Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Suosituimpana puolueena jatkava kokoomus otti Ylen kannatuskyselyssä hurjan loikan – hallituspuolueista koheni vain SDP:n kannatus

Kokoomus jatkaa suosituimpana puolueena Ylen kannatuskyselyssä. Oppositiopuolueen kannatus nousi hurjat 3,5 prosenttiyksikköä ja asettui 26,1 prosenttiin, mikä on puolueen kaikkien aikojen kovin lukema Ylen gallupeissa.

Pitkään Nato-jäsenyyttä kannattanut kokoomus näyttääkin hyötyneen turvallisuuspoliittisen tilanteen muutoksesta, joka on saanut suurimman osan suomalaisista Nato-jäsenyyden kannalle.

Kakkossijalla on pääministeripuolue SDP, jonka kannatus nousi 0,5 prosenttiyksiköllä ja oli 19 prosenttia. Kolmanneksi suosituin puolue oli perussuomalaiset 13,6 prosentin kannatuksella. Perussuomalaisten kannatus sukelsi 2 prosenttiyksikön verran.

SDP oli hallituspuolueista ainoa, jonka kannatus nousi. Kaikkein eniten laskua oli hallituspuolueista keskustalla, jonka kannatus on sulanut edellisen tarkastelujakson jälkeen 1,1 prosenttiyksiköllä 12,3 prosenttiin. Kokoomus näyttääkin vieneen kannatusta muilta porvaripuolueilta.

Muulla hallituskolmikolla lasku oli alle prosenttiyksikön luokkaa. Jos vaalit järjestettäisiin nyt, vihreitä äänestäisi kannatuskyselyn vastaajista 8,9 prosenttia. Vasemmistoliitto puolestaan saisi 8,4 prosentin äänisaaliin ja RKP 4,2 prosenttia.

Kristillisdemokraattien kannatus oli 0,1 prosenttiyksikön laskun jälkeen 3 prosenttia. Liike Nytin kannatus nousi 0,3 prosenttiyksikköä 2,6 prosenttiin.

"Tuki turvallisuuspoliittiselle linjalle"

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko arvioi historiallisen hyvän kyselytuloksen johtuvan pitkälti vallitsevasta ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta ja kokoomuksen pitkään jatkuneesta Nato-myönteisestä linjasta.

– Tässä näkyy se, että suomalaiset ovat antaneet ennen muuta kokoomuksen ulko- ja turvallisuuspoliittiselle linjalle tukensa, Kokko sanoi STT:lle eduskunnassa.

Nato-kysymyksen ohella kyselytulokseen vaikuttaa Kokon mukaan myös kokoomuksen hallituksesta poikkeava talouspoliittinen linja, joka loi puolueelle vakaan kannatuspohjan jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

– Tämä aika huutaa kokoomuksen vastuullista talouspolitiikkaa, Kokko sanoi.

Vaikka kokoomuksen kannatus liihotteleekin nyt ennätyskorkealla, Kokko ei halua vielä millään lailla ennakoida ensi vuoden eduskuntavaaleja.

– Vuosi on politiikassa pitkä aika. Me olemme hyvin realistisia galluppien äärellä. Kaikki on vielä mahdollista, Kokko sanoi.

"Kannatus nousi kuopastaan"

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra arvioi, että puolueen kannatuskehitys selittyy turvallisuuspoliittisella tilanteella ja kuumana käyvällä Nato-keskustelulla. Purran mukaan perussuomalaisten kannatusta on nakertanut puolueen epäselvänä pidetty Nato-kanta.

– Kyselyn viikkoluvuista näkyy, että sen jälkeen kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä sai Nato-kantansa ilmoitettua, kannatus nousi kuopastaan, Purra sanoi STT:lle.

Taloustutkimus haastatteli kaikkiaan 2 740:tä ihmistä maaliskuun alun ja huhtikuun alun välisenä ajanjaksona. Puoluekantansa kertoi yhteensä 2 007 vastaajaa. Kyselyn virhemarginaali on 1,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.