Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Yön uutiskooste | Visa ja Mastercard keskeyttävät toimintojaan Venäjällä, Ukrainan Zelenskyi puhui jälleen USA:n Bidenin kanssa, Maailman tilaan liittyvät hankalat tunteet ovat voineet lisätä tunnesyömistä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Lääkärit Ilman Rajoja: Tilanne Ukrainan Mariupolissa on katastrofaalinen

Ukrainan eteläisen satamakaupungin Mariupolin humanitäärinen tilanne on katastrofaalinen ja pahenee päivä päivältä, sanoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestö.

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii humanitäärisen käytävän avaamista pikaisesti. Järjestön mukaan siviilien evakuoiminen olisi elintärkeää ja erityisesti naiset ja lapset tulisi päästää pois kaupungista. Juomaveden saannissa on merkittäviä ongelmia eikä kaupungissa ole myöskään sähköä, lämmitystä tai ruokaa, järjestö kertoo.

Lauantaille ilmoitettu tulitauko likellä Venäjän rajaa sijaitsevassa Mariupolissa ei ole toteutunut. Kaupunki on ollut venäläisjoukkojen piirityksen kohteena jo päivien ajan. (Lähde: AFP)

Kiovan aluehallintojohtaja: Borodjanka on lähes täysin tuhoutunut

Ukrainassa Kiovan aluehallintojohtajan mukaan Kiovan luoteispuolella oleva Borodjankan pikkukaupunki on lähes täysin tuhoutunut, kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava CNN. Aluehallintojohtaja Oleksiy Kuleba kertoo, että Borodjankassa ei ole enää vettä eikä sähköä.

Hän on aiemmin kertonut, että Venäjän joukot näyttivät ottaneen haltuunsa psykiatrisen sairaalan, jossa oli satoja potilaita. Joukot ovat sittemmin poistuneet, mutta ovat edelleen sairaalan läheisyydessä.

Visa ja Mastercard keskeyttävät toimintojaan Venäjällä

Maksukorttiyhtiöt Visa ja Mastercard keskeyttävät toimintojaan Venäjällä. Yhtiöt kertovat asiasta tiedotteissaan. Syynä on Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Visa kertoo tiedotteessaan, että se tekee töitä asiakkaidensa ja kumppaneidensa kanssa jäädyttääkseen rahansiirrot lähipäivien aikana.

Mastercard puolestaan kertoo, että se on päättänyt jäädyttää verkkopalvelunsa Venäjällä konfliktin ennennäkemättömän luonteen ja epävarman taloudellisen ympäristön takia.

Venäläispankkien mukaan maksukortit kuitenkin toimivat yhä maan rajojen sisällä, sillä kaikki maksut tehdään kansallisen järjestelmän kautta eikä korttien toimiminen ole sidoksissa toimintoihin ulkomailla. (Lähde: AFP)

Ukrainan Zelenskyi puhui jälleen USA:n Bidenin kanssa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo Twitterissä keskustelleensa jälleen Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa.

Zelenskyin mukaan keskustelu oli osa jatkuvaa dialogia. Hänen mukaansa keskustelu käsitteli turvallisuuskysymyksiä, Ukrainan saamaa taloudellista tukea sekä Venäjän vastaisten pakotteiden jatkumista.

Myös Valkoinen talo vahvisti presidenttien keskustelleen. (Lähde: AFP)

Maailman tilaan liittyvät hankalat tunteet ovat voineet lisätä tunnesyömistä

Tunnesyöminen on yleistä, ja se on todennäköisesti vain lisääntynyt koronapandemian aikana. Maailman tilanteen aiheuttamat hankalat tunteet ja rajoitukset ovat voineet lisätä tarvetta hakea lohtua ja helpotusta ruoasta, kertoo psykologi ja psykoterapeutti Katarina Meskanen.

Tunnesyöminen on tunteiden säätelemistä syömisen avulla. Tunnesyöminen opitaan ja omaksutaan usein jo lapsuudessa. Jos lapsena pahaa mieltä on lääkitty herkkujen avulla, ihminen helposti turvautuu samaan toimintatapaan myöhemmässäkin vaiheessa elämäänsä.

Ongelmaksi tunnesyöminen muodostuu, kun tapa alkaa toistua, sillä säädellään pääasiassa hankalia tunteita tai siihen liittyy esimerkiksi salassa syömistä tai häpeää ja itseinhoa.

Florida otti tuntuvan kotivoiton Detroitista - Lundell teki kaksi maalia, Barkov syötti kolme

Jääkiekon NHL:ssä Florida Panthers otti kotijäällään näytösluonteisen voiton Detroit Red Wingsistä. Isännät johtivat peliä toisen erän jälkeen maalein 6–1, viimeisessä erässä Detroit sai aikaan yhden kavennuksen ja kirjautti loppulukemiksi 6–2.

Suomalaishyökkääjä Anton Lundell teki Floridan maaleista kaksi ja nosti kauden maalisaldonsa 14:ään. Aleksander Barkov puolestaan antoi syötöt kolmeen maaliin nostaen kauden tehonsa lukemiin 25+27=52.

Arizona Coyotesin suomalaishyökkääjä Matias Maccelli puolestaan pelasi NHL-uransa toisen ottelun ja teki ensimmäisen maalinsa liigassa. Runsasmaalisessa pelissä Arizona voitti Ottawa Senatorsin 8–5.