Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Yksityisen opetusalan lakko alkaa tiistaina – OAJ hylkäsi sovintoesityksen

Yksityisen opetusalan lakko toteutuu. Opetusalan Ammattijärjestö OAJ hylkäsi sovittelija Jukka Ahtelan tekemän sovintoesityksen.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja ammattiliitto Jyty sekä Sivistystyönantajat Sivista olisivat hyväksyneet ratkaisun.

Lakko alkaa ensi tiistaina 15:ssä yksityisessä oppilaitoksessa Helsingissä ja kahdessa Tampereella. Helsingissä lakon on määrä jatkua 10. toukokuuta asti ja Tampereella 9. toukokuuta asti.

Ahtelan perjantaina tekemä sovintoesitys oli jo toinen yksityisen opetusalan työriidassa.

Kaksi viikkoa sitten työntekijöitä edustavat OAJ, JHL ja Jyty hylkäsivät ensimmäisen sovintoesityksen, koska se ei niiden mielestä tarjonnut kilpailukykyisiä työehtoja eikä riittäviä palkankorotuksia.

Sen jälkeen työministeri Tuula Haatainen (sd.) päätti Ahtelan pyynnöstä siirtää yksityisen opetusalan lakkoa kahdella viikolla eteenpäin. Ilman siirtoa lakko olisi alkanut 19. huhtikuuta.

OAJ ei pitänyt sovintoesitystä riittävänä

OAJ:n mielestä uusi sovintoesitys ei ollut riittävä, vaikka järjestön mielestä siinä oli "pieniä parannuksia" aiempaan esitykseen verrattuna.

– Yksi vaikeimmista kysymyksistä koskee elokuussa voimaan tulevan perhevapaan soveltamista osaksi yksityisten koulujen ja oppilaitosten työehtoja. Ratkaisuesitys ei ollut opetushenkilöstön osalta tyydyttävä, sanoo OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos tiedotteessa.

Työnantajapuolen eli Sivistan mukaan sovintoesitys ei vastannut sen tavoitteita, mutta järjestö olisi silti hyväksynyt sen "kitkeränä vastaantulona".

– Olemme todella pettyneitä OAJ:n kykenemättömyyteen tehdä minkäänlaisia kompromisseja, sanoo Sivistan työmarkkinajohtaja Hanne Salonen tiedotteessa.

Yksityisen opetusalan työehtosopimus umpeutui maaliskuun lopulla.

Yksityisen opetusalan työehtosopimuksen piirissä työskentelee noin 24 000 ihmistä. Sopimuksen piiriin kuuluvat ammattikorkeakoulut, ammatilliset oppilaitokset, yleissivistävät ja vapaan sivistystyön oppilaitokset, urheiluopistot sekä taiteen perusopetus.

- - - -

Korjattu kello 21.13: Työministeri Haatainen siirsi lakkoa eteenpäin sovittelija Jukka Ahtelan pyynnöstä, ei valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan pyynnöstä.