Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Komponenttipula riivaa yhä uusien autojen rekisteröintejä

Uusia henkilöautoja rekisteröitiin helmikuussa 23 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten, kertoo Autoalan Tiedotuskeskus. Autoalan mukaan uusien autojen rekisteröintilukemat ovat komponenttipulan ja tuotannon pullonkaulojen seurauksena vielä poikkeuksellisen matalia.

– Uusien autojen tilauskanta on viime kuukausina tuotannon viiveiden takia kasvanut ennätyksellisen suureksi, kertoo Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio tiedotteessa.

Hän odottaa, että rekisteröintitilastot normalisoituvat vasta tämän vuoden jälkimmäisellä puolikkaalla komponenttipulan hiljalleen hellittäessä.

Helmikuussa ensirekisteröidyistä henkilöautoista 22 prosenttia oli ladattavia hybridejä ja 12 prosenttia täyssähköautoja. Ladattavien autojen osuus rekisteröinneistä oli yhteensä lähes sama kuin tammikuussa eli noin kolmannes.

Ei-ladattavien hybridien osuus on kasvanut niin ikään noin kolmannekseen, joten kahdessa kolmasosassa uusista autoista on jonkinlainen sähköinen voimalinja.

Alueelliset erot tasaantuneet sähköautojen hankinnassa

Autoalan mukaan alueelliset erot ladattavien autojen ensirekisteröineissä ovat viime vuoden aikana tasaantuneet.

Aiemmin ladattavia autoja hankittiin enimmäkseen suurilla kaupunkiseuduilla, mutta nyt osuudet ensirekisteröinneistä ovat kehittyneet eri maakunnissa melko samansuuruisiksi.

– Maakuntakaupungeissa ja pienillä kaupunkiseuduilla mahdollisuudet kotilataukseen ovat usein suuria kaupunkikeskuksia paremmat, selvittää toimitusjohtaja Pekka Rissa Autoalan Keskusliitosta.

Hänen mukaansa ladattava auto on yhä useammalle uutta autoa hankkivalle kiinnostava vaihtoehto, sillä niiden mallivalikoima on viime vuoden aikana laajentunut ja toimintamatka pidentynyt.