Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Suomeen on luvassa hajanaisia sateita vapunaattona ja -päivänä – "Juhlijoiden kannattaa varata sateenvarjo mukaan etelässä"

Vapunaattoa ja -päivää joudutaan viettämään epävakaassa ja vaihtelevassa säässä, kertoo Ilmatieteen laitos. Molempina päivinä voi tulla hajanaisia sateita, samalla kun lämpötilat vaihtelevat kymmeneen asteen ja pakkasen välillä.

Päivystävä meteorologi Helena Laakso lupaa suurimpaan osaan maata hieman alle kymmentä astetta lämmintä vapunaatoksi. Lapissa lämpöä tulee olemaan muutama aste, maan pohjoispäässä ollaan jopa pakkasella.

Vapunaattoa varjostaa Laakson mukaan sadealue, joka liikkuu maan keskiosissa.

– Siellä voi sataa alas vettä, räntää tai jopa lunta, Laakso sanoo.

Sateet voivat yltää Laakson mukaan etelään, mutta silloin kyseessä on vain vesisateesta. Sateet tulevat olemaan joka tapauksessa vain hajanaisia kuuroja.

Vapunpäivänä voi sataa vettä etelässä

Vapunpäivä alkaa sunnuntaina Laakson mukaan poutaisessa säässä koko maassa. Iltapäivällä Suomen eteläosiin tulee kuitenkin sadekuuroja, jotka voivat kiusata vappujuhlijoita. Myös nämä sateet ovat hajanaisia.

– Juhlijoiden kannattaa silti varata sateenvarjo mukaan etelässä, Laakso sanoo.

Poutainen sää jatkuu muualla maassa myös iltapäivällä.

Vapunpäivän lämpötilat ovat suurimmassa osassa maata noin kymmenen asteen tienoilla, Laakso arvioi. Maan pohjoisosissa lämpötilat ovat viidessä asteessa, ja Pohjois-Lapissa jäädään nollaan.

Ruohikkopalo- ja tulvavaroituksia molempina päivinä

Vapun juhlintaa varjostavat myös ruohikkopalovaroitukset maan etelä- ja keskiosissa sekä vapunaattona että vapunpäivänä.

Maan etelä- ja länsiosiin on annettu myös tulvavaroituksia. Joet voivat tulvia pelloille, ja paikallistiet saattavat mennä poikki. Tulvavaroitus on annettu myös Pohjanmaalle.