Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden olisi valmis kohtaamaan Trumpin seuraavissa presidentinvaaleissa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden olisi valmis kohtaamaan maan edellisen presidentin Donald Trumpin seuraavissa presidentinvaleissa. Biden kommentoi asiaa torstaina Euroopan-vierailullaan Brysselissä.

Biden vastasi asiasta kysyneille toimittajille, ettei hän mieti vuoden 2024 vaaleja. Hän sanoi kuitenkin, että kokisi itsensä varsin onnekkaaksi, jos Trump olisi hänen vastaehdokkaansa myös ensi vaaleissa.

Omiensa parissa edelleen suosittu Trump ei ole virallisesti ilmoittautunut kisaan republikaanien presidenttiehdokkuudesta, mutta on avoimesti vihjannut toiveestaan palata Valkoisen taloon.

79-vuotias Biden puolestaan ei ole juurikaan avannut suunnitelmiaan mahdolliselle toiselle kaudelle pyrkimisestä. Hän olisi vaalien aikaan 81-vuotias ja toisen kautensa päättyessä 86. Marraskuussa Bidenin esikunnasta kuitenkin kerrottiin lehdistötilaisuuden yhteydessä, että häneen aikeenaan olisi pyrkiä toiselle kaudelle.

Biden vieraili torstaina sotilasliitto Naton ylimääräisessä huippukokouksessa ja G7-maiden kokouksessa. Lehdistötilaisuudessa häneltä kysyttiin arviota Yhdysvaltain ulkopolitiikan vakaudesta tilanteessa, jossa presidentiksi nousisi joku toinen. Uutistoimisto AFP:n mukaan Biden vaikutti vihjaavan, että Trumpin mahdollinen uusi valtaannousu olisi asia, joka voisi saada hänet hakemaan jatkokautta.

– Seuraavissa vaaleissa olisin varsin onnekas, jos se sama mies olisi vastaehdokkaani, Biden muotoili.

Biden ei yleensä mainitse Trumpia nimeltä.

Marraskuun välivaalit seuraava etappi

Hävittyään vuoden 2020 presidentinvaalit Bidenille Trump on sinnikkäästi toistellut valheellisia väitteitään vaalivilpistä. Biden nosti myös Brysselissä esiin viime vuoden loppiaisen mellakan, jossa Trumpin kannattajat tunkeutuivat Washingtonissa kongressirakennukseen, kun vaalitulosta oltiin vahvistamassa.

Biden kamppailee laskevan gallupsuosion kanssa samaan aikaan, kun hänen pitäisi pystyä luotsaamaan demokraatteja kohti marraskuun kongressivaaleja ja molempien kamarien hallinnan säilyttämistä.

– Meillä on vielä pitkä matka (presidentin)vaaleihin. Juuri nyt keskityn vaalien osalta sen varmistamiseen, että meillä säilyy valta edustajainhuoneessa ja senaatissa niin, että voin jatkaa sitä mitä olen pystynyt tekemään. Tämä koskee taloudellista kasvua, rationaalista yhdysvaltalaista ulkopolitiikkaa ja vapaan maailman johtajuutta, Biden sanoi torstaina uutiskanava CNN:n mukaan.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut