Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Ukrainan ja Venäjän presidentit keskustelevat mahdollisuudesta neuvotteluihin, Kiova jatkuvien ilmaiskujen kohteena – seurasimme sodan toista päivää hetki hetkeltä

Tässä jutussa seurataan Venäjän hyökkäystä Ukrainaan hetki hetkeltä. Näet tuoreimmat tiedot päivittämällä jutun.

23.57 Seuranta päättyy tältä päivältä.

23.39 Ukrainan presidentinkanslian tiedottajan mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelevat, missä ja milloin maat voisivat neuvotella. Asiasta uutisoi ainakin Guardian ja Reuters.

Tiedottaja myös totesi, että Ukraina on valmis keskustelemaan rauhasta ja mahdollisesta aselevosta.

Aiemmin tänään Yhdysvaltain ulkoministeriö epäili, onko Venäjä todella valmis diplomatiaan. Ministeriö totesi, että Venäjän täytyy ensin lopettaa Ukrainan pommittaminen.

23.18 Kiovassa raportoidaan jälleen ilmahälytyssireenien soivan. Buzzfeedin toimittaja Christopher Miller kertoo Twitterissä todistaneensa useita räjähdyksiä.

22.56 Hakkeriryhmä Anonymous väittää murtautuneensa Venäjän puolustusministeriön verkkosivuille ja saaneensa haltuunsa sivuston tietokannan. Ryhmä esitteli Twitterissä myös kuvakaappauksia tietokannasta, jossa näkyi ainakin sähköpostiosoitteita, sekä linkin tietojen lataamiseksi.

Maailmanlaajuinen hakkeriryhmä julisti aiemmin kybersodan Venäjää vastaan ja onnistui kaatamaan useita venäläisiä uutissivustoja palvelunestohyökkäyksillä.

22.36 Britannian hallitus on määrännyt Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja ulkoministeri Sergei Lavrovin varat jäädytettäväksi Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen vuoksi.

Päätös tarkoittaa, että Putinin ja Lavrovin pankkitilit ja omaisuus Britanniassa jäädytetään.

Aiemmin tänään EU päätti jäädyttää Putiniin ja Lavroviin liittyvät eurooppalaiset varat.

Uutiskanava CNN:n lähteiden mukaan myös Yhdysvallat olisi asettamassa pakotteita Putinia vastaan.

22.27 Jääkiekon NHL-liigan suurimpiin tähtiin lukeutuva Washington Capitalsin venäläiskapteeni Aleksandr Ovetshkin on vuosien mittaan tullut tunnetuksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin tukijana. Perjantaina Ovetshkin, 36, otti ensimmäistä kertaa kantaa julkisesti kantaa Putinin torstaina aloittamaan hyökkäykseen Ukrainaa vastaan.

– Tilanne on vaikea. Minulla on perhe Venäjällä ja tilanne on pelottava. Mutta emme voi tehdä mitään, meidän on vain toivottava tämän loppuvan pian ja kaikki on jälleen kunnossa, Ovetshkin sanoi medialle The Athletic -sivuston mukaan.

– Ei enää sotaa, olkaa niin hyvät. Ei ole väliä ketkä ovat sodassa – Venäjä, Ukraina, eri maat – meidän on elettävä rauhassa ja upeassa maailmassa.

22.08 Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi perjantai-iltana liiton virtuaalikokouksen jälkeen, että Nato jatkaa aseiden toimittamista Ukrainaan. Niiden joukossa on muun muassa ilmatorjuntakalustoa, kertoi uutistoimisto Reuters.

Stoltenberg sanoi, että Ukrainan armeija tekee vastarintaa ja aiheuttaa vahinkoa Venäjän armeijalle.

– Tilanne on yhä epävakaa. Me näemme Ukrainan joukkojen taistelevan rohkeasti ja tosi asiassa aiheuttaen vahinkoa Venäjän hyökkääville joukoille, Stoltenberg sanoi.

22.04 Yhdysvallat suunnittelee asettavansa pakotteita Venäjän presidentti Vladimir Putinia vastaan, kertoo uutiskanava CNN kahden asiaa tuntevan lähteensä perusteella. CNN:n mukaan asiasta päätettäisiin vielä perjantain aikana paikallista aikaa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi torstaina CNN:lle pakotteiden Putinia vastaan olevan mahdollisia.

Aiemmin perjantaina EU päätti jäädyttää Putinin ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavroviin liittyvät eurooppalaiset varat. Myös Britannia on ilmoittanut aikovansa asettaa pakotteita Putinia ja Lavrovia vastaan.

21.22 Venäjän armeija on tuhonnut lämpövoimalan Kiovassa, raportoi Guardian. Lehden mukaan kaupungin pormestari Vitali Klitshko kertoi voimalan tuhoutumisesta.

– Tilanne Kiovassa on uhkaava, yöstä tulee vaikea, Klitshko totesi aiemmin Guardianin mukaan.

20.45 BBC:n kirjeenvaihtaja raportoi Kiovan olevan ohjusiskun kohteena.

20.37 Myös Telia kertoo Twitterissä lopettavansa venäläisen RT-kanavan tv-palveluissaan. Lisäksi Telia avaa BBC:n, CNN:n ja Al-Jazeeran vapaasti katseltavaksi kaikille asiakkailleen kahden viikon ajaksi.

Elisa kertoi jo aiemmin lopettavansa RT-kanavan palveluissaan.

20.23 Pääministeri Marin Ylellä:

– Suomi on Naton kumppanimaa. Suomen suhde Natoon ei ole muuttunut.

20.19 Presidentti Sauli Niinistö totesi tiedotustilaisuudessaan, että Naton huippukokouksessa, johon myös Suomi osallistui, nousi esille varsinkin lännen yhtenäisenä pysymisen tärkeys.

– Se myös näkyi läpi kokouksen. Toisaalta esille nousivat ne sitten ne keinot ja sanktiot (Venäjää vastaan). On todettava, että lännen ase on talos, jossa me olemme vahvoja.

Niinistö kertoi, että Suomi ja Ruotsi ovat mukana Naton MSI-järjestelmässä, joka tarkoittaa tehostettua yhteydenpitoa ja tiedonvaihtoa Nato-maiden ja Naton kumppanimaiden välillä.

19.59 Ukrainan presidentti Volodymir Zelenskyi julkaisi itsestään videon puhumassa Kiovan kaduilla viestipalvelu Twitterissä. Video julkaistiin Ukrainan puolustusministeriön tilillä.

Videolla Zelenskyi sanoo olevansa edelleen Kiovassa ja toteaa armeijan jatkavan kaupungin ja maan puolustamista.

19.19 Venäjä ilmoitti perjantaina "rajoittavansa osittain" pääsyä Facebookiin. Heti ei ollut selvillä, miten laajasti maa pääsyä yhteisöpalveluun aikoo estää.

Päätöksen teki mediaa valvova Venäjän viranomainen Roskomnadzor. Sen mukaan Facebook on syyllistynyt sensurointiin ja rikkonut Venäjän kansalaisten oikeuksia.

Facebookilla oli viime vuoden lopun tietojen mukaan globaalisti päivittäin liki kaksi miljardia käyttäjää.

Facebookin omistaa yhdysvaltalainen mediakonglomeraatti Meta.

19.11 – Tärkeä osoitus lännen yhtenäisyydestä ja tuesta Ukrainalle tänään Naton huippukokouksessa, presidentti Sauli Niinistö totesi Twitterissä.

Niinistön on määrä pitää tiedotustilaisuus huippukokouksen annista noin kello 19.30.

18.54 Uutistoimisto AFP:n mukaan yli 50 000 ukrainalaista on paennut maasta Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen.

18.35 Euroopan neuvosto ilmoitti perjantaina, että se estää Venäjän edustajilta osallistumisen tämän yleiseurooppalaisen ihmisoikeuselimen toimintaan. Päätöksen syyksi ilmoitettiin Venäjän hyökkäys Ukrainaa vastaan.

Euroopan neuvosto on vuonna 1949 perustettu hallitustenvälinen organisaatio. Neuvostossa on 47 jäsenvaltiota.

18.30 Venäjän ei sallita osallistua Euroviisuihin tänä keväänä, Euroopan yleisradiounionio EBU tiedottaa. EBU:n tiedotteen mukaan Venäjän osallistuminen päätettiin estää, koska tämän hetkisen tilanteen valossa maan osallistuminen voisi aiheuttaa kilpailulle "huonomaineisuutta".

Yle ilmoitti aiemmin, että se ei tule lähettämään Suomesta osallistujaa Euroviisuihin, mikäli Venäjän sallitaan osallistua kilpailuun.

18.26 Mariupolissa Asovanmeren rannalla on käynnissä laajamittainen Venäjän maihinnousuoperaatio, kertoo CNN. CNN:lle puhunut korka-arvoinen Yhdysvaltain puolustusvirkamies kertoi, että Venäjä on laskemassa maihin Mariupolin lähistölle mahdollisesti tuhansia sotilaita.

17.58 Britannian puolustusministeriön Twitterissä julkaiseman tilannekatsauksen mukaan Venäjän joukkojen päävoima on noin 50 kilometrin päässä Kiovan keskustasta.

Tilannekatsauksessa todetaan myös, että Venäjän panssariyksiköt ovat avaamassa uusia reittejä edetä kohti Kiovaa sen jälkeen, kun ne epäonnistuivat Kiovan koillispuolella sijaitsevan Tshernihivin valtauksessa.

17.51 Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova varoitti Suomea ja Ruotsia sotilaallis-poliittisista seurauksista, mikäli nämä päättäisivät liittyä Natoon.

17.46 Venäjän presidentti Vladimir Putin kehottaa Ukrainan armeijaa suistamaan vallasta maan johdon, jota hän luonnehti "terroristeiksi" ja "narkomaanien ja uusnatsien koplaksi".

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on juutalainen.

Televisiossa Putin omisti sanansa Ukrainan armeijalle ja kehotti sitä "ottamaan vallan omiin käsiin".

17.36 Suomessa on lähetetty valheellisia tekstiviestejä, joissa on väitetty liikekannallepanon alkaneen ja kehotetaan ottamaan yhteys Puolustusvoimien oman alueensa aluetoimistoon. Laajasta huijauksesta ei alustavien tietojen mukaan ole kyse, vaan tapaukset näyttävät olleen yksittäisiä, kerrottiin Pääesikunnasta STT:lle.

Verkkoviestintäpäällikkö Ossian Hartig Pääesikunnan viestintäosastolta sanoi perjantaina iltapäivällä, että Puolustusvoimat selvittää valheellisten viestien alkuperää. Hartigin mukaan Puolustusvoimat seuraa viestitilannetta viikonlopun yli, eikä syytä alarmismiin ole.

Huijausviesteistä kertoi perjantaina päivällä Voice.fi-sivusto.

17.08 Venäjän on mahdotonta asettaa Ukrainaan sen määräysvallassa olevaa nukkehallitusta, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes.

Ukraina on Moshesin mukaan iso maa, josta iso osa taistelee loppuun saakka. Venäjällä ei hänen mukaansa ole sen miehittämiseen tarvittavia resursseja.

Venäjän politiikka Ukrainaa kohtaan on viimeisen 20 vuoden aikana perustunut myös täysin epärealistiseen kuvaan siitä, minkälainen Ukraina on, Moshes kertoo.

Hänen mukaansa Venäjän toimet Ukrainassa ovat täysin tunnepitoisen päätöksenteon varassa.

16.30 Sodan uhriluvuista kiertää erilaisia tietoja. Ukrainan viranomaisten mukaan yli 1 000 venäläissotilasta on kuollut hyökkäyksen alkamisen jälkeen.

BBC:n mukaan Britannian puolustusministeri JameJames Heappeys Heappey on kertonut, että ainakin 450 venäläistä ja 194 ukrainalaista, joista 57 on siviilejä, on kuollut.

Venäjän puolustusministeriö kertoi "eliminoineensa" ainakin 200 ukrainalaissotilasta Gostomelin lentokentällä käytyjen taistelujen yhteydessä.

16.27 Teleoperaattori Elisa on ilmoittanut sulkevansa Venäjän valtiollisen Russia Today -kanavan (RT) omilta kanaviltaan.

Elisa ilmoitti asiasta Twitterissä perjantaina iltapäivällä.

– Haluamme osoittaa tukemme Ukrainalle ja olemme päättäneet sulkea Russia Today-kanavan, teleoperaattori sanoi viestissään.

Valtiollinen RT aloitti toimintansa vuonna 2005. Nykyisin RT:llä on muun muassa englannin-, ranskan-, espanjan- ja arabiankielisiä kanavia sekä verkkosivustoja.

Länsimaat ovat syyttäneet kanavan tarjoavan disinformaatiota ja Kremlille myönteistä propagandaa. Kanava on kielletty monissa maissa, muun muassa entisissä neuvostotasavalloissa Liettuassa ja Latviassa.

16.07 Ukrainan viranomaisten mukaan pääkaupunkia puolustaville kansalaisille on jaettu jopa 18 000 rynnäkkökivääriä ja muuta asetta, kertoo BBC.

Usean paikan päältä raportoivan median mukaan runsaasti kiovalaisia on ilmoittautunut vapaaehtoiseksi puolustamaan kaupunkia ja kerääntynyt vastaanottamaan aseita ympäri kaupunkia.

16.05 Euroopan unioni on sopinut Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin ja ulkoministeri Sergei Lavroviin liittyvien eurooppalaisten varojen jäädyttämisestä. Päätöksestä kertoivat uutistoimisto AFP:lle tänään kolme EU:n virkamiestä ja eurooppalainen diplomaatti.

Putinin ja Lavrovin varojen jäädytyksestä sovittiin sen jälkeen, kun EU-johtajat ottivat sen esille yön yli pidetyissä keskusteluissa uudesta pakotepaketista. EU:n 27 maan ulkoministerien on ollut määrä vahvistaa pakotepaketti.

Putinin ja Lavrovin matkustamista EU:n jäsenvaltioihin ei varojen jäädytyksestä huolimatta kuitenkaan kielletä, kertoi Financial Times.

15.56 Uutistoimisto AP:n Kiovassa oleva toimittaja jakoi Twitterissä videon Ukrainan joukkojen räjäyttämästä sillasta. Videolla näkyy myös alueelta pakenevia siviilejä.

15.48 Kiovan yliopistossa suomen kieltä opettava Igor Kutsher seuraa taistelua Kiovasta aitiopaikalta. Hänen kotinsa sijaitsee kaupungin pohjoispuolella Vynohradarin alueella, jonka koillispuolella olevalla Obolonin alueella venäläiset jo ovat.

Kutsherin Uutissuomalaiselle antama haastattelu keskeytyy toistuvasti pommien paukkeeseen.

– Me asumme uudessa kerrostalossa ja tässä on vankka kellari, Kutsher kertoo.

Suomen kielen opettaja sinnittelee Kiovan pohjoisosan lähiössä – puhelun taustalla kuuluu jatkuva pommien räiske Venäjän joukkojen lähestyessä

15.34 Venäjän valtiojohtoisen RIA-Novosti uutistoimiston mukaan presidentti Vladimir Putin on valmis lähettämään edustajia Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin keskustelemaan Kiovan kanssa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi esitti Putinille aiemmin julkisesti kutsun neuvottelupöytään.

15.08 EU valmistautuu jäädyttämään Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja ulkoministeri Sergei Lavrovin varat, kertoo talouslehti Financial Times. EU:n ulkoministerit ovat parhaillaan kokoontuneet neuvottelemaan uusista pakotteista Venäjää vastaan.

Uutistoimisto Reutersille puhunut diplomaattilähde totesi, että EU voi asettaa pakotelistalle myös monia muita venäläisiä oligarkkeja.

14.50 Kiinan presidentti Xi Jinping on keskustellut puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa, kertoo Kiinan valtionmedia.

Valtiollisen televisioyhtiön CCTV:n mukaan Xi sanoi Kiinan tukevan Ukrainan tilanteen ratkaisemista Venäjän ja Ukrainan välisten neuvottelujen kautta.

Venäjä hyökkäsi torstaina Ukrainaan Putinin ilmoitettua varhain aamulla sotilasoperaation aloittamisesta. Kiina ei ole kutsunut liittolaisensa Venäjän toimia hyökkäykseksi tai tuominnut niitä.

14.42 Osissa Ukrainaa alkaa jo nyt olla pulaa polttoaineista, käteisestä ja lääkintätarvikkeista, mikä YK:n avustusjärjestöjen mukaan saattaa johtaa jopa viiden miljoonan ihmisen pakenemiseen maasta.

14.40 Yle ei lähetä kilpailijaa toukokuussa Italian Torinossa järjestettäviin Euroviisuihin, jos Venäjä on mukana laulukilpailussa, Yle kertoo tiedotteessaan.

Yle kertoo vedonneensa perjantaina Euroopan yleisradiounioniin (EBU), että Venäjä pitää sulkea kokonaan pois Euroviisuista.

14.35 Formula ykkösten MM-sarjaa ei ajeta tällä kaudella Venäjällä, kertoo Kansainvälinen autoliitto FIA Twitterissä. Eilen useat kuljettajat kertoivat boikotoivansa kisaa Venäjällä.

14.15 Ukrainan presidentinkanslian mukaan Venäjän joukot onnistuivat ottamaan hallintaansa Tšernobylin ydinvoimalan torstai-iltana. Ukrainan ydinturvallisuusviranomaisen julkaisemien tietojen mukaan säteilytasot laitoksen lähistöllä ovat kohonneet torstai-illasta alkaen. Arvot ovat nousseet reaktorien lähistöllä, mutta eivät kauempana olevissa mittapisteissä. Nousu on paikallista eikä aiheuta säteilyhaittaa Suomessa, Säteilyturvakeskus STUK tiedotti perjantaina klo 14 jälkeen.

14.05 Arvopaperi- ja energiamarkkinat ovat rauhoittuneet tänään eilisen sekasorron jälkeen. Katseet kääntyvätkin siihen, miten tuoreet pakotteet vaikuttavat Venäjän talouteen.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju arvioi, että pakotteet vaikuttavat aikaa myöten, mutta ne eivät muuta Ukrainassa käytävän sodan kulkua tässä ja nyt.

– Venäjä tiesi, että pakotteita tulee, ja se on valmiina ne kestämään. Aikaa myöten nähdään, miten ne raunioittavat Venäjän taloutta, hän sanoo.