Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Taloussanomat: Lämpöpumppua voi joutua jonottamaan jopa kuukausia – Ukrainan sota lisäsi kysyntää "uskomattoman paljon"

Moni haluaa kotiinsa viilentävän ilmalämpöpumpun ennen kesää. Pumppujen hankintaa voi hidastaa se, että osaa malleista voi joutua jonottamaan jopa kuukausia, kertoo Taloussanomat.

Jo loppusyksyllä toimituksia hidasti komponenttipula, joka on näkynyt maalämpöpumppuihin ja ilmavesilämpöpumppuihin tarjonnassa. Helmikuussa alkanut Ukrainan sota ja kallistunut energia on kärjistänyt tilannetta edelleen, Taloussanomat kirjoittaa.

– Ukrainan kriisi on lisännyt lämpöpumppujen kysyntää uskomattoman paljon. Kalliit energianhinnat ja toisaalta halu olla riippumaton fossiilisista energianlähteistä ovat lisänneet tarjouspyyntöjä, kertoo Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen Taloussanomille.

Samaan aikaan kysynnän nousun kanssa on logistiikkaongelmia ja komponenttipulaa.

–  Tämä on näkynyt hintapaineissa, mihin vaikuttaa myös materiaalien eli metallien kallistuminen.

Samalla pumppujen tilaus- ja toimitusajat ovat venyneet. Hirvosen mukaan joitakin ilmalämpöpumppuja voi olla saatavissa kuukauden toimitusajalla, mutta maalämpöpumpuissa toimitusajat alkavat olla puolta vuotta.

Suuren maahantuojan Scanofficen myynti- ja markkinointijohtaja Terho Jousimies kuvailee tilannetta poikkeukselliseksi. Jousimiehen mukaan tehtaat eivät pysty tuottamaan tällä hetkellä kysyntää vastaavaa määrää. Jousimiehen mukaan nyt pumppujen toimitusajat liikkuvat keskimäärin parissa kuukaudessa, mutta joitakin malleja voi joutua odottamaan kolme kuukautta.

– Ilma-vesilämpöpumppujen kohdalla on hieman parempi tilanne, mutta ilmalämpöpumppujen kohdalla kyse on parista kuukaudesta. Nyt jos teet tilauksen, niin hyvin todennäköisesti myydään kesäkuun alkupuolta, Jousimies kertoo Taloussanomille.