Yön uutiskooste | Hoitajalakko alkaa tänään kuudessa sairaanhoitopiirissä, EU-parlamentin puhemies Metsola matkalla Kiovaan

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Hoitajalakko alkaa tänään kuudessa sairaanhoitopiirissä

Tehyn ja Superin lakko alkaa tänään aamukuudelta kuudessa sairaanhoitopiirissä, koska hoitajien uusista työehdoista ja palkankorotuksista ei ole syntynyt sopua. Ammattiliittojen mukaan tällä lakkokierroksella on mukana 25 000 hoitajaa.

Seuraava, 13 sairaanhoitopiirin ja 40 000 hoitajan lakko alkaa kahden viikon päästä, ellei sopua synny sitä ennen. Liitot hylkäsivät keskiviikkona valtakunnansovittelijan sovintoesityksen.

Useissa sairaanhoitopiireissä on varauduttu siirtämään kiireetöntä hoitoa hoitajalakon vuoksi. Tehy ja Super järjestävät tänään mielenosoituksia kuudella lakkopaikkakunnalla vauhdittaakseen neuvotteluja.

Katujengijutussa puidaan Kaivohuoneelle väitetysti suunniteltua iskua

Katujengijutussa Helsingin käräjäoikeudessa puidaan tänään ravintola Kaivohuoneelle väitetysti suunniteltua iskua. Maaliskuun alussa alkaneen oikeudenkäynnin on myös määrä päättyä tänään.

Syyttäjän mukaan jutussa on taustalla helsinkiläisen ja espoolaisen katujengin välinen väkivallan ja koston kierre. Iskuaikeista Kaivohuoneelle syytetään useita helsinkiläisjengin jäseniä. Syyttäjän mukaan iskulla oli tarkoitus kostaa espoolaisjengin aiempia tekoja, muun muassa helsinkiläisjengin jäsenen aiempaa puukotusta.

Tänään voi tulla höynäytetyksi, kun vietetään aprillipäivää

Tänään vietetään aprillipäivää. Perinteistä päivää vietetään aina huhtikuun ensimmäisenä päivänä, jolloin on luvallista narrata kanssaihmisiä leikkimielisesti.

Tänään kannattaa myös olla erityisen mediakriittinen, sillä joillakin medioilla on tapana höynäyttää yleisöään aprillipiloilla.

Aprillipilojen kanssa on syytä olla huomaavainen. Esimerkiksi lapsettomien yhdistys Simpukka on pyytänyt sosiaalisessa mediassa, että ihmiset eivät aprillaisi raskausuutisilla, sillä vitsailu voi nostaa ahdistavia tunteita pintaan lasta toivovissa tai lapsensa menettäneissä.

Aprilliperinne tunnetaan eri puolilla maailmaa, ja aprillihuijausten juuret juontavat ainakin keskiajalle.

EU-parlamentin puhemies Metsola matkalla Kiovaan

Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola kertoo Twitterissä olevansa matkalla Kiovaan. Metsolan tviittiin ovat vastanneet kiittäen useat europarlamentaarikot, muun muassa kokoomusmeppi Petri Sarvamaa, joka toteaa Metsolan matkan olevan äärimmäisen tärkeä.

Ennen Metsolaa Kiovassa ovat Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen vierailleet vain Puolan, Slovenian ja Tshekin pääministerit. Verkkolehti Politicon toimittaja huomauttaakin, että Metsola on ensimmäinen länsieurooppalainen johtaja, joka matkustaa Kiovaan.

Maltalainen Metsola edustaa keskustaoikeistolaista EPP-ryhmää. Metsolalla on vahva side Suomeen, sillä hänen puolisonsa on suomalainen.

HS: Viron pääministerin mukaan Venäjä-suhteita ei saa normalisoida, vaikka Ukrainaan tulisi rauha

Suhteita Venäjään ei saa normalisoida vaikka rauhansopimus Ukrainan ja Venäjän välillä syntyisikin, sanoo Viron pääministeri Kaja Kallas Helsingin Sanomien haastattelussa.

Jos Venäjälle annettaisiin rauhan vastineeksi osia Ukrainasta, Venäjän presidentti Vladimir Putin vaatisi Kallaksen arvion mukaan lisää jälleen parin vuoden kuluttua. Pääministerin mukaan alueluovutukset ja neutraliteetti rauhan vastikkeeksi kuulostaisivat pelottavan paljon talvisodan lopputulokselta.

Kallaksen mukaan Putin on saatava tuomiolle sotarikoksistaan ja Venäjän eristämistä on jatkettava, kunnes se vetää kaikki joukkonsa pois Ukrainasta.

Viktor Orbanin Fidesz voi pitää kiinni vallasta Unkarissa, vaikka häviäisi sunnuntain vaalit, sanovat asiantuntijat

Rivinsä yhteisen ehdokkaan Peter Marki-Zayn taakse yhdistäneellä Unkarin oppositiolla on edessään pitkä ja kivinen tie, vaikka he voittaisivatkin sunnuntain parlamenttivaalit, kertovat asiantuntijat.

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin Katalin Miklossyn mukaan merkittävä osa Unkarin instituutioista pysyisi edelleen istuvan pääministeri Viktor Orbanin Fidesz-puolueen kontrollissa, vaikka puolue häviäisikin vaalit. Myös Turun yliopiston valtio-opin yliopistonlehtori Heino Nyyssösen mukaan hallitseminen olisi oppositiolle vaikeaa Fideszin itselleen sementoiman aseman vuoksi.

Vaalituloksella voi olla seurauksia myös Suomelle, sillä mahdollinen sotilasliito Naton jäsenyys vaatii myös Unkarin hyväksynnän.

Britannia: Venäjä vetää joukkojaan Georgiasta vahvistaakseen niillä hyökkäyssotaansa Ukrainassa

Venäjä vetää osan joukoistaan Georgiasta, jotta voisi vahvistaa niillä hyökkäyssotaansa Ukrainassa, kertoo Britannian puolustusministeriö Ukrainaa koskevassa tilannekatsauksessaan.

Ministeriön mukaan Venäjä järjestelee uudelleen yhteensä noin 1 200–2 000 Georgiassa ollutta sotilasta. Sotilaat on tarkoitus koota kolmeksi pataljoonan taktiseksi ryhmäksi.

Brittiministeriön mukaan on hyvin epätodennäköistä, että Venäjä olisi suunnitellut kokoavansa lisäjoukkoja tällä tavalla. Joukkojen uudelleenjärjestelyn nähdään myös antavan kuvaa siitä, miten odottamattomia Venäjän hyökkäyssodassaan kokemat tappiot ovat olleet.

Tshernobylin ydinvoimalalta lähteneiden venäläisjoukkojen syytetään vieneen panttivankeja mukanaan

Tshernobylin ydinvoimalan alueelta poistuneet venäläisjoukot ovat vieneet mukanaan ukrainalaissotilaita, kertoo Ukrainan ydinvoimaloita operoiva Energoatom.

Yhtiön mukaan venäläiset ottivat mukaansa Ukrainan kansalliskaartin jäseniä, joita he olivat pitäneet vankeinaan sodan alkupäivistä saakka. Energoatomin tiedot perustuvat ydinvoimalan työntekijöiden kertomuksiin.

On epäselvää, kuinka monta ukrainalaissotilasta venäläiset ottivat mukaansa.

Energoatom kertoi torstaina, että voimalalle olisi jäänyt vielä pieni määrä venäläisjoukkoja. Ydinvoimalaa ympäröivästä laajasta suojavyöhykkeestä vastaava viranomainen sen sijaan kertoi Facebookissa kaikkien ulkopuolisten poistuneen alueelta. (Lähde: AFP)

Oscar-tuottaja: Poliisi oli valmis pidättämään Will Smithin lyöntinsä jälkimainingeissa

Los Angelesin poliisi olisi ollut valmiina pidättämään yhdysvaltalaisnäyttelijä Will Smithin tämän rähisteltyä Oscar-gaalassa, kertoo sunnuntaisen gaalan tuottaja Will Packer televisiokanava ABC:lle.

Smith läimäisi Oscareissa koomikko Chris Rockia, joka oli kertonut lavalla vitsin Smithin vaimosta.

Good Morning America -ohjelmassa haastatellun Packerin mukaan poliisit olivat olleet valmiudessa pidättämään Smithin ja kysyivät Rockilta muun muassa syytteiden nostamisesta. Poliisit olivat Packerin mukaan alleviivanneet lyönnin olleen pahoinpitely.

Koomikko kertoi kuitenkin tuottajan mukaan olevansa kunnossa, eikä vaikuttanut haluavan Smithiä pidätettävän. (Lähde: AFP)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut