Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua tällä viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa.

Perussuomalaisten Purra: Nato-jäsenyyttä voi toki vastustaa, mutta Venäjästä on vaaraa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra puolusti tänään linjapuheessaan puoluevaltuustolle Suomen Nato-jäsenyyttä. Purra sanoi, että jäsenyyttä voi toki vastustaa, mutta sen väittäminen, että Venäjästä ei ole vaaraa, ei pidä paikkaansa.

Purra muistutti, että puolueessa on viime ajat käyty tiivistä ja monipuolista turvallisuuspoliittista keskustelua ja puoluehallitus, eduskuntaryhmä sekä lähes kaikki kansanedustajat ovat kertoneet kannattavansa Nato-jäsenyyttä.

Puheensa jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa Purra ennakoi, että myös puoluevaltuusto tulee ottamaan myönteisen kannan jäsenyyteen.

– Myönteinen Nato-kanta on meidän selvitysten, jäsenkyselyiden ja keskusteluiden perusteella hyvin vahva. Mutta sitä en osaa sanoa, että kuinka vahva, hän sanoi.

"Olen kannattanut jäsenyyttä jo 90-luvulta alkaen"

Purra perusteli omaa myönteistä Nato-kantaansa erityisesti liittoon kuulumisen ennaltaehkäisevällä pelotevaikutuksella. Hän totesi valtuustolle pitämässään puheessa, että Ukrainan kokemat hyökkäyssodan kauheudet voisivat tietenkin tapahtua myös Suomessa.

Tiedotustilaisuudessa hän huomautti kannattaneensa itse Suomen Nato-jäsenyyttä jo 1990-luvulta lähtien.

– Mielestäni Suomen tilanne tällä hetkellä olisi huomattavasti parempi, mikäli me olisimme Naton jäseniä mutta emme Euroopan unionin jäseniä.

Purra huomautti, että Suomi liittyi aikanaan Euroopan Unioniin myös turvallisuuspoliittisista syistä, mutta Nato on tässä suhteessa huomattavasti merkittävämpi yhteisö.

– Nato-jäsenyys ei vaadi toimivallan siirtoa, se ei vie meiltä päätösvaltaa eikä itsenäisyyttämme, kuten Euroopan unioni.

"Vääriä uskomuksia ja epätietoisuutta korjataan"

Purra sanoi, että puolueessa on keskusteltu Nato-jäsenyydestä paljon myös siksi, että se sitouttaisi puolueen jäsenistöä prosessiin ja toisi heille siitä tietoa.

– Sellaista tietoa, mitä ei pelkästään lehtiä lukemalla pysty ymmärtämään. Tällä hetkellä kulkee paljon erilaista epätietoisuutta ja vääriä uskomuksiakin tästä prosessista. Niin me tietenkin parhaalla mahdollisella tavalla pyrimme näitä korjaamaan ja ohjaamaan oikean tiedon pariin.

Purra korosti, ettei sellaista riskiä voida ottaa, ettei jäsenyydelle olisikaan enää kannatusta siitä vaiheessa, kun asia tulee uudelleen eduskunnan käsiteltäväksi. Tämä voi tapahtua vasta ensi vaalikaudella.

– Sekin ajatus, että kansalaisten Nato-jäsenyyden kannatus jonkinlaisten toimien seurauksena muuttuisi, sitäkään ei voida missään tapauksessa hyväksyä. Kaikki ymmärtävät, että tällainen tilanne olisi kammottava, Purra sanoi.

Häneltä kysyttiin myös eduskunnan käsittelyssä olevan valmiuslakiesityksen hyväksymisestä. Purra toisti, ettei perussuomalaiset tule hyväksymään esitystä, josta puuttuvat maahantulon estämisen mahdollistavat rajapykälät.