Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Ainakin perjantaiksi luvassa vielä laajalti aurinkoista säätä – illalla pilvisyys lisääntyy Lapissa

Suurimmassa osassa maata voi odottaa tänään aurinkoista säätä ja vain heikkoa tuulta. Suomen yllä vaikuttaa juuri nyt laaja korkeapaine, joka kattaa koko Skandinavian ja Baltian maat, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa.

Viime yö oli kylmä, ja kovimmat pakkasasteet mitattiin Lapissa Muonion kirkonkylällä, missä pakkasta oli 25,5 astetta. Myös Rovaniemellä oli –25,2 astetta ja lisäksi esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla Vaalassa mitattiin –20,1 astetta.

– Aurinko lähtee lämmittelemään aamupäivän myötä. Maan länsiosassa lämpö voi käydä iltapäivällä nollakelissä ja plussan puolellakin muutamia asteita. Muualla Suomessa pakkanen häilyy, Viljamaa sanoo.

Yöllä voi pak astaa etelässäkin, pilvenriekale liikkuu maan yli

Lapissa on muuta Suomea pilvisempää, ja alueelle on tulossa illalla lumisadealue.

– Pilvisyys lisääntyy Lappiin lännestä alkaen ja sinne tulee lumisadealue, joka liikkuu Keski- ja Pohjois-Lapin yli. Myös Etelä-Lapissa voi tulla ajoittain heikkoa lumisadetta. Lauantainakin lumisadetta voi tulla Keski- ja Pohjois-Lapissa.

– Lunta voi kertyä muutamia senttejä ja Itä-Lapissa Sallasta Ivalon ja Utsjoen suuntaan yli viittä senttiäkin. Paikoittain voi aiheutua huonoa ajokeliä, kertoo Viljamaa.

Yöksi on hänen mukaansa tulossa taas kylmää maan länsiosaa myöten. Selkeillä alueilla voi olla yöllä jopa –15 astetta.

Sunnuntaina pilvisyys vaihtelee, mutta edelleen voi olla laajalti selkeää. Tuulet kääntyvät Viljamaan mukaan lännen puolelle. Lämpötila voi olla nollan tuntumassa etelä- ja keski-osassa maata Pohjois-Karjalaa lukuun ottamatta.

Viljamaa arvelee viikonlopuksi kokonaisuudessaan tulevan vielä koulujen talvilomalaisille suhteellisen mukavaa ulkoilusäätä, vaikka Lapissa voi tulla lumikuuroja vielä sunnuntain aikanakin.

– Jonkinlaista pilvenriekaletta menee myös maan keskiosan yli, ikään kuin seuraten pohjoisen lumisadealuetta. Pilven häntä kulkee suomen yli kaakkoon viikonlopun aikana, Viljamaa kertoo.