Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Ukraina määräsi Odessaan ulkonaliikkumiskiellon, Von der Leyen lupaa Ukrainan EU-hakemukselle pikakäsittelyä – seuraamme perjantain tapahtumia

Tässä jutussa seuraamme Ukrainan sodan tapahtumia hetki hetkeltä. Näet tuoreimmat päivitykset päivittämällä sivun.

22.27 Päätämme seurannan tältä päivältä. Päivittyvä seuranta ei jatku tänä viikonloppuna, vaan palaamme asiaan maanantaina!

22.25 ABC Newsin ja uutistoimisto Reutersin viranomaislähteet näkevät viitteitä siitä, että Venäjällä on alettu värväämään reserviläisiä, ja pyrkimyksenä olisi värvätä kaikkiaan 60 000 sotilasta Ukrainaan. He kertovat lähteidensä olevan Yhdysvaltojen puolustusministeriön viranomaisia.

21.28 Euroopan unioni on luovuttanut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyille kyselylomakkeen, joka vie Ukrainaa taas lähemmäs EU-jäsenyyttä, uutisoi esimerkiksi Britannien yleisradioyhtiö BBC.

Puhuessaan Zelenskyin kanssa tiedotustilaisuudessa Euroopan komission pääjohtaja Ursula von der Leyen vakuutti, että jäsenhakemuksen käsittelyssä kestäisi "viikkoja, ei vuosia". Prosessia on ilmeisesti kiihdytetty sodan vuoksi. Zelenskyi kertoi tiedotustilaisuudessa, että lomakkeen täyttämisessä menisi viikko.

20.53 Venäjä sulkee maassaan kansainvälisten järjestöjen toimistoja, esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnestyn ja Human Rights Watchin toimistot. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäjän oikeusministeriön mukaan kaikkiaan Venäjällä suljetaan 15 kansainvälisen järjestön toimistoa. Ministeriön mukaan järjestöt rikkovat Venäjän nykyistä lainsäädäntöä.

20.34 Ukraina määräsi maan eteläosan suureen Odessan kaupunkiin perjantaina ulkonaliikkumiskiellon, uutisoi CNN. Kielto tuli voimaan perjantaina illalla ja se päättyy aamukuudelta sunnuntaina paikallista aikaa.

Varotoimi määrättiin sen jälkeen kun Ukrainaan hyökännyt Venäjä oli tehnyt kymmeniä kuolonuhreja vaatineen ohjusiskun rautatieasemalle maan itäosassa.

Ulkonaliikkumiskiellon aikana ei ole sallittua liikkua kaduilla tai julkisilla paikoilla ilman erityislupia, Odessan aluehallinto ilmoitti. Paikallisesta sotilasjohdosta painotettiin, että kieltoa noudattamalla saattaa säästää henkensä. Venäjän joukot eivät ole edenneet aivan Odessan lähistölle.

20.05 Euroopan komission johtaja Ursula Von der Leyen sekä EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrel ovat vierailleen tänään perjantaina Butshan kaupungissa. Venäläisjoukkojen vetäydyttyä Kiovan seudulla sijaitsevasta kaupungista alueelta on löytynyt tapettuja siviilejä esimerkiksi kaduilta ja joukkohaudoista.

Reutersin mukaan Von der Leten kertoi vierailullaan, että veriteot Butshassa paljastavan Venäjän armeijan "julmat kasvot".

– Koko maailma suree Butshan kansan kanssa. He ovat niitä, jotka puolustavat Euroopan rajaa, ihmisyyttä, demokratiaa, ja siksi me seisomme heidän kanssaan tässä tärkeässä taistelussa, Von der Leyen kertoi toimittajille Butshassa.

Vierailun aikana ruumiita nostettiin joukkohaudoista oikeuslääketieteellisiä tutkimuksia varten. Paikallissyyttäjä kertoi Reutersille, että 20 esiin kaivetusta ruumiista 18:lla oli ampumiseen tai räjähdykseen viittaavia jälkiä. Tutkimuksilla pyritään selvittämään vainajien kuolinsyyt ja kerätään todisteita mahdollisten sotarikosten tutkintaan.

19.31 YK:n lastenjärjestö Unicef on tuominnut Kramatorskin evakuointikeskittymään tehdyn iskun. Järjestön Ukrainan paikallisosaston edustaja Murat Sahin vaati lausunnossaan, että siviilien ja erityisesti lasten tappamisen on loputtava.

Sahinin mukaan Unicef oli toimittamassa humanitaarista apua kilometrin päässä rautatieasemalta, kun isku tapahtui. Tarkkaa uhrilukuja ei vielä tiedetä, mutta perjantain alkuillan viranomaistietojen mukaan kuolleita olisi 50, joista 5 olisi lapsia.

18.45 Kyberturvallisuuskeskuksen asiantuntija Jussi Eronen kertoo STT:lle, että palvelunesto hyökkäyksiä on "todella helppo toteuttaa". Aiemmin tänään Suomen ministeriöihin kohdistui palvelunestohyökkäys.

Se, että aiheutetaan ikään kuin virtuaalinen liikenneruuhka, ei vaadi teknisesti paljoa. Tyypillisesti palvelunestohyökkäys tehdään Erosen mukaan esimerkiksi murrettujen laitteiden tai palveluiden kautta.

– Tai sitten se tehdään ihan vain kohdistamalla suuri määrä liikennettä yhteen kohteeseen.

Erosella oli perjantaina tuoreeltaan tieto, että osassa kohteena olleista sivustoista haittavaikutuksia ei näkynyt Suomessa juuri lainkaan. Kovin vakavaksi tapaukseksi hän ei myöskään perjantain kyberiskua luonnehdi.

– Voisi sanoa, että ministeriöllä on ilmoitustaulu ja joku on käynyt sitä töhrimässä tai repimässä sieltä lappusia alas.

18.39 Ukrainan itäosassa venäläisjoukot ovat edenneet viime viikolla valtaamastaan Izjumin kaupungista kohti etelää. Ukrainalaiskaupunkien tulitus idässä on jatkunut raskaana, kertoo Britannian puolustusministeriö. Sen sijaan Izjumista kaakkoon kohti Slavjanskia ja Barvinkovea etenevät venäläisjoukot on saatu torjuttua.

Ukrainan pohjoisosasta venäläisjoukot ovat nyt vetäytyneet lähes täysin Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Ainakin osa näistä joukoista tullaan Britannian puolustusministeriön mukaan siirtämään Itä-Ukrainaan taistelemaan Donbassin alueella.

Joukot tarvitsevat kuitenkin runsaasti huoltoa, eivätkä ne ole taistelukunnossa vielä ainakaan viikkoon, puolustusministeriö arvioi.

Myös maan koillisosassa lähellä Venäjän rajaa sijaitsevan Sumyn alue on saatu kokonaan ukrainalaisten hallintaan, kertoi Ukrainan armeija. Viranomaiset varoittivat alueen asukkaita kuitenkin palaamasta sinne, koska venäläiset ovat miinoittaneet paikkoja eikä miinoja ole vielä raivattu.

Venäjä on vetänyt joukkojaan pois monilta alueilta kärsittyään raskaita tappioita. Tämän lisäksi se aikoo siirtää joukkojaan Itä-Ukrainaan.

18.05 Ukrainassa Kramatorskin rautatieasemalle tänään tehdyn raketti-iskun uhriluku on noussut ainakin 50:een, kertoo Donetskin alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko. Iskussa kuoli ainakin viisi lasta.

Aiemmin tänään kuolonuhreja kerrottiin olevan noin neljäkymmentä. Haavoittuneita on satakunta.

Kramatorsk on kuulunut tärkeimpiin raideliikenteen solmukohtiin, joiden kautta siviilejä on yritetty saada pois Itä-Ukrainasta. Venäjän isku rautatieasemalle on tänään tuomittu laajasti.

17.35 Venäjä on ilmoittanut karkottavansa 45 Puolan suurlähetystön ja konsulaatin työntekijää, uutisoi The Guardian. Puolan sisäministeri Mariusz Kaminski ilmoitti 23. maaliskuuta, että Puola karkottaa 45 "diplomaatteina esiintyvää venäläistä vakoojaa".

Venäjä aikoo lisäksi karkottaa kaksi bulgarialaista diplomaattia sen jälkeen, kun Bulgaria kutsui Venäjän diplomaatin puhutteluun  "epädiplomaattisista ja töykeistä" kommenteista.

Venäjä karkottaa kymmeniä puolalaisia diplomaatteja, Japani karkottaa kahdeksan venäläisdiplomaattia

17.21 Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Valko-Venäjän tulisi olla yksi niistä maista, jotka antavat turvatakuun Ukrainalle maan "neuralisoinnin" jälkeen. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Lavrovin mukaan turvatakuut tulisi antaa vastineeksi Ukrainan maan liittoutumattomuudesta ja ydinaseettomuudesta. Valko-Venäjä on Venäjän liittolainen.

16.53 Suomi vapauttaa markkinoille 369 000 barrelia raakaöljyä Huoltovarmuuskeskuksen varmuusvarastoista, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö.

Suomi osallistuu näin Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n tekemään päätökseen, jonka mukaisesti järjestön jäsenvaltiot vapauttavat markkinoille öljytuotteita varastoistaan. Toiminnalla tuetaan öljymarkkinoiden vakauttamista Venäjän jatkaessa hyökkäystään Ukrainaan.

Suomi vapauttaa markkinoille 369  000 barrelia raakaöljyä Huoltovarmuuskeskuksen varmuusvarastoista

16.40 Japani ilmoitti karkottavansa kahdeksan venäläistä diplomaattia sekä virkailijoita Venäjän kauppaedustustosta Ukrainan sodan tapahtumien vuoksi. Japani ilmoitti pitävänsä Venäjän ukrainalaissiviileihin kohdistamia hyökkäyksiä kansainvälisen oikeuden rikkomuksena.

Lisäksi Japani sanoi lopettavansa kokonaan venäläisen hiilen maahantuonnin, jolle Japani hakee vaihtoehtoja. Japani on tuonut käyttämästään hiilestä noin kymmenesosan Venäjältä. Japanin pääministeri Fumio Kishida sanoi maansa vähentävän riippuvuuttaan myös venäläisestä öljystä ja kaasusta, mutta aikataulua tälle ei annettu.

Japani otti myös käyttöön uusia pakotteita, kuten tuontikieltoja tietyille venäläistuotteille. Venäjän Japanin-suurlähettiläs Mihail Galuzinia ei karkotettu.

16.27 Saksan hallitus on julkistanut monen miljardin euron tukipaketin, jolla on tarkoitus auttaa saksalaisyrityksiä selviytymään Ukrainan sodan ja sen takia asetettujen talouspakotteiden aiheuttamista vaikutuksista.

Saksan valtiovarainministeri Christian Lindner kuvailee tukipakettia "iskunvaimentimeksi". Tukipakettiin kuuluu muun muassa 100 miljardin edestä valtion takaamia lainoja sekä suoraa, yrityksille suunnattua taloudellista tukea. Asiasta kertoivat saksalaisministeriöt yhteistiedotteessa.

16.20 Puolustusministeriö on kertonut Twitterissään tunti sitten, että sen sivuihin kohdistunut palvelunesto hyökkäys on ohi ja sivut toimivat normaalisti. Palvelunestohyökkäys havaittiin aiemmin perjantaina .Myös ulkoministeriö kertoi omalta osaltaan sivustoilleen kohdistuneesta palvelunestohyökkäyksestä.

16.18 Venäjä ja Ukraina ovat valmiita jatkamaan neuvotteluja Butshan tapahtumista huolimatta, kertoo turkkilainen virkamieslähde.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi jo turkkilaisen tv-kanavan haastattelussa, että neuvottelut Venäjän kanssa on käytävä joka tapauksessa. Aiemmin Zelenskyi on sanonut, että Ukrainalle olisi hyvin vaikeaa neuvotella Venäjän kanssa venäläisjoukkojen Butshassa tekemien julmuuksien jälkeen.

Turkkilaislähteen mukaan seuraavalle neuvottelukierrokselle ei ole vielä päätetty ajankohtaa.

16.03 Suomi karkottaa kaksi Venäjän suurlähetystön lähetettyyn henkilökuntaan kuuluvaa ihmistä. Lisäksi yhden Venäjän suurlähetystön työntekijän viisumin jatko on evätty.

Asiasta linjattiin tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan eli tp-utvan kokouksessa.

Useat EU-maat ovat karkottaneet viime päivinä venäläisdiplomaatteja reaktiona Venäjän toimintaan Ukrainassa. Valtioneuvoston tiedotteessa todetaan, että Suomen toimenpide vastaa muiden EU-maiden tekemiä toimia. Tp-utvassa käsiteltiin myös ajankohtaisselontekoa turvallisuusympäristön muutoksesta. Selonteko on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi viikolla.

Suomi karkottaa kaksi Venäjän suurlähetystön henkilökuntaan kuuluvaa henkilöä

15.57 Muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi, että toiseen tänään Kramatorskin rautatieasemaan kohdistetuista ohjuksista olisi kirjoitettu kylkeen venäjäksi "lasten puolesta" tai "lapsille" (za detei) - käännös riippuu asian yhteydestä.

Ukrainan viranomaisten mukaan kuolleita olisi ainakin 39, joista neljä oli lapsia. Lisäksi satoja on haavoittunut. Ukrainan rautatieyhtiön mukaan asemalle osui kaksi ohjusta.

Ohjuksen kirjoituksesta kertoi Twitterissä myös tutkivan journalismin sivusto Bellingcatin perustaja Eliot Higgins, joka huomauttaa, että kyseessä on täsmäohjus ja tämän vuoksi isku vaikuttaa tahallaan siviileihin kohdistetulta.

Venäläiset kehuskelivat Telegramissa iskullaan Kramatroskin pakenevien perheiden kimppuun – ohjuksesta löytyi kolho viesti

15.55 Ukrainasta paenneiden työnteko Suomessa helpottuu. Sisäministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö ovat linjanneet, että tilapäistä suojelua hakeneella on oikeus työntekoon heti, kun hän on jättänyt hakemuksensa.

Suojelua hakeneen ei siis tarvitse odottaa oleskeluluvan myöntämistä voidakseen työskennellä, vaan todistus hakemuksen rekisteröinnistä riittää.

Ulkomaalaislain mukaan henkilöllä on oikeus tehdä työtä Suomessa, jos hänellä on oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella. Aiemmin tätä on tulkittu niin, että oikeus alkaisi luvan myöntämisestä. Nyt viranomaiset ovat muuttaneet lain tulkintaa.

Ukrainasta paennut saa jatkossa tehdä töitä heti tilapäistä suojelua haettuaan

15.31 Suomen ilmatilan loukkaus ja ministeriöiden verkkosivujen kaatumiset samana päivänä, kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuu Suomen eduskunnalle, eivät ole sattumaa, arvioi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Haavisto arvioi, että toimillaan Venäjä haluaa osoittaa Suomelle, että Zelenskyin puhe on Venäjällä huomattu ja että siihen reagoidaan.

Haavisto kommentoi ilmatilaloukkausta ja ministeriöiden verkkosivujen kaatumista eduskunnassa Zelenskyin puheen jälkeen.

15.04 Slovakia ilmoittaa luovuttaneensa Ukrainalle S-300-ilmatorjuntajärjestelmän. Maa kuitenkin tähdentää, ettei järjestelmän lahjoitus tarkoita, että Slovakia olisi osapuolena konfliktissa Venäjän kanssa. Asiasta kertoi Slovakian pääministeri Eduard Heger Facebookissa.

S-300 on alun perin 1970-luvun lopulla käyttöön otettu neuvostovalmisteinen ilmatorjuntaohjusjärjestelmä, joka on suunniteltu torjumaan ilma-aluksia ja risteilyohjuksia. Ukraina on toistuvasti penännyt sitä tukevilta mailta muun muassa tehokkaampia ilmapuolustusjärjestelmiä.

14.27 Pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi Zelenskyin eduskuntapuheen jälkeen, että Suomi on valmis tukemaan Ukrainaa niin kauan kuin sota on käynnissä ja valmis tukemaan Ukrainaa jälleenrakennuksessa. Zelenskyin mukaan Ukraina tarvitsee kovempia pakotteita ja lisää aseita, jotka voivat pysäyttää Venäjän sotilaskoneen. Hän arvosteli puheessaan osaa länsimaita saamattomuudesta sotilasavun saamisessa perille.

– Tarvitsemme aseita. He sanovat meille, että meidän pitää odottaa, tilanteessa jossa menetämme satoja ihmisiä päivittäin hyökkäyksessä, jossa kymmeniä kaupunkejamme on tuhottu, Zelenskyi totesi videon välityksellä eduskunnassa.

Marinin mukaan Ukraina tarvitsee lisää sotilaallista, materiaalista ja rahallista apua. Samaan aikaan tarvitaan entistä voimakkaampia Venäjän vastaisia pakotteita, joilla Venäjä saadaan lopettamaan sotatoimensa Ukrainassa, Marin sanoi.

Suomen eduskunnalle puhunut Zelenskyi: Ukrainan tueksi tarvitaan kovempia pakotteita ja lisää aseita

14.20 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kutsuu diplomaatteja palaamaan Kiovaan, kertoo venäläislehti RBC.

– Ulkomaisten suurlähetystöjen paluu pääkaupunkiimme on tärkeä symbolinen ele, että Kiova on Ukrainan valtion pääkaupunki, ei "maakunnallinen venäläiskaupunki".

Zelenskyi kutsuu diplomaatteja takaisin Kiovaan

14.05 EU:n mukaan venäläistä ja valkovenäläistä omaisuutta on tähän mennessä jäädytetty 30 miljardin euron edestä.

Asiasta tiedotti Euroopan komissio perjantaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Omaisuutta on jäädytetty EU:n pakotelistalla olevilta venäläisiltä ja valkovenäläisiltä henkilöiltä ja yrityksiltä Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopulla. Jäädytettyyn omaisuuteen kuuluu muun muassa kiinteistöjä, luksusveneitä ja taide-esineitä.

Lisäksi EU on estänyt kaupankäyntiä 196 miljardin euron edestä, komissio sanoi.

13.30 Valtioneuvoston ja ministeriöiden verkkosivustoihin kohdistuu tällä hetkellä palvelunestohyökkäys. Valtioneuvosto kertoo tviitissään, että osa ministeriöiden sivustoista ei toimi lainkaan, ja osa toimii osittain.

Esimerkiksi ulkoministeriö ja puolustusministeriö ovat jo omalta osaltaan kertoneet sivustoilleen kohdistuvasta palvelunestohyökkäyksestä.

Ulkoinisteriö kertoo tviitissään, että hyökkäys koskee um.fi- ja finlandabroad.fi-sivustoja.

Myös puolustusministeriö kertoo twitterissä kyseessä olevan niin ikään palvelunestohyökkäys.

13.20 Presidentti Sauli Niinistön mukaan Ukrainalle annettavassa aseavussa on dilemma. Yhtäältä on valtava tarve auttaa Ukrainaa, toisaalta pitää pitää mielessä sodan leviämisen vaara. Niinistön mukaan tätä tasapainoa nyt varmaan harkitaan, ja hän itse toivoo, että harkinnassa päädyttäisiin "maksimaaliseen" Ukrainan tukemiseen.

Niinistö kommentoi asiaa yhteisessä lehdistötilaisuudessa Saksan liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin kanssa Helsingissä. Steinmeier sanoi ymmärtävänsä, että rajanaapurin käymä hyökkäyssota huolestuttaa Suomessa. Hän vakuutti Saksan seisovan Suomen tukena kaikissa tilanteessa

12.47 Ulkoministeriön ja puolustusministeriön nettisivut ovat kaatuneet, kertoo Helsingin Sanomat. Ministeriöistä vahvistettiin lehdelle, että "sivustot ovat alhaalla ja tilannetta selvitetään parhaillaan". Vielä ei ole tietoa mahdollisesta palvelunestohyökkäyksestä.

12.43 Venäläis-kiinalainen 10 miljardin dollarin kaasunjalostuslaitoksen jätti-investointi menee pakotteiden vuoksi jäihin. Svobodnyssa Amurin alueella sijaitseva megaprojekti oli tarkoitus saada valmiiksi vuonna 2024.

Pakotteet iskivät venäläis-kiinalaiseen jätti-investointiin – kymmenen miljardin dollarin kaasuhanke jäihin Amurissa

12.15 Yli 30 ihmistä kuoli ja yli 100 haavoittui Venäjän ohjusiskussa rautatieasemalle Itä-Ukrainassa perjantaina, kun siviileitä oltiin evakuoimassa, valtion rautatieyhtiö kertoi Reutersin mukaan. Uutistoimisto ei ole vielä voinut vahvistaa rautatieyhtiön tietoja. Kaksi ohjusta oli iskenyt asemalle Kramatorskin kaupungissa, jota käytetään siviilien evakuointiin Venäjän joukkojen pommittamailta alueilta. Donetskin alueen kuvernööri sanoi, että ohjusten osuessa tuhansia ihmisiä olisi ollut asemalla.

- Venäjän fasistit tiesivät erittäin hyvin, mihin he tähtäävät ja mitä he halusivat: he halusivat kylvää paniikkia ja pelkoa, he halusivat ottaa mahdollisimman monta siviiliä, kuvernööri Pavlo Kyrylenko sanoi Reutersin mukaan. Oheisessa tviitissä on Kyrylenkon ottama kuva iskupaikalta.

11.50 Suomen EU-edustustosta kerrotaan, että museoista lainattuja taide-esineitä koskeva päivitys on huomioitu nyt sovitussa uusimmassa pakotepaketissa. Suomen Tulli takavarikoi aiemmin Venäjälle matkalla olleita taidekuljetuksia EU:n Venäjän-vastaisten pakotteiden vuoksi.

EU-maat pääsivät sopuun uusimmasta pakotepaketista myöhään eilen. Paketti on tulossa voimaan pian.

Venäjä on vaatinut Suomea pikaisesti palauttamaan takavarikoidut teokset. Maa myös kutsui eilen Suomen Moskovan-suurlähettilään Antti Helanterän puhutteluun Venäjän ulkoministeriöön tapauksen vuoksi.

11.35 Televisiokanavalle Sky News puhunut Ukrainan Britannian-suurlähettiläs Vadym Prystaiko pyytää Nato-maita ottamaan aktiivisemman roolin Mustanmeren avaamisessa rahtilaivoille. Kommenteista uutisoi myös brittilehti Guardian.

Suurlähettilään mukaan Venäjän saarto olisi murrettava, jotta humanitaarinen apu pääsisi meriteitse perille Ukrainaan ja Ukrainan viljakuljetukset pääsisivät maailmalle.

Lähettilään mukaan Nato-mailla on täysi oikeus toimia alueella, sillä Mustanmeren rannoilla on kolme sotilasliiton jäsenmaata Turkki, Romania ja Bulgaria.

11.05 Suomessa tällä viikolla takavarikoidut venäläiset maalaukset palaavat Venäjälle viikonloppuna, Venäjän kulttuuriministeri Olga Lyubimova sanoi perjantaina.

- Euroopan komissio teki selväksi, että eurooppalaisiin näyttelyihin osallistuvat näyttelyt eivät ole pakoteluettelossa, Lyubimova sanoi Reutersin mukaan.

Tulli on aloittanut esitutkinnan kahdessa tapauksessa, jossa epäillään rikotun EU:n Ukrainan-sodan takia asettamia pakotteita

11.00 Ukrainassa maan armeija kertoo saaneensa maan koillisosassa lähellä Venäjän rajaa sijaitsevan Sumyn alueen kokonaan hallintaansa. Viranomaiset varoittavat alueen asukkaita kuitenkin palaamasta sinne, koska venäläiset ovat miinoittaneet paikkoja, eikä miinoja ole vielä raivattu.

Venäjä on vetänyt joukkojaan pois monilta alueilta kärsittyään raskaita tappioita. Tämän lisäksi se aikoo siirtää joukkojaan Itä-Ukrainaan.

10.50 Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshchuk kertoo, että kymmenen evakuointikäytävää avataan perjantaina siviileille. Käytävät on tarkoitettu sotaa pakeneville, jotka asuvat piiritetyssä Mariupolin kaupungissa ja Luhanskin alueella, jota on pommitettu voimakkaasti. Asiasta uutisoi CNN.

10.45 Yhdistyneet Kansakunnat julkaisi perjantaina Twitterissä alkuperäisen YK:n perussopimuksen, jossa korostetaan rauhan tärkeyttä kaikkien maiden välillä. Sopimus on vuodelta 1945.

10.25 Posti keskeyttää maanantaista alkaen kaiken kirje- ja pakettiliikenteen toistaiseksi Suomen ja Venäjän sekä Suomen ja Valko-Venäjän välillä. Päätös perustuu Maailman postiliiton sopimusten mukaisiin poikkeuksellisiin olosuhteisiin.

Keskeytys koskee kirje- ja pakettiliikennettä sekä Suomesta Venäjälle ja Valko-Venäjälle että Venäjältä ja Valko-Venäjältä Suomeen.

Lähetykset, joita ei pystytä toimittamaan, palautetaan lähettäjille, Posti kertoo tiedotteessaan.

Posti keskeytti jo viime kuussa kaupalliset lähetykset eli yrityksille ja kuluttajille tarjottavat kansainväliset pikalähetyspalvelut Venäjälle ja Valko-Venäjälle.

10.15 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuu Suomen kansanedustajille etäyhteydellä tänään kello 13. Tilaisuus kestää arviolta 15 minuuttia. Seuraa puhetta suorana alla olevan jutun kautta.

Zelenskyi varoitti Suomea Butshan kohtalosta: "Tarvitsemme kovempia pakotteita ja aseita, jotka voivat pysäyttää Venäjän"

10.05 Kipakasta pakkasesta huolimatta ukrainalaiset tiedemiehet pitävät kansallishenkeä yllä 15 000 kilometrin päässä kotoaan Etelämantereella.

9.55 Kansanedustaja Joonas Könttä kehottaa viikonloppuna kokoontuvaa keskustan puoluevaltuustoa sanomaan Nato-kantansa ääneen. Könttä (kesk.) itse kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä.

- Venäjän hyökkäys Ukrainaan 24. helmikuuta muutti Euroopan turvallisuustilannetta peruuttamattomasti. Keskustan on ilmaistava oma kantansa selkeästi kiertelemättä. Keskustan kannattajien selkeä enemmistö kannattaa Nato-jäsenyyttä, Könttä toteaa tiedotteessaan.

9.40 Venäjä on iskenyt aamulla ohjuksin Odessan kaupunkiin, kertoo BBC. Ukrainan viranomaisten mukaan venäläiset iskivät satamakaupunkiin Mustaltamereltä. Vakavista vaurioista on jo raportoitu.