Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Sloveniassa parlamenttivaaleissa väännetään kättä ennen muuta pääministeristä – entinen energiayhtiön johtaja haastaa itsevaltaiseksi syytetyn pääministerin

Sloveniassa kansalaiset suuntaavat tänään vaaliuurnille parlamenttivaaleissa. Vaaleissa 90-paikkainen parlamentti jaetaan uusiksi.

Vaaleista povataan ennakkoon jännitysnäytelmää valtaa pitävän konservatiivisen Slovenian demokraattisen puolueen (SDS) ja vain noin vuosi sitten perustetun vihervasemmistolaisen Vapausliikkeen välillä. Molempien puolueiden kannatus on ollut kyselyissä 26 prosentin tuntumassa.

Parlamenttivaaleissa keskiöön on noussut jatkokaudelle pyrkivän oikeistokonservatiivisen pääministerin Janez Jansan asema. Unkarin pääministerin Viktor Orbanin liittolaisena ja Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin ihailijana tunnettua Jansaa on syytetty itsevaltaisista otteista ja oikeusvaltion rapauttamisesta.

Vaalien alla kymmenettuhannet ihmiset ovat osallistuneet säännöllisiin mielenosoituksiin, joissa on osoitettu tyytymättömyyttä istuvaa pääministeriä vastaan.

Skandaalinkäryinen pääministeri

Veteraanipoliitikko Jansa on ryvettynyt skandaaleissa aiemminkin. Hän toimi Slovenian pääministerinä vuosina 2004–2008 ja tuli uudelleen valituksi tehtävään vuonna 2012. Tuolloin hänen kautensa päättyi lyhyeen, kun hän vuonna 2013 joutui jättämään tehtävän korruptiosyytösten vuoksi. Hänet tuomittiin kahden vuoden vankeusrangaistukseen, joka tosin myöhemmin mitätöitiin.

Vuonna 2020 hän nousi jälleen hallituksen johtoon, kun hänen edeltäjänsä jätti tehtävän hallituspuolueiden riitaannuttua.

Haastaja energia-alalta

Jansan vahvin haastaja vaaleissa on Vapausliikkeen pääministeriehdokas Robert Golob. Vuonna 2021 toukokuussa perustettu puolue kulki alkujaan vihreän puolueen nimellä, mutta Golob uudelleennimesi sen vuoden alussa puolueen johtoon noustuaan.

Kuten Vapausliikkeen nimikin viittaa, on oppositio kampanjoinut etenkin demokratian ja kansalaisvapauksien puolesta, joiden se katsoo taantuneen Jansan viimeisimmän pääministerikauden aikana. Puolueen kannatus on ollut lähes pystysuorassa kasvussa vuodenvaihteen jälkeen, sillä vielä joulukuun alussa puolueella oli kyselyjen mukaan vain yhden prosentin kannatus.

Entisenä energiaministerinä Golob ei ole täysin uusi tulokas politiikassa, mutta hän on ollut vuosikausia päivänpolitiikasta sivussa aurinkoenergiayhtiön johdossa. Vaalien alla SDS on toistuvasti yrittänyt kampittaa Vapausliikettä tuomalla esiin Golobin taustan varakkaana bisnesmiehenä.