Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Petteri Orpo valittiin eduskunnan puolustusvaliokuntaan

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on valittu eduskunnan puolustusvaliokunnan jäseneksi. Hän on kokoomuksen ehdokas valiokunnan puheenjohtajaksi.

Orpo valittiin valiokunnan jäseneksi eduskunnan täysistunnossa perjantaina järjestetyssä puolustusvaliokunnan vaalissa.

Puolustusvaliokunnan on määrä valita valiokunnalle uusi puheenjohtaja kokouksessaan ensi tiistaina. Valiokuntaa aiemmin johtanut kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) kuoli kiirastorstaina vakavaan sairauteen.

Eduskuntaryhmien välisessä paikkajaossa puolustusvaliokunnan puheenjohtajuus kuuluu kokoomukselle tämän vaalikauden ajan.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoi torstaina, että puolue haluaa Orpon puolustusvaliokunnan johtoon, koska valiokunta on yksi keskeinen toimija Suomen mahdollisessa Nato-jäsenyysprosessissa.

– Nato-jäsenyys on selvästi tärkein päätös tänä vuonna, ja siihen laitamme tärkeimmät paukkumme lähikuukausien aikana. Siksi päädyimme ratkaisuun, että puolueen puheenjohtaja ottaa valiokunnan johdettavakseen, Mykkänen sanoi.

Turtiainen protestoi paikkansa menettämistä vastaan

Puolustusvaliokunnan kokoonpanossa ei valiokunnan varsinaisten jäsenten osalta tapahtunut muita muutoksia kuin Kanervan vaihtuminen Orpoon.

Valiokunnan varajäsenien kohdalla tapahtui kaksi muutosta: kokoomuksen Kari Tolvanen vaihtui puolueen varapuheenjohtajaan Antti Häkkäseen ja perussuomalaisista viime vuonna erotettu Ano Turtiainen vaihtui perussuomalaisten Mika Niikkoon.

Turtiainen protestoi torstaina eduskunnan täysistunnossa sitä vastaan, että hänet oltiin pudottamassa pois valiokunnan varajäsenen paikalta. Turtiainen piti pudottamistaan suhmurointina ja syrjintänä, jolla hänet suljetaan pois tärkeästä informaatiosta epävakaaseen maailmantilanteeseen liittyen.

Puolustusvaliokunnan jäsenet ja varajäsenet saavat valiokuntatyöskentelyn yhteydessä hyvin laajasti luottamuksellista informaatiota maanpuolustukseen ja esimerkiksi Suomen kansainväliseen puolustusyhteistyöhön liittyen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mukaan perussuomalaiset olivat aloitteellisia siinä, että puolustusvaliokunta asetettiin uudelleen, sillä puolue halusi Turtiaisen pois perussuomalaisille kuuluvalta varajäsenen paikalta.

Tavion mukaan perussuomalaiset lähettivät kuluvan kuun alussa puolustusvaliokunnalle kirjeen, jossa he pyysivät valiokunnan asettamista uudelleen. Puolustusvaliokunnan uudelleen asettaminen ja sen tiimoilta järjestetty vaali eivät siis johtuneet Ilkka Kanervan kuolemasta, vaan nimenomaan Turtiaisen haluttomuudesta luopua paikastaan.

Normaalisti eduskunnassa on tapana, että toiseen eduskuntaryhmään liittyvä kansanedustaja luovuttaa uudelleen täytettäväksi kaikki ne luottamuspaikkansa, jotka hän on aiemmalta puolueelta saanut. Turtiainen ei näin suostunut toimimaan, minkä vuoksi koko valiokunta piti asettaa uudelleen.

Perussuomalaisista erottamisen jälkeen Turtiainen perusti oman yhden hengen Valta kuuluu kansalle -eduskuntaryhmänsä.

– Tämä on perussuomalaisten paikka, joka eduskuntavaalien perusteella kuuluu perussuomalaisille, ja näin ollen meidän eduskuntaryhmämme katsoi, että meillä on oikeus ottaa se itsellemme takaisin, Tavio sanoi STT:lle.

Ronkainen tyrmää puheet turvallisuusriskistä

Turtiainen on ollut eduskunnassa tunnettu värikkäistä ja edustajien valtavirran vastaisista näkemyksistään. Hän on vastustanut näkyvästi muun muassa koronarokotuksia ja viime aikoina myös Suomen Nato-jäsenyyttä.

Turtiainen sai runsaasti huomiota osakseen viime vuoden helmikuussa hänen käyttäydyttyään uhkaavasti eduskunnan varapuhemiestä Juho Eerolaa (ps.) kohtaan sen jälkeen kun eduskunnan täysistuntoa johtanut Eerola oli huomauttanut ilman kasvomaskia esiintynyttä Turtiaista eduskunnan kasvomaskisuosituksesta.

Eduskunnan silloinen puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) piti Turtiaisen käytöstä erittäin moitittavana ja antoi hänelle huomautuksen epäasiallisesta käyttäytymisestä.

Julkisuudessa on arvioitu, että Turtiainen haluttiin pois puolustusvaliokunnan varajäsenen paikalta, koska häntä ei haluta päästää luottamuksellisten maanpuolustusta koskevien tietojen äärelle.

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen (ps.) torjuu ykskantaan arviot siitä, että Turtiainen olisi pudotettu pois sen vuoksi, että hän olisi jonkinlainen turvallisuusriski.

– Kyse on vain ja ainoastaan siitä, että Turtiaisen hallussaan pitämä paikka on perussuomalaisten paikka. Sitä on jo pitkään ennen Ukrainan sodan alkamista pyydetty Turtiaiselta pois suullisesti ja kirjallisesti, mutta hän ei ole siihen suostunut. Sen takia jouduttiin tällaiseen prosessiin, Ronkainen sanoi STT:lle.

Ronkainen muistuttaa, että Suomen ulkoiseen ja sisäiseen turvallisuuteen liittyvät kysymykset ovat perussuomalaisten asialistalla kärkipäässä.

– Ilman muuta me pyrimme myös maksimoimaan toimintamahdollisuutemme näitä asioita käsittelevissä valiokunnissa, Ronkainen sanoi.