Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Sota Ukrainassa heikentää talousnäkymiä – OP:n ennusteet menivät uusiksi

OP-ryhmän ekonomistit laskevat reippaasti aiempaa ennustettaan Suomen talouskasvusta Venäjän hyökkäyksen vuoksi. Uuden ennusteen mukaan talouskasvu hidastuu tänä vuonna kahteen prosenttiin ja ensi vuonna yhteen prosenttiin.

Luvut molempina vuosina ovat 0,7 prosenttiyksikköä alhaisemmat kuin OP:n ekonomistit arvioivat tammikuussa. Kokonaisuutena Suomen taloustilanne pysyy kuitenkin kohtalaisena Ukrainassa käytävästä sodasta huolimatta, koska talous oli elpymässä hyvää vauhtia koronakriisistä.

– Venäjän hyökkäyksen aiheuttama kriisi koettelee Suomen taloutta ankarasti, mutta verrattain hyvän lähtötilanteen vuoksi taloudella on sietokykyä, sanoo OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen tiedotteessa.

Hänen mukaansa taloudessa vaaditaan nyt uutta tilannearviota, jolla voidaan joustavasti sopeutua kriisin seurauksiin. Tämä koskee kaikkia talouden toimijoita.

Sota Ukrainassa heijastuu talouteen ulkomaankaupan vähenemisen, energian kallistumisen ja epävarmuuden nousun myötä. Globaalisti merkittävin vaikutus tulee energian kallistumisesta ja Venäjän talouden kriisistä.

Korjatussa talousennusteessa oletuksena on, että ulkomaankauppa Venäjän kanssa jää olemattomaksi ja korvaavien vientimarkkinoiden löytäminen vie aikaa.

– Ennustetta laadittaessa on jouduttu tekemään lukuisia oletuksia. Tällä erää on jokseenkin mahdotonta arvioida muun muassa öljyn hinnan kehitystä. Olemme jälleen tilanteessa, jossa taloutta täytyy seurata nopeiden indikaattorien valossa ja tarkistaa tilannekuvaa aina tarpeen vaatiessa, Heiskanen muistuttaa.

Kehitystä dominoi edelleen elpyminen koronasta

OP:n ekonomistien mukaan Venäjän hyökkäyksen seuraukset hidastavat maailmantalouden kehitystä merkittävästi, mutta kehitystä dominoi yhä elpyminen koronapandemian aiheuttamasta taantumasta.

Globaali talouskasvu jatkuu näin kohtalaisen hyvänä, mutta riskit heikommasta kehityksestä ovat suuret, mikäli energian hinta jatkaa kallistumistaan.

Myös euroalueen talouskasvu kärsii selvästi, mutta on yhä kohtalaisen hyvissä lukemissa etenkin tänä vuonna. OP ennustaa, että euroalueen talous kasvaa tänä vuonna 3,2 prosenttia ja ensi vuonna 2,0 prosenttia.

Käytettävissä olevat reaalitulot laskevat tänä vuonna

Ennusteen mukaan euroalueen inflaatio nousee tänä vuonna 5,5 prosenttiin ja säilyy myös ensi vuonna Euroopan keskuspankin kahden prosentin tavoitteen yläpuolella. OP arvioi, että rahapolitiikassa joudutaan tasapainottelemaan korkeamman inflaation ja hitaamman kasvun kanssa.

Suomessa inflaatioarvio on, että kuluttajahinnat nousevat tänä vuonna eniten sitten vuoden 1990. Kuluttajahintojen odotetaan nousevan tänä vuonna keskimäärin 4,4 prosenttia ja ensi vuonna 2,3 prosenttia.

Inflaatioennuste perustuu oletukselle, että öljyn hinta on keskimäärin noin 110 dollaria tynnyriltä.

Viennin lisäksi myös yksityinen kulutus kehittyy ennusteen mukaan aiempia arvioita heikommin. Kiihtyneen inflaation seurauksena käytettävissä olevat reaalitulot laskevat tänä vuonna. Lisäksi epävarmuus voi heijastua kulutuspäätöksiin.

Kotitalouksilla on kuitenkin hyvä taloustilanne ja koronapandemian aikana kertyneet säästöt vaimentavat nyt koettavan shokin vaikutusta.