Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Yön uutiskooste | Saksan liittopresidentti vierailee Suomessa, Zelenskyi puhuu eduskunnalle videoyhteydellä, Tampere ja Kuopio Suomen vetovoimaisimmat kaupungit

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Saksan liittopresidentti Steinmeier vierailee Suomessa, tapaa Niinistön

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier vierailee tänään Suomessa. Steinmeier tapaa Helsingissä presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin (sd.).

Presidentin kanslian mukaan Niinistö ja Steinmeier keskustelevat Suomen ja Saksan kahdenvälisistä suhteista, Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan sekä sodan vaikutuksista Euroopan turvallisuusjärjestykseen.

Ukrainan sota sai Saksan tekemään täyskäännöksen puolustuspolitiikassaan ja lisäämään huomattavasti puolustusmenojaan. Sota on samalla vaikeuttanut maan tilannetta, koska Saksa on erittäin riippuvainen energiantuonnista Venäjältä.

Ukrainan presidentti Zelenskyi puhuu eduskunnalle videoyhteydellä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuu Suomen kansanedustajille etäyhteydellä tänään.

Zelenskyi pitää puheen videoyhteydellä kello yhdeltä. Tilaisuus kestää arviolta 15 minuuttia.

Presidentti Sauli Niinistö ja työvierailulla oleva Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier seuraavat Zelenskyin videopuheenvuoron eduskunnassa. Tilaisuuteen osallistuu lisäksi EU-maiden suurlähettiläitä.

Zelenskyi on Ukrainan sodan aikana pitänyt videoyhteydellä useita puheita länsimaiden parlamenteille. Hän on vedonnut muun muassa avun antamiseksi Ukrainalle.

Tampere ja Kuopio Suomen vetovoimaisimmat kaupungit - Lahti petrasi eniten

Tampere ja Kuopio ovat tuoreen kyselytutkimuksen mukaan Suomen vetovoimaisimmat kaupungit. Kymmenen suurimman kaupungin vetovoimaa mitanneen selvityksen teki T-Media.

Kyselyn ykköseksi sijoittui Tampere, kakkossijalle päätyi Kuopio. Eniten sijoitustaan oli parantanut edellisvuotisesta Lahti.

Pääkaupunkiseudun kaupungit, erityisesti Helsinki, kärsivät kyselyssä kalliista kustannusrakenteesta.

Mielipiteensä kaupungeista kertoi noin 1 700 suomalaista. Kohderyhmänä olivat 15–65-vuotiaat muilta Suomen alueilta paitsi Ahvenanmaalta.

Perjantaina on erittäin huono ajokeli Länsi-Suomessa ja Länsi-Lapissa

Ilmatieteen laitos varoittaa erittäin huonosta ajokelistä perjantaina Satakunnassa, Pirkanmaalla, Pohjanmaalla ja Länsi-Lapin alueella.

Jäätävät lumi- ja räntäsateet haittaavat liikennettä aamuyön ja aamupäivän aikana. Saderintama etenee Länsi-Lappiin puolelta päivin, ja siellä ajokeli voi olla erittäin huono perjantai-iltaan saakka.

Perjantaiaamuna sateet tulevat maan etelä ja keskiosassa vetenä. Etelä-Pohjanmaalta Pohjois-Pohjanmaalle ulottuvalla vyöhykkeellä sade voi tulla myös räntänä. Etelä- ja Keski-Lapissa saadaan perjantaina myös lunta.

Lauantaina koko maassa on hajanaisia lumisateita. Poutaista aluetta ei Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan ole lauantaina todennäköisesti missään päin maata, mutta Itä-Suomessa aurinko voi pilkistää iltaa kohti mentäessä.

Etelä-ja Keski-Suomessa on perjantaina ja lauantaina päivällä muutamia lämpöasteita ja pohjoisessa muutama aste pakkasta.

Von der Leyen tapaa tänään Zelenskyin Kiovassa

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vierailee tänään Kiovassa ja tapaa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin. Von der Leyenin mukaan vierailun tarkoituksena on osoittaa, että Ukrainalla on Euroopan horjumaton tuki.

EU-komissio kertoi aiemmin, että von der Leyen matkustaa Kiovaan tällä viikolla yhdessä EU:n ulkosuhdejohtajan Josep Borrellin kanssa. Aiemmin Kiovassa on käynyt EU-parlamentin puhemies Roberta Metsola. (Lähde: AFP)

Toiselle kaudelle pyrkivällä Ranskan presidentillä Emmanuel Macronilla on ollut geo- ja turvallisuuspolitiikassa neljä isoa kokonaisuutta

Ranskassa äänestetään sunnuntaina presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Nykyinen presidentti Emmanuel Macron pyrkii toiselle valtakaudelle ja on suuri ennakkosuosikki.

Macron on ollut näkyvästi esillä monissa geo- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvissä asioissa. Turun yliopiston poliittisen historian professori Louis Clerc sanoo, että Macronilla on ollut niissä neljä isoa kokonaisuutta.

Kokonaisuudet ovat Venäjä, Yhdysvallat ja Nato, EU ja sen toimiminen paremmin Ranskan etujen mukaisesti sekä Afrikka ja siellä erityisesti Pohjois-Afrikka ja Sahelin alueen toiminta.