Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Öljyn hinta halpeni alimmalle tasolleen sitten helmikuun lopun – Aasiassa pörssipäivä oli taas laskuvoittoinen, Euroopassa laskua oli vähemmän

Öljyn hinta jatkoi laskuaan tiistaina. Pohjanmeren Brent-viitelaadun hinta laski alle 100 dollariin tynnyriltä, kun se kävi viime viikolla korkeimmillaan yli 130 dollarissa.

Sekä Brentin että WTI-viitelaadun hinta oli tiistaina noin kahdeksan prosentin laskussa. Muutamassa päivässä laskua on tullut jo useita kymmeniä prosentteja.

Öljyn hinta on nyt suunnilleen samalla tasolla kuin helmikuun lopulla juuri ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Ukrainan sota sai öljyn hinnan voimakkaaseen kasvuun, sillä Venäjä on merkittävä öljynviejä ja länsi on vähentänyt venäläisen öljyn ostamista. Venäjän ja Ukrainan viime päivien rauhanneuvottelut ovat kuitenkin painaneet hintaa alas, kuten myös Kiinan pahentuneen koronatilanteen aiheuttamat odotukset Kiinan talouskasvun hidastumisesta.

Raakaöljyn hinnan laskeminen tuo ainakin väliaikaista helpotusta kuluttajille, sillä öljyn hinnan nousu on näkynyt myös bensiinin ja dieselin voimakkaana kallistumisena. Toisaalta Kiinan koronasulkujen pitkittyminen voi pahentaa kansainvälisten tuotantoketjujen ongelmia ja sitä myötä lisätä inflaatiopaineita.

Helsing in pörssissä laskupäivä

Euroopan pörsseissä päivä oli lievästi laskusuuntainen. Helsingin pörssin yleisindeksi sulkeutui 1,5 prosenttia miinuksella. Euroopan keskeisissä pörsseissä Frankfurtissa, Pariisissa ja Lontoossa päivä päättyi miinukselle, mutta vain täpärästi. Maanantai oli Euroopan pörsseissä nousuvoittoinen.

Yhdysvalloissa keskeiset indeksit puolestaan avautuivat tiistaina runsaan prosentin nousuun.

Aasiassa ja etenkin Kiinassa pörssit laskivat jyrkästi. Hongkongin pörssin tunnetuin indeksi Hang Seng sulki yli 5,7 prosenttia laskussa. Myös maanantaina indeksi päätyi viiden prosentin laskuun.

Myös Shanghain ja Shenzhenin pörssit sulkeutuivat jyrkkään laskuun. Sijoittajia on huolestuttanut muun muassa Kiinan koronasulku, joka on pistänyt säppiin teknologia-alalle tärkeän Shenzhenin suurkaupungin.

WSJ: Saudi-Arabia saattaa alkaa hyväksyä Kiinan juaneja maksuksi öljystään

Saudi-Arabia harkitsee vakavasti Kiinan juanien hyväksymistä maksuksi öljystään, kertoo Wall Street Journal lähteisiinsä nojautuen. Lehden mukaan maiden neuvottelut asiasta ovat edistyneet.

Muutos olisi suuri, sillä Saudi-Arabia on käynyt 1970-luvulta lähtien öljykauppaa pelkästään Yhdysvaltain dollareilla. Juanien hyväksyminen horjuttaisi dollarin valta-asemaa maailman öljymarkkinoilla, mikä on ollut Kiinan tavoitteena.

Kiina ostaa yli neljänneksen Saudi-Arabian viemästä öljystä, ja maat ovat tiivistäneet suhteitaan viime aikoina. Samaan aikaan Saudi-Arabian perinteinen strateginen liittolaisuus Yhdysvaltojen kanssa on rapautunut. Saudeja kismittää muun muassa Yhdysvaltain halu neuvotella Saudi-Arabian verivihollisen Iranin kanssa sekä se, ettei Yhdysvallat ole tukenut Saudi-Arabian sotaa Jemenissä.

Yhdysvalloista on myös tullut yhä energiaomavaraisempi, joten sen riippuvuus Saudi-Arabiasta on vähentynyt.