Toisen koronapandemiavuoden rajoitukset vaikuttivat kirjastoissa eniten tapahtuma- ja koulutustuotantoon, kertovat aluehallintovirastot. Pandemian aiheuttama epävarmuus ja palveluiden rajoitukset heijastuivat myös fyysisiin kirjastokäynteihin, jotka laskivat ensimmäisestä koronavuodesta 2020 edelleen noin kahdeksan prosentin verran viime vuonna, aluehallintovirastot sanovat tiedotteessa.
Tapahtumien ja koulutusten määrät pysyivät samalla tasolla molempina koronavuosina. Osallistujamäärät silti kasvoivat, sillä osa tapahtumatuotannosta siirrettiin verkkoon, aluehallintovirastot kertovat.
Kirjastoja ei jouduttu enää viime vuonna sulkemaan koko maan laajuudessa kuten koronaepidemian alettua Suomessa. Aukioloajat palautuivat suurelta osin pandemiaa edeltävälle tasolle, mutta maakunnista Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson muuta Suomea tiukemmat rajoitukset näkyivät myös viime vuoden aukiolotunneissa.
Kokonaislainaus palautumassa normaalitasolle
Aluehallintovirastojen mukaan uusien omatoimikirjastojen käyttöönotto paransi kirjastopalvelujen saatavuutta maakunnista Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Lapissa, Keski-Suomessa, Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Kyseisissä maakunnissa kokonaisaukiolotunnit kasvoivat koronaa edeltävään tilanteeseen verrattuna.
Toisaalta verkkokäynnit ovat osittain korvanneet fyysisiä kirjastokäyntejä. Kirjastojen sähköisten kirjojen eli e-kirjojen kokoelmia lisättiin 15 prosentilla vuodentakaisesta tarkastelusta. Sähköisten lehtien käyttökerrat nousivat huomattavasti.
Koronavuoden 2020 valtava digiloikka ja e-aineistojen käyttöpiikki silti tasaantui, ja käyttö oli aluehallintovirastojen mukaan viime vuonna lähes samalla tasolla kuin ensimmäisenä pandemiavuonna.
Aluehallintovirastojen mukaan kirjastojen kokonaislainaus on palautumassa kohti normaalia.
– Positiivista on, että etenkin lasten aineistojen lainaus on noussut vuoteen 2020 verrattuna, tiedotteessa todetaan.
Vuonna 2021 fyysisiä kirjastokäyntejä tehtiin yhteensä yli 32 miljoonaa koko Suomessa. Sähköisten kirjojen lainauksia tehtiin yhteensä lähes 1,6 miljoonaa ja e-lehtiä luettiin melkein 5,4 miljoonaa kertaa.
Kirjastojen tapahtumat tavoittivat yhteensä yli 877 000 osallistujaa koko Suomessa. Määrä on yli 200 000 osallistujaa enemmän kuin vuonna 2020.