Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

EU antaa Ukrainalle aseita, laajentaa Venäjän vastaisia pakotteita ja sulkee ilmatilansa kaikilta venäläisiltä koneilta

Euroopan unioni terästää apuaan Ukrainalle ja kiristää pakoteruuvia Venäjän suuntaan. Sunnuntai-iltana etäyhteyksin kokoontuneet EU-maiden ulkoministerit sopivat uusista pakotteista Venäjälle.

EU:n ulkoministerit olivat myös yksimielisiä siitä, että Euroopan rauhanrahastoa voi käyttää Ukrainan tukemiseen. Rahaston kautta Ukrainalle toimitetaan muun muassa aseellista apua.

EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell kertoi tiedotustilaisuudessaan, että EU:n aseelliseen apuun Ukrainalle sisältyy jopa hävittäjiä. Borrellin mukaan kyse on laajemmasta avusta kuin vain ampumatarvikkeista.

Borrellin mukaan Ukrainalle toimitetaan aseita 450 miljoonan euron edestä. Summan päälle tulee vielä EU-maiden kansallisesti antama aseapu.

Kansallinen turvallisuus painaa Suomen harkinnassa

Useampi EU-maa on jo päättänyt aseiden lähettämisestä Ukrainaan, mutta Suomi ei ole vielä vastaavaa päätöstä tehnyt. Hallitus kertoi sunnuntaina päättäneensä lähettää Ukrainaan 2 000 luotisuojaliiviä, 2 000 komposiittikypärää, 100 kappaletta paareja sekä kaksi ensihoitoaseman varustusta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi, että kansallinen turvallisuus vaikuttaa Suomen harkintaan aseavun antamisesta Ukrainalle. Haaviston mukaan Suomen puolustus on suunniteltu niin, että reserviä varten on riittävästi kalustoa varastoissa.

Tällaisena kriisiaikana on Haaviston mukaan katsottava tarkkaan, millaista kalustoa varastoista voisi ylipäätään luovuttaa.

– Ymmärrän hyvin sellaisetkin näkemykset, että näinä aikoina on hyvä pitää varastot kunnossa, Haavisto sanoi omassa tiedotustilaisuudessaan sunnuntai-iltana.

Uusien aseiden tilaaminen saattaisi viedä pitkien toimitusaikojen vuoksi kauan.

Rajoituksia Venäjän keskuspankille

Ulkoministerit sopivat EU-pakotteiden laajentamisesta venäläisiin oligarkkeihin, Venäjän keskuspankkiin kohdistuvista rajoituksista sekä tiettyjen venäläispankkien sulkemisesta kansainvälisen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle.

Käytännössä EU:n ja sen kumppanien kuten Yhdysvaltojen rajoitukset Venäjän keskuspankkia kohtaan estävät pankkia pääsemästä kiinni kansainvälisiin valuuttavarantoihin.

Pakotepäätökset vahvistetaan vielä muodollisesti EU:n päätöksentekokoneistossa ja ne vahvistettaneen voimaan pikaisesti.

EU aikoo langettaa myös uusia pakotteita Valko-Venäjää vastaan, koska maa on antanut Venäjän joukkojen käyttää alueitaan Ukrainaan hyökkäämiseksi.

Koko EU:n ilmatila sulkeutumassa venäläisiltä lennoilta

Euroopan unioni aikoo sulkea ilmatilansa kaikilta venäläisiltä lentokoneilta, kertoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sunnuntai-iltana. Komissio ehdottaa, että venäläiset tai venäläisessä omistuksessa olevat lentokoneet eivät saisi käyttää EU:n ilmatilaa tai EU:n lentokenttiä. Kielto koskisi myös yksityiskoneita.

– Haluan tehdä tämän hyvin selväksi. Ilmatilamme suljetaan jok'ikiseltä venäläiseltä koneelta – mukana lukien oligarkkien yksityiskoneet, von der Leyen sanoi ennen EU-maiden ulkoministerien etäkokousta, jossa oli tarkoitus hyväksyä muodollisesti EU:n seuraava pakotepaketti.

Useat Euroopan maat ilmoittivat aiemmin sulkevansa ilmatilansa venäläiseltä lentoliikenteeltä. Päivän mittaan asiasta kertoivat Italia, Tanska, Belgia, Irlanti, Ranska ja Espanja.

Myöhään sunnuntaina venäläinen lentoyhtiö Aeroflot ilmoitti uutistoimisto AFP:n mukaan peruvansa kaikki lentonsa EU:hun maanantaista alkaen toistaiseksi.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoi suunnitelmasta sunnuntain vastaisena yönä Twitterissä ja lisäsi viestiinsä Ukrainan lipun.

Liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Minna Kivimäki kertoi STT:lle Suomen odottavan, että sulkupäätös tehdään ulkoministerien kokouksessa. Tarkemmat tiedot sulun yksityiskohdista varmistuvat kokouksen päätösten kautta.

– Meillä on ollut se linja, jonka on valtionjohtokin julki lausunut, että me vastaamme osana EU:ta. Tämä on sen kanssa linjassa ja johdonmukaista, Kivimäki sanoi.

Venäjä ei ole vielä puhunut vastatoimista

Venäläisen lentoliikenteen kieltäminen Suomessa voi johtaa merkittäviin seurauksiin Finnairille , kertoi lentoyhtiön henkilöstöviestinnän johtaja Satu Haataja. Hänen mukaansa Finnairin Aasian-liikenne loppuisi, jos Venäjä vastavuoroisesti sulkisi ilmatilansa suomalaisilta koneilta.

– Venäjän ilmatilan kiertäminen pidentää Aasian-lentojen lentoaikaa niin merkittävästi, niin niitä ei ole mahdollista operoida kannattavasti, Haataja kertoi STT:lle.

Haatajan mukaan Finnair lentää tällä hetkellä matkustaja- tai rahtilentoja kymmeneen Aasian kohteeseen. Kahteen kohteeseen lennetään myös Tukholmasta.

Illalla Finnair ilmoitti varautuvansa Venäjän ilmatilan sulkeutumiseen ja peruvansa Venäjän yli kulkevat lentonsa viikoksi. Päätös on voimassa sunnuntaihin 6.3 asti ja koskee matkustaja- ja rahtilentoja Souliin, Osakaan, Tokioon, Shanghaihin ja Guangzhouhun. Venäjällä Finnair peruu lentonsa Moskovaan ja Pietariin.

Finnair jatkaa lentoja Bangkokiin, Phuketiin, Singaporeen ja Delhiin, mutta lennot reititetään Venäjän ilmatila välttäen, mikä pidentää lentoaikaa keskimäärin tunnilla. Finnair lentää Bangkokiin ja Phuketiin Helsingin lisäksi Tukholman Arlandasta.

Kivimäki kertoi, ettei liikenne- ja viestintäministeriöön ollut ainakaan sunnuntai-iltaan mennessä tullut tietoa siitä, aikooko Venäjä sulkea ilmatilaansa suomalaiskoneilta.

– Sitä on aika mahdoton spekuloida mitä ne vastatoimet voisivat olla. Mutta mitään virallista ilmoitusta ei ole tullut.

Suomen yllä monta venäläiskonetta

Flightradar -sivuston mukaan ainakin Baltian maat, Britannia, Romania, Slovenia, Puola, Bulgaria ja Tsekki ovat jo aloittaneet ilmatilansa sulun venäläiseltä lentoliikenteeltä. Venäjä on reagoinut sulkemalla maiden lentoliikennettä vastaavasti Venäjän ilmatilasta.

Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki kertoo, että Suomen ilmatilassa on sunnuntaina ollut tavallista enemmän venäläisiä siviililentokoneita.

Kun Baltian maat ovat jo sulkeneet ilmatilansa Venäjältä, venäläislennot reitittyvät pohjoisemmaksi.

Russia Today -kanavan toiminta kielletään EU:ssa

Lisäksi EU aikoo kieltää valtiollisen Russia Today -kanavan (RT) ja valtiollisen uutistoimiston Sputnikin sekä niiden tytäryhtiöiden toiminnan EU:ssa. Von der Leyenin mukaan työkalut kieltoa varten ovat työn alla.

EU aikoo myös laajentaa pakotteita Valko-Venäjää vastaan. Von der Leyenin mukaan EU aikoo asettaa Valko-Venäjän kaupan kannalta keskeisiä tuotteita pakotteiden alle.

EU ja Yhdysvallat liittolaisineen ovat jo aiemmin ilmoittaneet sulkevansa tiettyjä venäläisiä pankkeja kansainvälisen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle. Lisäksi rajoituksia kohdistetaan Venäjän keskuspankkiin.

EU aikoo myös lisätä pakotelistalleen Venäjän valtionjohtoa lähellä olevia oligarkkeja.

– Tähtäämme (presidentti Vladimir) Putinin hallinnon eliittiin, joka hyötyy taloudellisesti järjestelmästä, EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell kertoi.

Lähteenä myös AFP ja TT.