Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Raju mellakka Örebrossa, useita poliisiautoja tulessa – tanskalaisen äärioikeistopoliitikon vierailu Ruotsissa on aiheuttanut levottomuuksia useilla paikkakunnilla

Ruotsissa Örebrossa puhkesi perjantai-iltana rajuja yhteenottoja mielenosoittajien ja poliisin välillä, kertoo muun muassa Ruotsin televisio SVT. Silminnäkijöiden mukaan useita poliisiautoja oli sytytetty tuleen.

SVT:n mukaan ainakin kahdeksan poliisia on loukkaantunut. Lisäksi ainakin yksi yksityishenkilö on loukkaantunut, poliisi kertoo.

Poliisi kertoi myös ampuneensa yhden varoituslaukauksen.

Poliisin kanssa ottivat yhteen mielenosoittajat, jotka olivat saapuneet vastustamaan tanskalaisen äärioikeistopoliitikon Rasmus Paludanin tilaisuutta. Stram kurs -puoluetta johtava Paludan on saanut kyseenalaista mainetta muun muassa polttamalla Koraaneja.

Paludanilla oli lupa omalle tilaisuudelleen, mutta se peruttiin myöhemmin jo etukäteen alkaneiden levottomuuksien takia.

Paludan aiheutti hämminkiä jo aiemmin perjantaina Tukholman Rinkebyssä, missä hän esiintyi ja muun muassa poltti Koraanin. Paikalla syntyi tappeluita, ja poliiseja heiteltiin kivillä.

Levottomuuksilta ei vältytty myöskään torstaina Itä-Götanmaalla, missä tanskalainen ääripoliitikko niin ikään esiintyi osana Ruotsin-kiertuettaan.

Pääministeri Magdalena Andersson tuomitsi perjantai-iltana väkivallan poliisia ja muita kansalaisia kohtaan. Hän muistutti, että Ruotsissa saa esittää niin hyvän kuin huonon maun mukaisia mielipiteitä, eikä sen seurauksena pidä turvautua väkivaltaan.

Tanskalaisesta Paludanista Anderssonilla oli selvä käsitys:

– Hän haluaa nähdä juuri tällaisia väkivaltaisia reaktioita. Tavoite on kiihottaa ihmisiä toisiaan vastaan, Andersson kuvaili.

Pääministerin mukaan tähän syöttiin ei olisi syytä tarttua.