin linnassa lähellä Berliiniä pidettävään tilaisuuteen osallistuu myös Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson.

Marin jatkaa matkaansa Saksasta Tanskaan, missä hän osallistuu huomenna Pohjoismaiden ja Intian pääministerikokoukseen.

Uutissuomalainen: Marin parhaiten onnistunut puoluejohtaja, Orpo kakkosena

Reilu neljäsosa eli 26 prosenttia suomalaisista katsoo, että pääministeri ja SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin on onnistunut parhaiten puoluejohtajan tehtävässä, ilmenee Uutissuomalaisen teettämästä kyselystä. Marin on kohentanut kannatustaan viime syksyyn verrattuna, jolloin 22 prosenttia asetti hänet kärkeen.

Kokoomuksen Petteri Orpo nousee kevään kyselyssä ohi vasemmistoliiton Li Anderssonin. Orpon nosti ykköseksi nyt 13 prosenttia vastanneista, kun Anderssonin nimesi kahdeksan prosenttia.

Tietoykkösen toteuttamaan kyselyyn vastasi tuhat ihmistä 12.–20. huhtikuuta. Tulosten virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kunta-alan lakko alkaa tänään kymmenessä kaupungissa

Kunta-alan lakko alkaa tänään. Viikon kestävä lakko koskee kymmentä kaupunkia ja noin 80 000:ta kunta-alan työntekijää.

Lähes kaikki koulut ja päiväkodit suljetaan lakon ajaksi. Myös esimerkiksi museot, kirjastot ja virastot ovat kiinni eri puolilla maata.

Lakon syynä on alan työsopimusneuvottelu, johon ei ole löydetty vielä ratkaisua.

Neuvotteluiden sovittelulautakuntaa johtava alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen kertoi viime viikon torstaina, että tällä hetkellä ei ole edellytyksiä antaa sovintoehdotusta. Neuvotteluosapuolet ovat vielä liian kaukana toisistaan.

Toimittaja Johanna Vehkoolle sananvapauspalkinto

Toimittaja Johanna Vehkoo on saanut International Press Instituten (IPI) Suomen ryhmän sananvapauspalkinnon. Palkinto luovutettiin Vehkoolle maanantaina Helsingissä.

Vehkoo on painokkaasti tehnyt näkyväksi suomalaisen yhteiskunnan rakenteita, jotka estävät sananvapauden toteutumista, IPI Suomen ryhmä kertoo tiedotteessa.

IPI Suomen ryhmän sananvapauspalkinto myönnetään vuosittain henkilölle tai taholle, joka on toiminnallaan laajasti edistänyt sanan- ja lehdistönvapauden toteutumista etenkin suomalaisessa yhteiskunnassa sekä journalistien ja median toimintaedellytyksiä ja yhteiskunnan avoimuutta.

Suuren journalistipalkinnon voittajat kerrotaan tänään

Suuren Journalistipalkinnon saajat julkistetaan tänään. Jaettavia palkintoja ovat Vuoden juttu, Vuoden journalistinen teko, Vuoden journalisti ja Vuoden journalistinen pomo.

Palkintoehdokkaat julkistettiin helmikuussa.

Kilpailun tarkoituksena on tukea ja edistää hyvää journalismia sekä vahvistaa vastuullisen suomalaisen median asemaa.

Palkinto on jaettu Suomessa vuodesta 2001 lähtien. Kilpailua järjestävät vuorovuosin MTV, Sanoma Media Finland ja Yleisradio. Tänä vuonna järjestämisvastuu on Sanomalla.

Voittajat palkitaan suorassa lähetyksessä Nelosella ja Ruudussa kello 19.

Carolina avasi pudotuspelit kotivoitolla Bostonista – Teräväinen laukoi maalin, Aholle ja Haulalle syöttöpisteet

Jääkiekon NHL:ssä Carolina Hurricanes otti pudotuspelien avausottelussa kotivoiton Boston Bruinsista maalein 5–1.

Carolinan kolmannen maalin teki Teuvo Teräväinen. Sebastian Aho oli puolestaan rakentamassa loppulukemat sinetöinyttä Andrei Svetshnikovin laukausta.

Suomalaisveskari Antti Raanta torjui Carolinan maalilla kaikkiaan 35 laukausta 36:sta.

Bostonin suomalaishyökkääjä Erik Haula otti syöttöpisteen Bostonin ainokaisesta maalista, jonka viimeisteli verkkoon Taylor Hall. Avauserässä Haula sai kaksiminuuttisen rangaistuksen kiinnipitämisestä.

Ennakkosuosikki vei voittofreimin – Ronnie O'Sullivanille seitsemäs snookerin maailmanmestaruus

Snookerin maailmanlistan ykkönen Ronnie O'Sullivan on voittanut uransa seitsemännen maailmanmestaruuden. Voitto Judd Trumpista tuli erin 18–13 myöhään maanantai-iltana Suomen aikaa.

MM-finaalin toinen päivä Englannin Sheffieldissä päättyi englantilaisen O'Sullivanin voittoon, vaikka maanmies Trump onnistui kirimään itsensä lähes ennakkosuosikin tuntumaan maanantain ensimmäisellä pelijaksolla.

Voitollaan 46-vuotias O'Sullivan nousee lajilegenda Stephen Hendryn rinnalle jakamaan ennätystä maailmanmestaruuksien määrässä.

32-vuotias Trump tavoitteli toista maailmanmestaruuttaan. Hän voitti MM-finaalin vuonna 2019.