Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Keskuskauppakamari: Vienti Venäjälle vähentynyt tuntuvasti sodan alkamisen jälkeen

Suomalaisten yritysten vienti Venäjälle on pudonnut selvästi sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, kertoo Keskuskauppakamari. Kauppakamarien asiakirjatilastojen mukaan alkuperäistodistusten määrät ovat jääneet puoleen siitä, mitä ne olivat vastaavalla jaksolla vuosi sitten.

Ajalla 24.2–6.3. Venäjälle myönnettiin tänä vuonna 140 alkuperätodistusta, kun viime vuonna määrä oli 283.

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka pitää pudotusta merkittävänä.

– Suomalaiset yritykset ovat reagoineet nopeasti epävakaaseen tilanteeseen ja kauppaa Venäjälle ei tehdä. Yrityksen ovat pienentäneet Venäjä-riskiään liiketoimintaympäristön heikentyessä jo aiemmin, mutta kauppa Venäjälle on käynyt pakotteiden myötä nyt vaikeaksi, ellei lähes mahdottomaksi, Toivakka sanoo tiedotteessa.

EU:n yleisellä alkuperätodistuksella osoitetaan tavaran alkuperä, jotta se voidaan kohdemaassa tullata ja käsitellä määräysten mukaisesti. Viime vuonna Venäjälle meni 14,5 prosenttia kaikista kauppakamarien myöntämistä alkuperätodistuksista.

– Venäjän kaupan romahtaessa on syytä muistaa, että maailmalla riittää suomalaisille yrityksille markkinamahdollisuuksia myös huomattavan paljon helpommissa liiketoimintaympäristöissä, Toivakka neuvoo.