Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Tapaavatko Zelenskyi ja Putin pian Turkissa? Ukraina valtasi takaisin Kiovan alueen – seurasimme lauantain tapahtumia hetki hetkeltä

Tässä artikkelissa seurasimme Ukrainan sodan tapahtumia lauantaina. Juttua ei enää päivitetä.

22.34 Yli 4 200 siviiliä on onnistuttu lauantain aikana evakuoimaan pois taistelujen alta eri puolilta Ukrainaa. Asiasta kertoi Ukrainan televisiossa varapääministeri Iryna Vereshtshuk Guardianin mukaan.

Lisäksi Vereshtshuk kertoi Telegram-viestipalvelussa CNN:n mukaan, että myös saarretusta Mariupolin satamakaupungista on päässyt pois jonkin verran siviilejä omilla ajoneuvoillaan.

22.12 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat toisensa todennäköisesti Turkissa, uutisoi the Guardian. Turkin presidentti  Tayyip Erdoganin kerrotaan soittaneen perjantaina molemmille valtionpäämiehillä ja vahvistaneen, että tapaaminen voidaan järjestää lähiaikoina.

21.34 Uusien, vielä vahvistamattomien tietojen mukaan koko Kiovan alue on jälleen Ukrainan hallussa. Asiasta kertoo BBC viitaten Ukrainan varaspuolustusministeri Hanna Maliarin sosiaalisen median päivitykseen.

Maliarin mukaan Irpin, Butsha, Hostomel ja koko Kiovan alue on nyt Ukrainan hallinnassa. Ukrainan joukot saivat alueen takaisin haltuunsa sen jälkeen, kun Venäjän sotilasjoukot vetäytyivät Venäjän luvattua Istanbulin neuvotteluissa vähentää sotatoimia Kiovan ja Tshernihivin alueilla.

Venäjä on sanonut keskittyvänsä nyt itäisen Donbassin alueen valtaamiseen.

20.59 Jopa 300 ihmisen ruumiit on haudattu joukkohautaan Buchassa Ukrainassa, kaupungin pormestari sanoi lauantaina. Väitettä ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Ukrainan joukot saivat takaisin Kiovan lähellä sijaitsevan Buchan kaupungin Venäjän joukoilta sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti vähentävänsä sotatoimia Kiovan alueella.

Kaupungin pormestarin Anatoly Fedorukin mukaan kaupunki on kärsinyt pahasti taisteluista, ja sen kaduilla on yhä paljon hautaamattomia ruumiita.

20.52 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo, että venäläissotilaat ovat miinoittaneet ennen lähtöään kalustoa, taloja ja jopa ruumiita. Zelenskyin lausunnosta uutisoi Reuters.

Ukraina on ottanut tällä viikolla takaisin haltuunsa noin 30 kylää ja kaupunkia Kiovan lähistöllä. Venäläiset joukot vetäytyvät parhaillaan Ukrainan pohjoisista osista. Zelenskyin lausunnosta uutisoi Reuters.

20.19 Liettuan presidentti Gitanas Nauseda ilmoittaa Twitterissä, että maa luopuu venäläisen kaasun käyttämisestä. Nauseda kirjoittaa sosiaalisen median päivityksessään, että Liettua teki vuosia sitten päätöksiä, joiden ansioista se voi nyt "katkoa energiasiteensä hyökkääjään". Presidentin mukaan myös muut maat pystyisivät samaan.

Asiasta uutisoivat tuoreeltaan muun muassa ukrainalaismediat Kyiv Independent ja Unian. Liettua on jo pitkään pyrkinyt vähentämään kaasuostojaan Venäjältä.

Liettua luopuu ensimmäisenä EU-maana Venäjän kaasusta – kannustaa muita samaan

18.59 Sotiminen uhkaa ihmishenkien lisäksi Ukrainassa myös kulttuurikohteita.YK:n kulttuurijärjestön Unescon mukaan Venäjän joukkojen raketit, ohjukset, pommit ja tulittaminen ovat vahingoittaneet Ukrainassa ainakin 53:a kulttuurihistoriallisesti arvokasta kohdetta. Asiasta uutisoi The New York Times -lehti lauantaina.

Viisi viikkoa kestäneen hyökkäyksen aikana Ukrainassa on Unescon mukaan vahingoittanut historiallisia aukioita ja rakennuksia, kirkkoja ja museoita. Unescon mukaan vahinkoja kärsineiden kohteiden määrä on luultavasti vielä suurempi, sillä sotiminen Ukrainassa jatkuu.

Ukrainassa on kaikkiaan seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta. Niistä tunnetuimmat ovat 1000-luvulla rakennettu Pyhän Sofian katedraali Kiovassa sekä keskiajalla perustetun Lvivin kaupungin historiallinen keskusta.

18.41 Ukrainan presidentin neuvonantaja Mykhailo Podolyak kommentoi Twitterissä, etteivät Venäjää vastaan asetetut pakotteet ole riittäviä. Hän peräänkuuluttaa täyttä vientikieltoa tai sitä, että satamia suljettaisiin venäläisiltä öljykuljetuksilta.

18.31 Paavi harkitsee matkustavana Kiovaan, kertoo Reuters. Paavi Fransiscus sanoi lauantaina harkitsevansa Ukrainan-matkaa. Samalla hän arvosteli voimakkaasti Venäjän presidentti Vladimir Putinin hyökkäystä Ukrainaan.

Paavi vierailee tänään Maltalla. Hän on kommentoinut asiaa ainakin kahteen otteeseen.

18.16 Mittavat tuhot paljastuvat parhaillaan venäläisten joukkojen vetäytyessä Ukrainasta. Asiasta on tänään uutisoinut muun muassa BBC. Uutistoimiston vdeoraportti Ukrainasta paljastaa, että esimerkiksi jo viikkoja venäläisten kuolleeksi ampuman ukrainalaispariskunnan ruumiit ovat yhä paikallaan, mutta ne on yritetty hävittää polttamalla. Video sisältää järkyttävää kuvamateriaalia.

Video kertoo myös venäläissotilaiden jälkeensä jättämistä roskista ja sotkusta.

17.41: Tiedot ukrainalaisjournalisti Maksym Levinin kuolemasta ovat täydentyneet. Ukrainan hallinnon mukaan Venäjän joukot ampuivat hänet kuoliaaksi.

Venäjän hyökkäystä Ukrainaan kuvanneen Levinin ruumis löytyi Guta Mezhygirskan kylän ympäristöstä lähellä Kiovaa perjantaina. Häneen oli ammuttu kaksi luotia.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan Levin on kuudes toimittaja, joka tähän mennessä on kuollut Ukrainassa dokumentoidessaan sotaa. Hänen töitään on julkaistu useissa kansainvälisissä medioissa.

Järjestön mukaan Levinillä oli yllään kansainvälisellä press-tunnuksella varustettu takki, jonka perusteella hänet pystyi tunnistamaan toimittajaksi. Toimittajien surmaaminen on sotarikos.

17.02 Turkki on tarjoutunut evakuoimaan Mariupolista pakenevia siviilejä vesiteitse, uutisoi CNN. Turkin puolustusministeri ilmoitti asiasta lauantaina. Maa on viestinyt tarjouksestaan Venäjän viranomaisille.

Turkki tarjoutuu evakuoimaan paitsi omia kansalaisiaan ja muita kaupungista pakenevia, myös loukkaantuneita.

16.51 Venäjä tarkastaa Mariupolista pakenevia siviilejä etsien ukrainalaistaistelijoita, uutisoi Reuters. Uutistoimisto kertoo, että miespuolisia pakolaisia on jopa riisutettu alasti ja muun muassa tarkastettu näiden tatuointeja, mustelmia ja vammoja. Niiden perusteella venäläiset yrittävät löytää ihmisiä, jotka ovat auttaneet Ukrainan armeijaa.

Tuhannet ihmiset yrittävät parhaillaan paeta Venäjän pommituksista pahoin vaurioituneesta ja pitkään motissa olleesta Mariupolista.

16.01 Ukrainalainen kuvajournalisti Maxym Levin on löydetty kuolleena Kiovan lähistöltä, kertoo the Guardian.

Ukrainalainen kuvajournalisti ja dokumentintekijä Maksym Levin on löydetty kuolleena. Hän oli ollut kadoksissa kaksi viikkoa.

Ukrainan hallinnon mukaan Venäjän joukot ampuivat hänet kuoliaaksi.

Venäjän hyökkäystä Ukrainaan kuvanneen Levinin ruumis löytyi Guta Mezhygirskan kylän ympäristöstä lähellä Kiovaa perjantaina. Häneen oli ammuttu kaksi luotia.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan Levin on kuudes toimittaja, joka tähän mennessä on kuollut Ukrainassa dokumentoidessaan sotaa. Hänen töitään on julkaistu useissa kansainvälisissä medioissa.

Järjestön mukaan Levinillä oli yllään kansainvälisellä press-tunnuksella varustettu takki, jonka perusteella hänet pystyi tunnistamaan toimittajaksi. Toimittajien surmaaminen on sotarikos.

Vuonna 1981 syntyneestä kuvaajasta kuultiin viimeksi 13. maaliskuuta. Hän työskenteli ukrainalaiselle uutissivustolle ja hänen kuviaan käyttivät myös kansainväliset uutistoimistot. The Guardianin mukaan Ukrainan sodassa on tähän mennessä kuollut ainakin kahdeksan toimittajaa.

15.38 Ukrainan lippu on nostettu salkoon Tshernobylin ydinvoimala-alueella, uutisoi CNN. Tieto perustuu ydinvoimaloita valvovan valtionyrityksen ilmoitukseen.

Venäläiset valtasivat ydinvoimalan helmikuun lopulla, mutta ovat nyt vetäytyneet alueelta. Venäläisten on kerrottu pitäneen ydinvoimalan henkilökuntaa panttivankeina. Uuden tiedon mukaan henkilökunta osallistui lauantain lipunnostoon.

15.20 Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Suomen on vakavasti pohdittava asemoitumista ja suhtautumista sotilaalliseen liittoutumiseen alkaneen kevään aikana.

– Tämä on tehtävä huolellisesti, mutta ripeästi – käytännössä tämän kevään kuluessa, Marin sanoi puheessaan SDP:n puoluevaltuustolle Helsingissä.

Marin: Suomen on pohdittava suhtautumista sotilaalliseen liittoutumiseen tämän kevään aikana

14.51 Entinen sotarikossyyttäjä Carla Del Ponte vetoaa Kansainväliseen rikostuomioistuimeen (ICC), jotta se antaisi pidätysmääräyksen Venäjän presidentistä Vladimir Putinista ja muista Venäjän korkean tason päättäjistä. Del Ponten mielestä pidätysmääräykset tarvitaan, jotta Putin kumppaneineen voidaan asettaa vastuuseen Ukrainaan hyökkäämisestä.

75-vuotias sveitsiläinen Del Ponte tuli tunnetuksi Ruandan ja entisen Jugoslavian sotarikostutkinnoista. Lisäksi hän on muun muassa ollut mukana YK:n tutkinnassa, jossa selvitettiin ihmisoikeusrikkomuksia Syyrian sodassa.

14.30 Pääministeri Sanna Marin (sd.) uskoo, että Suomen Nato-jäsenyysprosessi olisi sujuva ja nopea. Hänen mukaansa prosessi saattaisi olla "tavanomaistakin nopeampi".

Marin viittaa useiden valtionpäämiesten ja Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa käymiinsä keskusteluihin, joissa on kaikissa vakuutettu, että Naton ovet ovat Suomelle avoinna ja että Suomi olisi tervetullut Naton jäseneksi, jos se päättää jäseneksi hakea. Marinilla ei ole tiedossa, että millään Naton jäsenmaalla olisi varaumia Suomen jäsenyyden suhteen.

14.10 SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marinin mukaan hän aikoo kertoa kantansa Suomen Nato-jäsenyyteen tulevan keskustelun ja prosessin aikana.

Marinin mukaan suomalaisten tulee arvioida huolellisesti Nato-jäsenyyteen liittyvät mahdollisuudet ja riskit. Sekä liittyminen että liittymättä jättäminen ovat Marinin mukaan valintoja, joilla on seurauksia. Marin kommentoi Nato-kysymyksiä puheessaan SDP:n puoluevaltuustolle kokouksessa Helsingissä.

Marin: Suomen on pohdittava suhtautumista sotilaalliseen liittoutumiseen tämän kevään aikana

13.39 Venäjän joukot vetäytyvät ripeään tahtiin Ukrainassa pääkaupunki Kiovaa ympäröiviltä alueilta ja Tshernihivin kaupungista Ukrainan pohjoisosista, kertoo Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak sosiaalisessa mediassa. Podoljak sanoo pitävänsä tätä selvänä merkkinä siitä, että Venäjä on valinnut toisenlaisen taktiikan ja keskittyvänsä itään ja etelään.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi varhain lauantaina aamulla julkaistussa puheessaan, että tilanne Ukrainan itäosassa on "äärimmäisen vaikea". Hänen mukaansa Venäjän joukot kerääntyvät Donbassiin Harkovan suuntaan ja valmistautuvat voimakkaisiin iskuihin.

13.18 Ukrainassa saarretusta Mariupolista yritetään jälleen evakuoida siviilejä. Kaupungin tilannetta on jo pitkään kuvailtu katastrofaaliseksi, sillä venäläisjoukkojen piirittämässä kaupungissa ei ole ollut ruokaa, puhdasta vettä eikä lääkkeitä.

Kansainvälisen median julkaisemien tietojen mukaan Punaisen Ristin tiimi lähti lauantaina aamulla jälleen kohti Mariupolia. Medioissa on myös kerrottu Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantajan kertoneen, että Venäjän kanssa Istanbulissa käytävissä neuvotteluissa on sovittu evakuointien järjestämisestä.

– Uskon, että tänään tai ehkä huomenna kuulemme hyviä uutisia Mariupolin asukkaiden evakuoinneista, neuvonantaja sanoi Guardianin mukaan ukrainalaisella televisiokanavalla.

13.03 Venäjän presidentti Vladimir Putin näyttää olevan yhä enemmän huolissaan terveydestään. Lokakuussa 70 vuotta täyttävä Putin ympäröi itseään suurella joukolla lääkäreitä, kirjoittaa venäläinen tutkivan journalismin Project-uutissivusto.

Projectin mukaan Putin on kärsinyt vuosien varrella ainakin selkäongelmista ja on kiinnostunut kilpirauhassyövästä. Selkävaivat on yhdistetty hänen putoamiseensa hevosen selästä. Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov on kiistänyt Projectin artikkelin tultua julki, että Putinilla olisi syöpä.

Mikä on Putinin terveydentila? – Venäläinen tutkivan journalismin sivusto: keskimäärin yhdeksän lääkäriä huolehtii presidentistä

11.44 Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan ensi viikon kehysriihessä budjettiin on valmisteilla poikkeuslauseke Venäjän Ukrainaan suuntaaman hyökkäyksen vuoksi. Saarikko kertoi asiasta Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

Poikkeuslausekkeen avulla pyritään Saarikon mukaan varmistamaan Suomen puolustus, turvallisuus ja huoltovarmuus. Saarikon mukaan nämä asiat pitää hoitaa, vaikka se tarkoittaisikin aiemmasta budjettiraamista poikkeamista.

Saarikon mukaan on selvää, että puolustus, pakolaisten vastaanotto, varautuminen ja huoltovarmuus tulevat kuormittamaan menojen raamia ja tuottavat siihen poikkeuksen.

11.23 Ukrainassa syyttäjä kertoo yhteensä 158 lapsen kuolleen ja 254 lapsen haavoittuneen sotatoimien seurauksena. Syyttäjän lausunto on julkaistu Facebookissa, ja englanniksi siitä kertoo ukrainalainen Ukrinform.

Lausunnon mukaan tiedot eivät ole välttämättä kattavia, sillä uhrien määrää selvitetään edelleen esimerkiksi Venäjän miehittämillä alueilla ja saarretussa Mariupolissa.

Suurimman osan lapsiuhreista syyttäjä kertoo tulleen Kiovassa ja Donetskissa. Lisäksi syyttäjä sanoo kymmenien sairaaloiden, nuorisotilojen, kirjastojen ja muiden lapsille toimintaa ja suojaa tarjoavien tilojen vahingoittuneen.

11.17 Britannian puolustusministeriön tuoreimman tilannekatsauksen mukaan Venäjän joukkojen on raportoitu vetäytyneen strategisesti merkittävältä Hostomelin lentokentältä. Kentän hallinnasta on taisteltu sodan alusta saakka. BBC kertoo Hostomelin kentän olleen ennen sotaa Ukrainan tärkein kansainvälinen rahtilentokenttä ja tärkeä sotilaslentotukikohta.

Puolustusministeriön katsauksessa kerrotaan myös, että Ukrainan joukot ovat edenneet taisteluissa Kiovan läheisyydeltä vetäytyviä venäläisjoukkoja vastaan. Idässä Ukrainan sanotaan saaneen takaisin haltuunsa useita kyliä.

Brittitiedustelun mukaan Ukrainan joukot ovat raskaiden taisteluiden jälkeen saaneet varmistettua reitin itäiseen Harkovan kaupunkiin. Brittiministeriö kertoo Ukrainan joukkojen vapauttaneen Sumyn lähellä sijaitsevan Trostjanetsin aiemmin tällä viikolla.

10.09 Ukrainan ilmavoimat on esittänyt kiitoksensa amerikkalaiselle näyttelijälle ja ohjaajalle Sean Pennille. Ilmavoimat kiittää Penniä vetoomuksesta maailman miljardööreille sotilaslentokoneiden ostamiseksi Ukrainan avuksi.

Sky Newsin mukaan Penn sai kiitokset myös Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andrii Yermakilta.

– Kiitos Sean Penn, että vetosit maailman miljardööreihin ohjuspuolustusjärjestelmien ja 12 suihkukoneen ostamiseksi. Arvostamme suuresti tätä tukea.

Ukrainan ilmavoimat osoitti kiitollisuuttaan Hollywood-tähdelle – "Kiitos, että vetosit maailman miljardööreihin"

9.10 Kiina on kieltänyt yrittävänsä kiertää Venäjälle Ukrainan sodan vuoksi asetettuja pakotteita. EU varoitti Kiinaa aiemmin, että Kiinan mahdolliset yritykset auttaa Venäjää sodassa voivat vahingoittaa taloudellisia suhteita.

Ulkoministeriön viranomainen kertoi toimittajille lauantaina, ettei maa tee mitään tarkoituksellisesti kiertääkseen yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten asettamia pakotteita.

Kiina ei edelleenkään ole tuominnut liittolaisensa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Yhdysvallat on varoittanut, että Kiina saattaa aikoa lähettää sotilaallista ja taloudellista tukea Venäjälle tai auttaa Venäjää selviämään pakotteiden mittavista talousvaikutuksista. Kiinan ulkoministeriön virkamies Wang Lutong ilmoitti Kiinan vastustavan pakotteita ja sanoi niiden vaikutusten olevan vaarassa levitä myös muualle maailmaan.

Kiina kieltää yrittävänsä kiertää Venäjän-vastaisia sanktioita – länsimaat pelkäävät Kiinan aikovan tukea Venäjää taloudellisesti ja sotilaallisesti

8.16 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi keskustelleensa perjantaina Ukrainan humanitaarisesta tilanteesta ja Mariupolista Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa.

– Euroopalla ei ole oikeutta vastata hiljaisuudella Mariupolin tapahtumiin. Koko maailman on reagoitava tähän humanitaariseen katastrofiin, Zelenskyi kertoi.

Arviolta noin 160 000 ihmistä uskotaan olevan edelleen jumissa venäläisjoukkojen piirittämässä Mariupolissa.

8.08 Yhdysvallat antaa 300 miljoonan dollarin eli noin 270 miljoonan euron edestä lisää puolustustukea Ukrainalle, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö. Yhdysvaltain uuteen apupakettiin kuuluu muun muassa ohjusjärjestelmiä, drooneja ja panssaroituja ajoneuvoja.

Yhdysvallat on antanut Ukrainalle Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen alkamisen jälkeen tukea yli 1,6 miljardin dollarin eli yli 1,45 miljardin euron edestä.

7.38 YK:n hätäavun koordinaattori Martin Griffiths matkaa sunnuntaina Venäjän pääkaupunkiin Moskovaan, kertoo YK:n pääsihteeri Antonio Guterres. Griffithsin tarkoituksena on neuvotella humanitaarisen tulitauon aikaansaamisesta Ukrainassa. Hän jatkaa Moskovasta matkaansa Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan.

Venäjä on aiemmin kieltäytynyt tapaamasta YK:n korkea-arvoisimpia virkamiehiä. Diplomaattilähteiden mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin suuttui pääsihteeri Guterresin lausunnosta, jonka mukaan Venäjä olisi rikkonut YK:n peruskirjan periaatteita hyökättyään Ukrainaan.

7.22 Ukrainan Mariupolin kaupungista evakuoitiin perjantaina yli 3 000 ihmistä, kertoo maan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Mariupolin kaupungin asukkaita kuljettavia busseja saapui perjantaina Zaporizhzhjaan. Uutistoimisto AFP:n paikalla olleen toimittajan mukaan saapuneessa letkassa oli 30 bussia. Bussit kuljettivat mariupolilaisia, jotka olivat jo aiemmin päässeet pakenemaan Mariupolista läheiseen Berdjanskin kaupunkiin.

Aiemmin Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) kertoi, ettei sen perjantaiksi suunniteltuja evakuointeja Mariupolista onnistuttu järjestämään.

Zelenskyin edustaja: Venäjä vetäytyy nopeasti Ukrainan pohjoisosista