Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

HS: Suomen itärajalla on havaittu gps-häiriöitä, jotka haittaavat lentoliikennettä – osa Savonlinnaan lentäneistä koneista on joutunut kääntymään pois

Helsingin Sanomat kertoo, että Suomen itärajalla on havaittu viime päivinä häiriöitä gps-paikannuksessa. Häiriöt ovat vaikuttaneet jo lentoliikenteeseen. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom varoitti lentoyhtiöitä asiasta maanantaina.

Varoitusviestissä kerrottiin lyhyesti, että gps-signaalissa on häiriöitä Suomen lentoalueen itäosissa eli käytännössä koko Suomen itärajalla. Toistaiseksi ei vielä tiedetä, onko häiriöiden takana Venäjä.

Tilanne on johtanut jo siihen, että liettualaisen lentoyhtiö Transaviabaltican kone ei ole kolmeen päivään päässyt lentämään vuoronsa mukaista lentoa Tallinnasta Savonlinnaan, koska kone on HS:n tietojen mukaan joutunut aina kääntymään Kouvolan kohdalla takaisin Tallinnaan.

Ylen mukaan häiriöitä on havaittu myös muun muassa Jyväskylässä ja Kuopiossa. Ylen haastattelema Traficomin ilmailusta vastaava johtaja Jari Pöntinen sanoo, että vian syy ei ole toistaiseksi selvinnyt.

Yhtiön koneet lentävät normaalisti useasti päivässä Savonlinnan ja Helsingin väliä.

Gps-häirintä nousi edellisen kerran esiin Suomessa vuoden 2018 lopussa, jolloin Norjassa oli käynnissä sotilasliitto Naton suuri sotaharjoitus Trident Juncture, johon myös Suomi osallistui.

Tekijäksi epäiltiin lännessä Venäjää, joka kiisti asian. Suomi muun muassa kutsui Venäjän suurlähettilään tuolloin puhutteluun.

Juttuun lisätty lisätieto Jyväskylässä ja Kuopiossa havaituista häiriöistä ja maininta Ylen juttuun klo 19.58.