Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Sosiaali- ja terveysministeri Sarkkinen: Vasemmistoliitto ei ole valmis viemään potilasturvallisuuslakia eteenpäin

Vasemmistoliitto ei ole valmis viemään potilasturvallisuuslakia eteenpäin, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) Twitterissä .

Sarkkinen kutsuu lakia Twitterissä hoitohenkilöstön ”pakkotyölaiksi”.

Potilasturvallisuuslain perusteella voitaisiin määrätä lakon piirissä olevaa hoitohenkilöstöä tekemään välttämättömäksi katsottua suojelutyötä.

Sarkkisen mukaan potilasturvallisuus tulee varmistaa neuvottelemalla suojelutyöstä sen sijaan, että valtiovalta lähtisi harkitsemattomilla toimilla kärjistämään työmarkkinatilannetta.

– Me emme usko, että tämä laki reaalisesti parantaisi potilasturvallisuutta, vaan se olisi omiaan eskaloimaan työmarkkinatilannetta, Sarkkinen sanoi toimittajille eduskunnassa.

Potilasturvallisuuslakia on tarkoitus käsitellä torstaina aamulla kokoontuvassa hallituksen sosiaali- ja terveysasioiden ministerityöryhmässä. Myöhemmin torstaina ohjelmassa on valtioneuvoston yleisistunto, jossa hallitus voisi päättää lain esittämisestä.

Sarkkinen ei halunnut ennakoida, miten hallitus lain suhteen toimii.

– Se jää nähtäväksi mihin johtopäätökseen hallitus tulee. Toivon, että pääsemme yhteisymmärrykseen, Sarkkinen sanoi.

Sarkkinen ei halunnut kommentoida sitä, onko potilasturvallisuuslaki vasemmistoliitolle kynnyskysymys.

"Tarvetta arvioidaan"

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) sanoi tiistaina toimittajille, että tilannetta lakkokentällä seurataan ja tarvetta potilasturvallisuuslain esittämiselle arvioidaan edelleen.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat vedonneet hallitukseen, jotta potilasturvallisuuslakia ei säädettäisi.

Järjestöjen hallitukselle jättämän lausunnon mukaan lain vaatimat edellytykset työtaisteluoikeuden ja henkilökohtaisen vapauden rajaamiseksi eivät täyty. Ne pitävät sairaanhoitopiirien ilmoituksia potilasturvallisuuden vaarantumisesta virheellisinä.

Hoitajat aloittivat lakon viime perjantaina kuudessa sairaanhoitopiirissä. Myöhemmin samana iltana sosiaali- ja terveysministeriö kertoi valmistelevansa pikaisesti esimerkiksi tehohoitoa, päivystystä ja synnytyksiä koskevan potilasturvallisuuslain.

Myös hoitajajärjestöt ovat luonnehtineet lakihanketta "pakkotyölaiksi".