Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Helsingin pörssi kääntyi nousuun – yleisindeksi kömpi taas yli 10 000 pisteen

Helsingin pörssi avautui tiistaina laskusuuntaan, mutta kääntyi pian sen jälkeen rivakkaan nousuun. Noin tunnin kaupankäynnin jälkeen yleisindeksi oli 1,6 prosentin nousussa ja ylsi jälleen yli 10 000 pisteen rajan. Vuodenvaihteen yli 13 000 pisteen noteerauksista ollaan kuitenkin kaukana.

Fortumin tytäryhtiö Uniperin suuri alaskirjaus Nord Stream 2 -hankkeesta otettiin ilmeisen myönteisesti vastaan, sillä Fortum oli 6,6 prosentin nousussa.

Muualla Euroopassa ja Aasian markkinoilla suunta oli aluksi selvässä laskussa, mutta muu Eurooppa kääntyi Helsingin tavoin pian plussalle. Pariisin CAC 40 -indeksi oli 2,4 prosentin nousussa, Frankfurtin DAX vahvistui 1,8 prosenttia.

Aasiassa suunta oli sitä vastoin laskussa, jatkona maanantain alamäellä Wall Streetillä. Tokiossa ja Hongkongissa kurssit heikkenivät reilun prosentin, Shanghaissa ja Taipeissa yli kaksi. Moskovan pörssi pysyi edelleen suljettuna, tiistaille osuvan kansainvälisen naistenpäivän vuoksi.

Raakaöljyn hinta pysyi korkealla, ja viitelaatu Brentistä maksettiin aamupäivällä 126 dollarin tynnyrihintoja. Nousu on saanut vauhtia Yhdysvaltojen hallinnon puheista, että öljyn tuonti Venäjältä pitäisi pysäyttää kokonaan. Euroopassa ajatuksesta ei ole innostuttu. EU-maat hankkivat 40 prosenttia kaasustaan ja neljänneksen öljystään Venäjältä.

Venäjän varapääministeri Aleksandr Novak varoitteli myöhään maanantaina, että Venäjä voi vastatoimena talouspakotteille pysäyttää kaasutoimitukset Eurooppaan Nord Stream 1 -putken kautta. Kaasun hinta kipusi Euroopassa ennätystasolle. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on näkynyt myös vehnän hinnassa, joka on noussut kaikkien aikojen ennätykseen.

Nousussa oli myös nikkelin hinta, joka kävi yli 100 000 dollarissa tonnilta. Nikkeliä käytetään muun muassa ruostumattoman teräksen valmistuksessa ja sähköautojen akuissa. Venäjä on maailman kolmanneksi suurin tuottaja.