Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Myös S&P Global Ratings laski Venäjän luottoluokitusta

Luottoluokittaja S&P Global Ratings on laskenut Venäjän luottoluokituksen tasolle CCC-. Luokitus oli aiemmin BB+. Luokittaja näkee, että Ukrainan sodan takia asetetut länsimaiset pakotteet ovat kasvattaneet maksukykyyn liittyviä riskejä.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa, että luokittaja laski Venäjän luokitusta viimeksi alle viikko sitten.

Jo aiemmin torstaina keskeiset luottoluokittajat Fitch ja Moody's laskivat Venäjän valtionlainojen luokituksen roskalainaluokkaan. Se merkitsee, että luokittajien mielestä on olemassa vaara, ettei Venäjä pysty maksamaan velkojaan.

Moody's laski Venäjän luokituksen tasolle B3, kun se aiemmin oli ollut Baa3. Fitch laski oman luokituksensa tasolta BBB tasolle B ja arvioi myös näkymät negatiivisiksi.

Kaikki kolme merkittävää luottoluokittajaa ovat ilmaisseet, että luokitus voi vielä laskea.

Fitch ennakoi, että Venäjän pankkeihin kohdistuvat pakotteet tiukkenevat entisestään. Jos sota pitenee ja talouskasvu heikkenee, on vaara, että maassa syntyy laajempaa poliittista epävarmuutta ja epävakautta.

Yhdysvaltalainen Wall Street Journal kirjoittaa, että ennen hyökkäystä Ukrainaan Venäjän talous oli vahvimmillaan moneen vuoteen. Lehti kirjoittaa, että Venäjän valtiolta on nyt jäämässä maksamatta korkoja ulkomaisille joukkovelkakirjanhaltijoille. Lehden mukaan näin on käynyt viimeksi 1990-luvun lopulla.

Ruplan arvo laskenut

Venäjän ruplan arvo on Ukrainan sodan jälkeen vajonnut ennätysalhaiseksi suhteessa Yhdysvaltain dollariin, kirjoitti talousuutisiin keskittyvä Bloomberg keskiviikkona. Aiemmin tällä viikolla Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto sanoi STT:lle, että pakotteiden myötä Venäjän keskuspankki on halvaantunut eikä kykene puolustamaan ruplan kurssia.

Ukrainan sota on myös saanut öljyn hinnan nousemaan. Venäjä on yksi maailman merkittävimmistä öljyntuottajamaista. Venäjällä Moskovan pörssi on pysynyt kiinni.

Länsimaat ovat asettaneet Venäjälle ennennäkemättömiä pakotteita sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi viime viikolla Ukrainaan. Useat venäläiset pankit on myös suljettu pois Swift-järjestelmästä, jonka kautta hoidetaan maksuliikenne.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP