Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Manta sai ylioppilaslakkinsa jälleen yleisön edessä Helsingin Kauppatorilla – poliisi kertoo vapunvieton vilkastuneen eri puolilla Suomea

Havis Amanda -patsaan kutreille painettiin alkuillasta ylioppilaslakki Helsingin Kauppatorilla. Myös yleisö pääsi seuraamaan lakitusta paikan päälle runsain joukoin koronatauon jälkeen. Helsingin poliisin arvion mukaan ihmisiä oli paikalla kymmeniätuhansia.

Sinebrychoffin panimohevoset toivat Mantan lakin paikalle puoli viideltä iltapäivällä, ja ennen lakitusta patsas pestiin. Korona-ajan hengen mukaisesti Manta sai myös "rokotuksen" ennen kuin sen päähän painettiin ylioppilaslakki kello kuudelta.

Patsaan lakittivat Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajat.

Vapunaaton ohjelma Kauppatorilla alkoi jo neljältä iltapäivällä musiikilla. Torilla yritettiin myös karaokelaulun Suomen ennätystä. Kaupungin vapputervehdyksen lausui juhlakansalle Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar.

Helsingin keskustassa osa juhlijoista säikähti liikenneturmaa

Helsingin poliisin mukaan juhlinta sujui vielä alkuillasta rauhallisesti. Vapusta on kuitenkin ennakoitu vuoden vilkkainta viikonloppua poliisitehtävien määrässä.

Iltaseitsemän aikaan Helsingin keskustassa tapahtui liikenneonnettomuus, jossa loukkaantui ainakin kolme ihmistä. Poliisin mukaan kaksi loukkaantunutta on viety sairaalahoitoon, mutta heillä ei ole hengenvaaraa.

Onnettomuus tapahtui Pohjoisesplanadilla, joka on lähellä Mantan patsasta, jonka lakitusta ihmiset olivat sankoin joukoin kerääntyneet seuraamaan.

Vapunvietto vilkastunut ainakin Tampereella ja Oulussa

Vapunaaton illan edetessä poliisilla on pitänyt ainakin Tampereella kiirettä. Hiljaisen alkuillan jälkeen tehtäviä on ollut iltaseitsemästä alkaen koko ajan, Sisä-Suomen poliisista kerrotaan. Poliisitehtävät ovat sisältäneet muun muassa häiriökäyttäytymistä ja perheväkivaltatapauksia.

Komisario Satu Tepponen kertoi vielä alkuillasta, että vapun juhlinta oli sujunut Tampereella rauhallisesti.

– Toivotaan, että rauhallinen tahti jatkuu koko illan ja yön. Vaikka rajoitukset ovat hellittäneet, toivottavasti ihmiset ymmärtäisivät pitää malttia juhlinnassa, Tepponen toivoi.

Myös Oulun poliisista kerrottiin STT:lle iltakymmenen jälkeen, että vapunaaton ilta on ollut poliisitehtävien puolesta vapulle tyypilliseen tapaan kiireinen.

– Humalaisia ja jonkin verran häiriökäyttäytymistä. Perinteistä vappuhulinaa, Oulun poliisista kerrottiin.

Työtaistelut voivat vaikuttaa vapun jälkien siivoamiseen

Helsingin kaupunki on varautunut vapun juhlintaan tuomalla keskustan alueelle ja etenkin puistoihin parisataa käymälää, runsaat 30 pisoaaria, tapahtumaroskiksia, avolavoja, kuohuviinipullojen keräyslavoja ja peltitynnyreitä kytevälle grillijätteelle.

Kaupungin verkkosivuilla muistutetaan siitä, että kunta-alan työtaistelut voivat vaikuttaa vapun jälkien siivoamiseen.

Minna Canthin patsaita muistettu tasa-arvon hengessä

Vapunaattoa vietettiin perinteiden mukaisesti muissakin suurissa opiskelijakaupungeissa. Oulussa opiskelijoiden vappuperinteisiin on kuulunut runoilija Frans Mikael Franzénin patsaan lakitus puoliltapäivin.

Jyväskylässä Minna Canthin patsas lakitettiin Kirkkopuistossa kuuden aikaan. Lakituksesta vastasi Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta. Tampereella sijaitseva Minna Canthin patsas puolestaan huomioitiin perinteisesti kukittamalla jo aamupäivällä. Kun vapunaatto on puoliltaöin kääntynyt vapunpäivän puolelle, Tampereen teekkarit lakittavat Konsulinsaaressa Kultakutrin patsaan.