Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Analyytikko: Venäjän talousromahduksen syvyyttä ei voi vielä ennustaa

Ennennäkemättömän rajut talouspakotteet ovat ajaneet Venäjän talouden tyrmäyksen partaalle. Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto arvioi, että pakotteet koskettavat Venäjän taloutta hyvin laajasti, mutta talouden romahduksen syvyyttä ei kuitenkaan voi vielä ennustaa.

– Epävarmuus on niin suurta, että on mahdotonta arvioida romahduksen mittakaavaa. Tässä on vielä niin paljon kysymyksiä auki, Kuusisto sanoo.

Päällimmäisin kysymys on venäläisen öljyn ja kaasun kohtelu. Kuusiston mukaan näyttää siltä, että energian osalta pakotteisiin on tehty poikkeus. Keski-Eurooppa on pitkälti riippuvainen venäläisestä kaasusta. Öljyä voidaan kuitenkin tuoda helposti muualtakin – hinnat toki nousevat.

– On kriittinen kysymys, jääkö pakotteiden voimaanastumisen jälkeen tilaa sille, että Venäjä pystyy käymään entiseen tapaan öljy- ja kaasukauppaa ja sitä kautta saamaan ulkomaisia tuloja, Kuusisto sanoo.

Useat venäläiset pankit on suljettu pois Swift-järjestelmästä, jonka kautta hoidetaan maksuliikenne. Kuusisto ihmettelee, tehdäänkö Swiftiin joku poikkeus energiatulojen osalta, jos energia jää pakotteiden ulkopuolelle.

– Jos Venäjä pystyy edelleen saamaan ulkomaisia tuloja kaasun ja öljyn viennistä, se voi pitää Venäjän taloutta pinnalla ainakin lähitulevaisuudessa, hän pohtii.

Öljy- ja kaasutulot on merkittävin osa Venäjän ulkomaanvaluuttamääräisistä tuloista. Öljy- ja kaasutulot ovat olennaisia myös valtion budjetin kannalta.

Kaikista länsimaiden asettamista pakotteista ei Kuusiston mukaan ole edes asetus- tai lakitekstejä. Käytännössä pakotteiden tarkkaa sisältöä ei siten ole tiedossa, saati sitä, miten niitä tulkitaan.

Lisäksi länsimaat voivat asettaa Venäjälle lisäpakotteita. Venäjä asettaa odotettavasti vastapakotteita länsimaille.

Keskuspankki halvaantunut ja yksityinen kulutus romahtamassa

Kuusiston mukaan pakotteiden myötä Venäjän keskuspankki on halvaantunut eikä kykene puolustamaan ruplan kurssia. Yksityinen kulutus on myös romahtamassa.

– Inflaatio tulee kiihtymään, ja sillä tulee olemaan vaikutusta kuluttajien ostovoimaan ja yksityiseen kulutukseen, hän sanoo.

Hän miettii, missä määrin Venäjä pystyy kotimaisin toimin, esimerkiksi julkisin investoinnein, kompensoimaan yksityisen kulutuksen romahdusta.

Venäjän valtio tai pankit eivät ole mitenkään velkaisia, mutta ulkomaisten rahahanojen sulkeutuessa kasvaa riski maksukyvyttömyydestä. Riski on kasvanut myös talletuspaon myötä, kun venäläiset ovat tyhjentäneet pankkitilejään.

Öljyn hinta jyrkässä nousussa

Yhdysvallat ja muut maat ovat sopineet purkavansa öljyn varmuusvarastojaan, kertoo uutistoimisto Bloomberg lähteidensä tietoihin perustuen.

Raakaöljyn hinta on kohonnut reippaasti sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime viikolla. Brent-viitelaadun hinta on kohonnut jo 105 dollariin tynnyriltä. Hinta on noussut tänään seitsemän dollaria.

Bloombergin lähteiden mukaan Kansainvälinen energiajärjestö IEA vapauttaa markkinoille 60 miljoonaa tynnyriä öljyä varmuusvarastoista eri puolilta maailmaa. Määrästä puolet tulee Yhdysvaltojen varastoista ja loput Euroopasta ja Aasiasta, yksi lähteistä kertoi.

- - - - -

Uutista on korjattu klo 15.46. Minna Kuusisto on Danske Bankin pääanalyytikko, ei pääekonomisti.