Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

EU:n uudesta Venäjän-vastaisesta pakotepaketista odotetaan päätöstä tänään tai huomenna

Brysselissä odotetaan päätöstä Euroopan unionin uudesta pakotepaketista Venäjää vastaan. EU-komissio antoi tällä viikolla ehdotuksensa uusista pakotteista, joihin sisältyisi muun muassa venäläisen kivihiilen tuontikielto.

EU-maiden suurlähettiläät ovat keskustelleet asiasta keskiviikkona ja torstaina, ja suurlähettiläskokouksen odotettiin jatkuvan vielä torstai-iltana. STT:lle luonnehdittiin diplomaattilähteistä kaeskiviikkona, että jäsenmailla on halua saada pakotteet hyväksyttyä mahdollisimman pian.

EU:n ulkosuhdejohtaja Josep Borrell kuitenkin totesi saapuessaan Naton ulkoministerikokoukseen torstaina, että pakotteet hyväksytään "viimeistään huomenna" eli perjantaina. Borrellin kommentista kertoi muun muassa uutiskanava CNN.

Naton ulkoministerikokoukseen osallistuneen ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan ei ole salaisuus, että EU:lle on vaikeaa päättää energiaa koskevista pakotteista. Haavisto keskusteli asiasta muun muassa vieraillessaan hiljattain Saksassa.

Haavisto muistutti, että eri maiden tilanteet on otettava huomioon, jotta pakotepäätöksillä ei ammuta omaan jalkaan.

– On maita, joilla tämä kaasuriippuvuus on suurta ja sitä on vaikeaa korvata. Halutaan välttää tilanteita, joissa tavallisilta kuluttajilta loppuu keittiökaasu tai lämmityskaasu, koska silloin ihmiset lähtevät kaduille, Haavisto pohdiskeli.

Kivihiili arvioitu helpommaksi energiapakotteeksi

EU ei ole vielä aiemmin puuttunut pakotteissaan venäläiseen tuontienergiaan. Kivihiilen lisäksi Venäjä myy Eurooppaan myös maakaasua ja öljyä. Kivihiileen puuttuminen on arvioitu EU:lle helpommaksi kuin esimerkiksi kaasuostojen lopettaminen.

Venäläisestä fossiilienergiasta irtautuminen on ollut vaikea kysymys, sillä osa EU-maista on varsin riippuvaisia energiaostoista Venäjältä.

Paine EU-pakotteiden ulottamiselle energiaostoihin on kasvanut viime päivinä, kun Ukrainassa on paljastunut julmuuksia venäläisjoukkojen jäljiltä esimerkiksi Butshan kaupungissa.

FT: Boris Rotenberg EU:n pakotelistalle

Uusiin pakotteisiin kuuluisi muiden toimien ohella myös aiempien pakotelistojen laajentamista.

Talouslehti Financial Times kertoi keskiviikkona, että EU on lisäämässä oligarkki Boris Rotenbergin pakotelistalleen. Rotenbergilla on myös Suomen kansalaisuus.

Boris Rotenbergin veli Arkadi Rotenberg on jo EU-pakotelistalla. Boris Rotenberg puolestaan on ollut ennestään Yhdysvaltojen ja Britannian pakotelistoilla.

Financial Timesin mukaan EU lisäisi pakotelistalleen myös Venäjän suurimman pankin Sberbankin johtajan German Grefin sekä oligarkki Oleg Deripaskan.

EU:n pakotelistalle joutuisivat myös presidentti Vladimir Putinin kaksi tytärtä, jotka joutuivat keskiviikkona myös Yhdysvaltojen pakotelistalle.

Haaviston mukaan Suomi tekee lähitulevaisuudessa päätökset venäläisdiplomaattien karkotuksesta

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomessa tehdään lähitulevaisuudessa päätökset venäläisdiplomaattien karkotuksista.

EU-maat ovat ilmoittaneet tällä viikolla jo noin 200 venäläisdiplomaatin karkotuksista. Karkotukset alkoivat viikonvaihteen aikoihin, kun kansainvälinen yhteisö tuomitsi Ukrainan Butshassa tapahtuneet siviileihin kohdistuneet veriteot.

Haaviston mukaan Suomi on käynyt Pohjoismaiden kesken koordinoivaa keskustelua karkotusasiasta. Hän ei ottanut vielä päätöksiin sen tarkempaa kantaa, koska hän ei halunnut mennä asioiden edelle. Asia on Haaviston mukaan selvityksessä ulkoministeriössä.

Viro lopettaa maakaasun tuonnin Venäjältä vuoden loppuun mennessä, kertoo Viron yleisradio

Viro lopettaa maakaasun maahantuonnin Venäjältä vuoden 2022 loppuun mennessä. Viron hallitus teki asiasta periaatepäätöksen torstaina, uutisoi Viron yleisradio ERR.

Viron pääministeri Kaja Kallas sanoi, että Viron on lopetettava kaasun ostaminen Venäjän presidentti Vladimir Putinin hallinnolta niin pian kuin mahdollista, koska Venäjä käyttää Kallaksen mukaan kaasun myyntituloja Ukrainan vastaisen sodan rahoittamiseen.

Pohjois-Viroon valmistuu syksyllä nesteytetyn maakaasun LNG:n kelluva terminaali. Viro ja Suomi ottavat terminaalin yhteiskäyttöön.

Viron pääministerin mukaan maan periaatekanta on, että LNG-alusten ei pitäisi kuljettaa venäläistä kaasua.