Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

HS:n kysely: Suomen liittymistä Natoon kannattaa 54 prosenttia suomalaisista

Helsingin Sanomien teettämän mielipidetiedustelun mukaan 54 prosenttia suomalaisista kannattaa Suomen liittymistä sotilasliitto Naton jäseneksi. Vastanneista 21 prosenttia oli jäsenyyttä vastaan ja 25 prosentilla ei ollut asiasta mielipidettä.

Kantar TNS:n toteuttaman kyselyn aineisto on koottu 18.–23. maaliskuuta. Vastausten määrä oli 1 062, ja tutkimustulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

HS:n edellisessä kyselyssä 48 prosenttia oli Natoon liittymisen kannalla. Edellinen kysely tehtiin helmikuun lopulla ja maaliskuun alussa, hiukan sen jälkeen kun Venäjä oli aloittanut täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan.

Helsingin Sanomat kertoo, että viimeksi kysely tehtiin puhelinhaastatteluin, tällä kertaa aineisto koottiin internetpaneelissa, eivätkä tulokset tästä syystä ole täysin vertailukelpoisia.

Kun Nato-kannatusta tarkastellaan puoluekannan mukaan, kyselyn perusteella kaikkien muiden tutkittujen puolueiden paitsi vasemmistoliiton äänestäjien enemmistö haluaa Suomen liittyvän Natoon.

Kysymyksen muotoilu vaikuttaa

Ylen viime viikolla julkaisemassa kyselyssä Natoon liittymistä kannatti 62 prosenttia vastaajista.

Kantar TNS:n tutkimusjohtaja Sakari Nurmela toteaa Helsingin Sanomille, että erot kyselyiden tuloksissa ovat luontevia ja voivat johtua osittain esimerkiksi pienistä eroista kyselyn tekotavoissa.

Hän uskoo, että ennen muuta kyselyn tarkka ajankohta vaikuttaa tuloksiin. Nurmela huomauttaa myös, että kysymyksen muotoilu vaikuttaa paljon.

Esimerkiksi Maaseudun Tulevaisuuden kyselyssä kysyttiin, tulisiko Suomen liittyä Natoon, jos valtionjohto sitä suosittelisi. Tähän kysymykseen 62 prosenttia vastasi kyllä.