Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Liettuan presidentti kehottaa Suomea ja Ruotsia liittymään Natoon

Liettuan presidentti Gitanas Nauseda kehottaa Suomea ja Ruotsia liittymään sotilasliitto Natoon, kertoo brittilehti Financial Times.

Lehden haastattelussa Nauseda kehotti Suomea ja Ruotsia myös olemaan tuhlaamatta aikaa Nato-jäsenyyden hakemiseen. Hänen mukaansa päätökset tulisi laittaa täytäntöön mahdollisimman pian.

– Ruotsin ja Suomen liittyminen Natoon parantaisi turvallisuustilannetta Itämeren alueella. Me voisimme paremmin valvoa ja kontrolloida Itämeren aluetta sotilaallisesta näkökulmasta. Mutta tämä vahvistaisi myös Natoa organisaationa, Nauseda sanoi.

Venäjä on aiemmin varoittanut seurauksista, jos Suomi tai Ruotsi liittyisi Natoon. Tällä viikolla Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev sanoi, että Suomen ja Ruotsin jäsenyys tarkoittaisi sitä, ettei Itämerta ja Baltiaa voida enää pitää ydinaseista vapaana vyöhykkeenä.

Liettuan johto kommentoi tuoreeltaan, että Kaliningradin alue Itämeren rannalla on jo nykyisellään raskaasti aseistettu. Myös presidentti Nauseda sanoi samaa Financial Timesin haastattelussa.

– Todennäköisesti Venäjän puolelta saattaa tulla aggressiivista retoriikkaa, ehkä jopa päätöksiä lisätä sotilaallista läsnäoloa täällä. Joka tapauksessa Kaliningradin alue on luultavasti Euroopan aseistetuin alue, ja taktisia ydinaseita on jo siellä. Mielestäni meidän ei tulisi reagoida tähän retoriikkaan, Nauseda sanoi.

Nauseda epäilee Venäjän presidentti Vladimir Putinin hallinnon retoriikan muuttuvan yhä aggressiivisemmaksi Suomen ja Ruotsin Nato-pohdintojen aikana.

Liettuan presidentti myös syytti haastattelussa Venäjää tahallisesta kansanmurhasta Ukrainassa ja varoitti, että Venäjän johtajat joutuvat vastuuseen.

-----

Juttua on korjattu klo 15.22: Financial Times on brittilehti, ei yhdysvaltalaislehti.