Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Venäjä ja Ukraina vakuuttivat haluaan tehdä yhteistyötä Kansainvälisen atomienergiajärjestön kanssa

Sekä Venäjä että Ukraina lupaavat tehdä yhteistyötä Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n kanssa varmistaakseen Ukrainan ydinvoimaloiden turvallisuuden. Järjestön johtaja Rafael Grossi tapasi kummankin maan ulkoministerit erikseen Antalyassa Turkissa torstaina.

– Tapaamiset eivät olleet helppoja, mutta ne olivat silti vakavia ja hyviä. Osapuolet ovat yhtä mieltä siitä, että jotain on tehtävä. He ovat valmiita yhteistyöhön IAEA:n kanssa, Grossi sanoi palattuaan Wieniin, missä järjestön päämaja sijaitsee.

Grossi myönsi kuitenkin, että tilanne on vakava eikä aikaa ole paljon. Hän toivoi, että asiassa saataisiin aikaan "jotain konkreettista" jo lähipäivinä.

IAEA kertoi torstaina menettäneensä yhteyden Zaporizhzhjan ydinvoimalan järjestelmiin. Syytä ei tiedetä.

Ydinvoimala on Euroopan suurin. Venäjä hyökkäsi Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueelle viime viikolla, ja siellä syttyi koulutusrakennuksessa tulipalo tulituksen seurauksena. Venäläisjoukot saivat ydinvoimalan haltuunsa.

Kiinan Xi huolissaan mainehaitasta

Kiinan presidentti Xi Jinping on huolissaan Ukrainan sodasta, koska Kiinan tiedustelupalvelu ei ole onnistunut kertomaan hänelle, millaiseksi sota tulee muuttumaan, sanoi Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n johtaja Bill Burns puhuessaan senaatin tiedustelukomitealle keskiviikkona.

– Presidentti Xi on todennäköisesti hieman huolissaan kun hän seuraa, miten presidentti (Vladimir) Putin ajaa amerikkalaiset ja eurooppalaiset yhä lähemmäs toisiaan ja vahvistaa transatlanttista liittoumaa tavalla, jota olisi ollut hieman vaikeaa edes kuvitella ennen kuin hyökkäys alkoi, Burns sanoi brittilehti Guardianin mukaan.

Burnsin mukaan Xi on erityisesti huolissaan Kiinan maineesta, joka voi kärsiä pahasti, kun maa yhdistetään Venäjän yhä pahemmaksi käyvään aggressioon Ukrainassa.

Lähteenä myös AFP.