Puolassa otetaan vastaan historiallista kansainvaellusta – ukrainalaiset lähtivät sodan alta evakkoon naapurimaihin

Soppatykin höyryssä oppaat paimentavat tyhjenevistä busseista saapuvia ihmislaumoja matkan seuraavalle etapille.

– Varsovaan! huudahtaa yksi oppaista päiden yli.

Luxemburgiin, lukee toisen kyltissä kyrillisin kirjaimin ukrainaksi. Tanskaan, lukee toisessa. Ollaan tilapäisellä vastaanottoleirillä Puolan rajaseudulla Przemyslin kaupungissa.

Täällä auttamaan tulleet paikalliset, kansalaisjärjestöjen vapaaehtoiset ja viranomaiset ottavat vastaan kansainvaellusta, jonka veroista Euroopassa ei ole nähty sitten Jugoslavian hajoamissotien.

Sotaa pakenevien ukrainalaisten määrästä kertovat päätä huimaavat luvut. YK:n pakolaisjärjestön mukaan keskiviikkoon mennessä jo yli 830 000 ihmistä on paennut Ukrainan sotaa Venäjän hyökättyä koko maahan viime viikolla.

Yli puolet on paennut Puolaan, jonne oli yksin tiistaina saapunut liki 100 000 ihmistä, kertoo maan sisäministeriö. Tätä väenpaljoutta vastassa on vapaaehtoisten ja järjestötyöntekijöiden armada, jotka kertovat tehtäväkseen tarjota saapujille lämmin vastaanotto ja apua eteenpäin matkalla.

Puola vastaanottajana

Ukrainalaisista monille on jo tiedossa määränpää muualla Euroopassa esimerkiksi ystävien ja sukulaisten kautta, mutta yksin rajan ylittäminen Ukrainasta Puolaan on ollut monelle valtava matka. Pitkien jonojen vuoksi monen matka on kestänyt useamman vuorokauden.

Aiemmin nuivan maahanmuuttajavastaisesta linjastaan tunnettu Puola on ottanut ukrainalaiset avosylin vastaan, kertovat hyväntekeväisyysjärjestöjen edustajat STT:lle paikan päällä.

– Todellakin, kaikki ystäväni alkoivat ottaa vastaan ihmisiä ja koordinoimaan apua. Puolalaiset ovat auttaneet valtavasti, kertoo Puolan Punaisen Ristin vapaaehtoistyöntekijä Monika Kotulak.

Myös Puolan viranomaiset ovat Kotulakin mukaan suoriutuneet hätätilanteesta hyvin. Samaa mieltä on Caritas-järjestön Dominika Chylewska, jonka mukaan kaikkien eurooppalaisten auttamishalu näkyy selvästi paikan päällä.

– On paljon solidaarisuutta. Me olemme lähellä tässä rajalla, koemme tarpeen auttaa. (...) Myös muista maista kuulemme paljon solidaarisuutta.

Vapaaehtoiset ahkeroivat

Vakiintuneiden kansainvälisten hyväntekeväisyysjärjestöjen ja valtioiden viranomaisten ohella oman kortensa kekoon ovat kantaneet omatoimiset vapaaehtoiset, jotka ovat tuoneet itse hankkimiaan avustustarvikkeita Ukrainan rajalle omilla kulkuneuvoillaan.

Ukrainan auttamiseen osallistuvat myös monet Puolan puolella rajaa asuvat ukrainalaiset. Vapaaehtoisten joukossa ovat STT:n tien laidalta tapaamat Dmitro, Pavlo ja Khristina, joiden täyteen lastattu pakettiauto toi Ukrainaan muun muassa sidetarvikkeita, lääkkeitä ja radiopuhelimia.

Seitsemän vuoden ajan Puolassa asunut Pavlo kertoo olevansa valmis tarvittaessa myös taistelemaan synnyinmaansa puolesta. Ukrainasta kantautuvien tietojen mukaan vapaaehtoisia on kuitenkin niin paljon, ettei kaikille riitä aseita tai varusteita.

Ukrainalaisten puolustustahto ja Venäjää vastaan tehty vimmainen vastarinta ovat päässeet yllättämään monet ulkomaiset tarkkailijat lännessä ja Kremlissä. Przemyslissä juna-asemalla STT:n tapaama Aleksandr, 36, on matkalla päinvastaiseen suuntaan kuin useimmat maanmiehistään.

– Odotan junaa Ukrainaan matkustaakseni kotiin auttamaan perhettäni ja maatani.

Aleksandr kertoo päättäneensä lähteä, vaikka hänen perheensä olikin kehottanut häntä pysymään poissa sodan alta. Sotilaskoulutusta sähkömiehenä työskentelevällä miehellä ei ole, mutta hän kertoo haluavansa tehdä kaiken minkä voi auttaakseen maatansa.

"Halusin pelastaa lasteni henget"

Rajan yli Puolaan päässeillä on takanaan raskas matka.

– Tämä on hyvin pelottava tilanne. Halusin pelastaa lasteni henget, kertoo perheensä kanssa Kiovasta Lvivin kautta Puolaan junalla paennut Ela, 39.

Ela kertoo odottaneensa Ukrainan ja Puolan välisellä rajalla noin vuorokauden ennen kuin pääsi yli.

Viikon takainen Venäjän hyökkäys Ukrainaan tuli Elalle monen ukrainalaisen tapaan täytenä yllätyksenä.

– En koskaan uskonut siihen.

Vaikka Yhdysvallat oli tiedustelutietonsa perusteella varoittanut Venäjän hyökkäyssuunnitelmista pitkään ja Venäjä oli kasannut joukkojaan rajalle näkyvästi, harva Ukrainassa uskoi tilanteen eskaloituvan täydeksi hyökkäykseksi koko Ukrainaan.

Przemyslin juna-asemalla pakolaisia on vastassa viranomaisia ja vapaaehtoisia auttajia vilttien ja ruoan kanssa. Jopa evakkoon joutuneille lemmikeille on tarjolla ruokaa.

Yksi sodan karkottamista lemmikeistä on kantokopassa kulkeva karvaton Sfinx-kissa Miyuki, jonka omistaja Sofiia, 28, suuntaa Puolasta eteenpäin Saksan Berliiniin ystäviensä luo.

– Oli vaikeata tulla. Oli räjähdyksiä, mutta tuli evakkojuna ja tulimme Lviviin ja sieltä jo tänne. Minun vanhempani ja veljeni jäivät. Minulla on tosi ikävä kotimaatani, hän sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut