Jään paksuus ei enää kevätkeleillä kerro sen kantavuudesta – jopa puolen metrin paksuinen jää voi olla pehmoista höttöä

Vesistöjen jään paksuus ei enää tähän vuodenaikaan ole merkki jään kantavuudesta, Suomen ympäristökeskuksesta (Syke) kerrotaan.

Maaliskuun aikana auringon säteily on alkanut jo sulattaa lunta pois vesistöjen jään päältä. Tällöin säteily pääsee haurastuttamaan itse jääpeitettä, hydrologi Merja Pulkkanen Sykestä kertoo.

– Jos aurinkoiset päivät jatkuvat, asiaan kannattaa kiinnittää huomiota. Nyt aletaan lähestyä aikoja, kun kevätjäiden paksuus ei enää kerro jään kantavuudesta, Pulkkanen toteaa.

Hänen mukaansa jopa 40–50 sentin paksuinen jää voi olla auringonsäteilyn vaikutuksesta pehmoista höttöä. Erityisesti vesistöjen virtauspaikoilla jää voi alkaa ohentua, koska jää on näillä paikoilla muutenkin heikompaa.

– Jää ikään kuin puikkoontuu auringonsäteilyn läpäisemisen johdosta. Tällöin vahvakin jää voi murtua jalan alla, eikä jää enää kanna, Pulkkanen sanoo.

Luvassa lämmintä säätä ja yöpakkasia

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan aurinkoinen ja vuodenaikaan nähden lämmin sää jatkuu tällä viikolla suuressa osassa maata. Päivisin lämpötila liikkuu pääosin 3–9 asteessa.

Vaikka aurinko päivällä lämmittää, öisin on edelleen pakkasta. Jäällä liikkujan kannattaa pitää lämpötilan vaihtelu mielessään, hydrologi Pulkkanen huomauttaa.

– Jos on aamusta lähtenyt järven jäälle ja jää on ollut hyvin kantavaa, voi tilanne olla iltapäivällä toinen. Auringonsäteilyn takia jää ei välttämättä silloin kannakaan.

Syke seuraa vesistöjen jään paksuutta valtakunnallisesti yhteensä 46 havaintoasemalla. Viimeisimmät paksuusmittaukset on tehty 10. maaliskuuta, ja seuraavan kerran paksuudet mitataan 20. päivä. Mittaukset tehdään kolmesti kuussa.

– Maaliskuun mittauksissa jään paksuuskasvu ei ollut juuri lisääntynyt edellisestä mittauksesta. Vain muutamilla asemilla jääpeitettä oli tullut lisää, Pulkkanen sanoo.

– Jään maksimipaksuudet on varmasti tänä vuonna saavutettu.

Hänen mukaansa jäiden paksuuden mittaamista jatketaan niin pitkään kuin jäille on turvallista mennä.

Milloin raja tulee tänä keväänä vastaan?

– Tässä vaiheessa ei vielä voi arvioida, milloin kevät lähtee rytinällä käyntiin. Kaikki riippuu kevään etenemisestä, aurinkoisuudesta ja lämpötiloista, Pulkkanen toteaa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut