Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Virolainen rahtialus upposi Mustallamerellä räjähdyksen jälkeen, räjähdyksen syyt yhä epäselviä

Virolainen rahtialus on uponnut lähellä Odessaa räjähdyksen jälkeen, kertovat virolaismediat ja uutistoimisto Reuters.

Alus purjehtii Panaman lipun alla, mutta on virolaisomistuksessa. Aluksen omistavan virolaisen Vista Shipping Agencyn johtajan Igor Ilvesin mukaan alus on voinut osua miinaan. Hän kertoi uutistoimisto Reutersille, että kaksi miehistön jäsentä on löytynyt pelastuslautalta, ja neljä on yhä kateissa.

Viron yleisradioyhtiö ERR :n mukaan Viron ulkoministeriö olisi kertonut puoli viiden aikaan iltapäivällä, että kaikki kuusi miehistön jäsentä olisi saatu pelastettua. Uutistoimisto BNS:n mukaan neljä ihmistä olisi kuitenkin yhä kateissa.

Uutistoimisto BNS kertoo, että Ukrainan sisäministerin neuvonantajan Anton Geratshenkon mukaan venäläiset sota-alukset olisivat upottaneet rahtilaivan sen jälkeen kun se olisi kieltäytynyt purjehtimasta miinoitetulle vesialueelle Odessan satamassa.

Viron ulkoministeriö on kertonut selvittävänsä tapahtumia ja sanonut, että räjähdykseen johtaneet syyt ovat yhä epäselviä.

Virolaisen Postimees-lehden haastattelemien ukrainalaisten viranomaisten mukaan alus olisi voinut joutua myös sukellusveneen upottamaksi.

Postimees kertoo, että aluksen miehistön jäsenet eivät ole virolaisia.

Alus aiemmin suomalaisomistuksessa

Kyseinen alus on Helt-rahtialus, joka on rakennettu vuonna 1985. Alus on ollut aiemmin myös suomalaisomistuksessa, jolloin sen nimi on ollut Carisma.

Helt-aluksen omisti aikoinaan suomalainen Gran Ship oy ja rahtaustoimintaa hoiti tuolloin Prima Shipping , joka oli myös osakkaana Gran Shipissä.

Prima Shipping Groupin toimitusjohtajan Christian Grönqvistin mukaan alus myytiin kuitenkin jo vuosia sitten Viroon.

Haavisto: Olemme esittäneet osanottomme

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi eduskunnassa olleensa yhteydessä Viroon asiasta.

– Olen ollut Viron ulkoministeri Eva-Maria Liimetsiin yhteydessä niistä huolestuttavista tiedoista, että virolainen alus Helt olisi Mustallamerellä ajanut miinaan tai siellä olisi tapahtunut räjähdys. Ilmeisesti siellä on merimiehiä kuollut tässä räjähdyksessä, hän sanoi.

Haaviston mukaan Suomi on ilmaissut osanottonsa Virolle.

– Tämä kuvaa tätä sodan karmeutta, että aivan syyttömät siviilit voivat joutua tällaisten tapahtumien uhriksi. Tämä tieto on järkyttävä, että Mustallamerellä on tällainen onnettomuus tapahtunut.