Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Saarikko: Hallitus tukee kotimaista ruoantuotantoa 300 miljoonalla eurolla – luvassa myös nopeasti vaikuttavia tukimuotoja, jotka tukevat tilojen maksuvalmiutta

Hallitus valmistelee kiireisellä aikataululla toimia, jotka lisäävät tukea kotimaiselle ruoantuotannolle noin 300 miljoonalla eurolla, kertoo valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.).

Päätöksen taustalla on Saarikon mukaan Venäjän Ukrainaan kohdistama hyökkäys. Toimilla halutaan Saarikon mukaan helpottaa maatalouden kustannuskriisiä ja turvata Suomen huoltovarmuus.

– Tämä kokonaisuus tulee sisältämään nopeavaikutteisia tukimuotoja, jotka tukevat tilojen maksuvalmiutta, Saarikko sanoi toimittajille Helsingissä.

Saarikko kertoi päätöksestä Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen takia asetetun varautumisen ministerityöryhmän ensimmäisen virallisen kokouksen jälkeen.

Saarikko korosti, että valtion 300 miljoonan euron hätäapu ei yksin riitä ratkaisemaan maatalouden kustannuskriisiä. Saarikko vieritti vastuuta myös elintarviketeollisuuden ja kaupan edustajille.

– Valtio hoitaa osansa, mutta kannattavuudesta vastaavat markkinat, Saarikko sanoi.

Tarkat tukimuodot vielä hämärän peitossa

Saarikon mukaan varautumisen ministerityöryhmä ei vielä päättänyt siitä, millä tavoin ruoantuotantoa tarkalleen ottaen tuetaan. Tämä johtui Saarikon mukaan siitä, että Suomen maatalouden tukijärjestelmä pohjautuu EU-säädöksiin.

– Suomi tekee voimakkaasti töitä sen eteen, että EU:n valtiontukisäännöissä olisi joustoa Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssodan jälkeen myös maataloudelle, Saarikko sanoi.

– Jos saamme joustoja EU:sta ensi viikon alussa, päätökset syntyvät kyllä nopeasti. Ellei joustoa EU:sta tule, sitten on edettävä kansallisissa käsissä olevilla toimilla. On olemassa useita eri vaihtoehtoja sekä suorien tukien että verohelpotusten muodossa, Saarikko jatkoi.

Saarikon mukaan tukikokonaisuudessa tullaan huomioimaan myös fossiilisista polttoaineista irrottautuminen ja energiaomavaraisuuden kasvattaminen.

– Mutta koska nyt on kiire ja akuutti hätä, tulemme tekemään suoria taloudellisia tukikohdennuksia maanviljelijöille, Saarikko sanoi.