Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Yhdysvallat syvästi huolissaan Jerusalemin yhteenotoista, joissa loukkaantui yli 150 ihmistä

Yhdysvallat on syvästi huolissaan Jerusalemin yhteenotoista, joissa loukkaantui toistasataa ihmistä. Israelin poliisi otti perjantaina yhteen palestiinalaisten mielenosoittajien kanssa Jerusalemin al-Aqsan moskeijalla.

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustajan mukaan Yhdysvallat kehottaa kaikkia osapuolia pidättyväisyyteen sekä välttämään provosoivia tekoja ja retoriikkaa.

Yhdysvallat kehottaa lisäksi palestiinalaisia ja Israelin viranomaisia tekemään yhteistyötä jännitteiden liennyttämiseksi ja kaikkien turvallisuuden takaamiseksi.

YK:n Lähi-idän rauhanprosessin erityiskoordinaattori Tor Wennesland on niin ikään vedonnut kummankin osapuolen viranomaisiin, jotta nämä pyrkisivät välittömästi liennyttämään tilannetta.

Punainen Puolikuu: Osaa loukkaantuneista oli pahoinpidelty

Punaisen Puolikuun mukaan perjantaisten yhteenottojen myötä vietiin kaupungin sairaaloihin yli 150 loukkaantunutta, minkä lisäksi "kymmeniä" loukkaantumisia hoidettiin paikan päällä.

Israelin poliisi kertoi ainakin kolmen poliisin loukkaantuneen. Paikallisen vankeja tukevan järjestön mukaan noin 400 ihmistä otettiin kiinni.

Israelin poliisin mukaan "kymmenet naamioituneet miehet" marssivat al-Aqsan moskeijaan perjantain vastaisena yönä ja ampuivat esimerkiksi ilotulitteita. Tämän jälkeen väkijoukko oli alkanut heittää kiviä kohti Länsimuuria, joka on juutalaisten pyhin rukouspaikka Temppelivuorella.

Silminnäkijät ovat kertoneet mielenosoittajien heittäneen kiviä israelilaisjoukkoja kohti, ja nämä olivat vastanneet kumiluodeilla. Punaisen Puolikuun mukaan osaa loukkaantuneista oli pahoinpidelty.

Poliisi kertoo henkilöstönsä astelleen yhteenottojen aikana moskeijaa ympäröivälle piha-alueelle. Al-Aqsan moskeijan johtaja Omar al-Kiswani kertoi kuitenkin AFP:lle, että "hyökkäys tehtiin al-Aqsan moskeijan sisällä". Al-Kiswanin mukaan moskeijan sisältä olisi viety yli 80 nuorta.

Väkivaltaisuudet lisääntyneet viime kuun lopulta alkaen

Väkivaltaisuudet Israelissa ja miehitetyllä Länsirannalla ovat kiihtyneet viime viikkoina, kun samaan aikaan vietetään kristittyjen pääsiäistä, juutalaisten pesah-juhlaa sekä muslimien pyhää kuukautta ramadania.

Israel on lisännyt joukkojaan Länsirannalla väkivaltaisuuksien vuoksi. Torstaina Israel ilmoitti estävänsä kulun Länsirannalta ja Gazasta Israeliin perjantai-iltapäivästä lauantaihin ja mahdollisesti pyhien yli.

Al-Aqsa on muslimien kolmanneksi pyhin paikka. Juutalaiset kutsuvat sitä Temppelivuoreksi viittauksena alueella aiemmin olleisiin kahteen temppeliin. Alue on Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin keskiössä, ja se sijaitsee miehitetyssä Itä-Jerusalemissa.

Viime vuonna ramadanin aikana syttyneet väkivaltaisuudet Jerusalemissa johtivat 11 päivää kestäneeseen konfliktiin Israelin ja Gazaa hallitsevan Hamasin välillä.