Yön uutiskooste | Tilapäisistä yksityismajoituksista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä ukrainalaisille, Yrityspäättäjät kannattavat Suomen Nato-jäsenyyttä, Zelenskyin määrä kertoa Venäjän sotatoimista Naton erityiskokouksessa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Tilapäisistä yksityismajoituksista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä ukrainalaisille

Suomalaiset ovat tarjonneet Ukrainasta tulleille turvapaikanhakijoille tilapäistä yksityismajoitusta, kertoo Maahanmuuttovirasto.

Tilapäiset majoitukset ovat vastaanottokeskustoiminnon johtaja Pekka Nuutisen mukaan ongelmallisia, koska ne eivät tarjoa ukrainalaisille tarvittavaa pysyvyyttä ja psykologisen turvallisuuden tunnetta. Lisähuolet majoituksen pysyvyydestä voivat lisätä sotaolosuhteista tulleiden turvapaikanhakijoiden stressiä.

Nuutinen uskoo, että suomalaiset haluavat tarjota apuaan vilpittömästi. Majoitusta ei pitäisi kuitenkaan lähteä tarjoamaan hetken hurmiossa ja hätäisesti.

Kauppakamarikysely: Yrityspäättäjät kannattavat Suomen Nato-jäsenyyttä

Jopa yli 73 prosenttia suomalaisista yrityspäättäjistä haluaa Suomen liittyvän sotilasliitto Naton jäseneksi, selviää kauppakamarien jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä.

Näin ollen yrityspäättäjien tuki Suomen Nato-jäsenyydelle näyttäisi olevan vielä huomattavasti suurempaa kuin viimeisimmissä mielipidemittauksissa esiin noussut kansalaisten tuki jäsenyydelle.

Kyselyyn vastanneista yrityspäättäjistä Nato-jäsenyyttä vastustaa hieman yli 7 prosenttia ja yli 19 prosenttia ei osannut vastata.

Kysely tehtiin maaliskuun puolivälissä ja siihen vastasi lähes 2 000 kauppakamarien jäsenyritystä kaikilta eri toimialoilta.

Zelenskyi: Mariupolista evakuoitiin tiistaina yli 7 000 ihmistä - kaupungissa edelleen saarroksissa noin satatuhatta ihmistä

Ukrainan eteläosassa sijaitsevasta Mariupolin saarretusta satamakaupungista evakuoitiin tiistaina yli 7 000 ihmistä, kertoo maan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Hänen mukaansa kaupungissa on edelleen saarroksissa noin satatuhatta ihmistä.

Presidentti kertoo kaupungissa olevien elävän epäinhimillisissä oloissa jatkuvan pommituksen alla. Heillä ei ole Zelenskyin mukaan vettä, ruokaa tai lääkkeitä.

Zelenskyi syyttää venäläisjoukkojen häirinneen muun muassa tykistötulellaan lähes kaikkia pyrkimyksiä saada mariupolilaisia evakuoitua kaupungista.

Lisäksi presidentti syyttää Venäjän kaapanneen tiistaina avustussaattueen ja ottaneen avustustyöntekijät sekä linja-autokuljettajat vangeikseen.

Ukrainan presidentti Zelenskyin määrä kertoa Venäjän sotatoimista Naton erityiskokouksessa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kutsuttu osallistumaan torstaina järjestettävään sotilasliitto Naton erityiskokoukseen, kertoo sotilasliiton virkamies. Zelenskyin on määrä osallistua kokoukseen videoyhteyden välityksellä ja kertoa Venäjän sotatoimista Ukrainassa.

Zelenskyin edustaja on vahvistanut Ukrainan Interfaxille, että maa osallistuu Nato-kokoukseen ja sillä on kokouksessa aktiivinen rooli.

Edustajansa mukaan Zelenskyi pyrkii hakemaan kokouksesta apua Venäjän hyökkäyksen pysäyttämiseksi. Apua voitaisiin tarjota hänen mukaansa useissa muodoissa, esimerkiksi ilmatilan sulkemisen tai ilmatorjuntajärjestelmien myötä. (Lähde: AFP)

Mariupolin ja Odessan pommittaminen voi johtaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden menetykseen

Mariupolin ja Odessan satamakaupunkien laajamittainen pommittaminen johtaisi kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden menetykseen, kertoo yleisen historian yliopistotutkija Simo Mikkonen Jyväskylän yliopistosta.

Erityisesti Odessassa on lukuisia arkkitehtuurisesti merkittäviä ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita. Mariupolin kohdalla kaupungin tuhoaminen on jo pitkällä.

Molemmat kaupungit ovat kuuluneet moneen eri valtioon historiansa aikana, minkä takia Mikkonen kritisoi Venäjän tapaa käyttää historiaa politiikan välineenä hyökkäyssodassaan.

Yhdysvallat kertoo päässeensä Britannian kanssa sopuun teräksen ja alumiinin tuontitullien poistamiseksi

Yhdysvallat kertoo päässeensä Britannian kanssa sopuun Yhdysvaltain ex-presidentin Donald Trumpin asettamien teräksen ja alumiinin tuontitullien poistamiseksi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on pyrkinyt omalla kaudellaan setvimään Yhdysvaltain ja sen liittolaisten välisiä kauppakiistoja. Osa kiistoista on ollut käynnissä jo pidempään, kun taas toiset ovat Bidenin edeltäjän kauden peruja.

Tämän vuoden tammikuussa Yhdysvallat ja Britannia kertoivat aloittavansa neuvottelut saadakseen päätöksen maiden välejä hiertäneelle tullikiistalle. Britannian pääministeri Boris Johnson suitsutti Twitterissä maansa "amerikkalaisten ystävien" kanssa tekemää sopua. (Lähde: AFP)

Sebastian Aho herkutteli voittomaalilla, pääsi lopussa Tampan tähtipelaajan ihon alle

Jääkiekon NHL:ssä Carolina Hurricanes voitti Tampa Bay Lightningin kotikaukalossaan 3–2. Carolinan tähtihyökkääjä Sebastian Aho teki ottelun voittomaalin, mikä oli suomalaisen kauden 28. osuma tällä kaudella.

Ottelun lopulla Aho pääsi vielä Tampan venäläistähden Nikita Kutsherovin ihon alle. Kutsherov sai Ahon estämisestä kahden minuutin rangaistuksen ja ottelun päätyttyä venäläinen yritti vielä käydä Ahon kimppuun.

Carolinan muista suomalaispelaajista Teuvo Teräväinen syötti yhden maalin. Jesperi Kotkaniemi jäi pisteittä ja maalivahti Antti Raanta ei ollut pelivuorossa.

Sanni Franssi jatkaa Real Sociedadin riveissä

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen hyökkääjä Sanni Franssi on solminut jatkosopimuksen seurajoukkueensa Real Sociedadin kanssa. Franssin uusi sopimus ulottuu kesään 2024 asti.

Franssi pelaa baskiseurassa toista kautta, ja kuluvalla kaudella 27-vuotias hyökkääjä on tehnyt kahdeksan maalia 24 pelaamassaan ottelussa. Real Sociedad on sarjassa toisena FC Barcelonan jälkeen, kun kautta on jäljellä kuusi kierrosta.

Franssi on pelannut Suomen naisten maajoukkueessa 54 ottelua, joissa hän on viimeistellyt kolme maalia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut