Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Turussa lähes 30 vuotta sitten kadonneen lakimiehen etsinnöissä löydetty vainaja meren pohjasta – vainajaa ei ole vielä tunnistettu

Turussa lähes 30 vuotta sitten kadonneen lakimiehen etsinnöissä on löydetty vainaja meren pohjasta, poliisi kertoi torstaina.

Merivoimien sukeltajat löysivät vainajan keskiviikkona Turun Airiston alueelta. Vainajan henkilöllisyyttä ei ole vielä varmistettu, mutta poliisin epäilynä on, että vainaja on ollut meren pohjassa huomattavan pitkään.

33-vuotias Ilpo Härmäläinen katosi elokuun 3. päivänä vuonna 1994. Viime vuonna hänen murhastaan nostettiin syyte lähes 70-vuotiasta miestä vastaan. Syytettä on käsitelty Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa, mutta tuomiota ei ole vielä annettu.

Syytetty mies oli tapahtuma-aikaan Härmäläisen tuttava ja mainostoimistoyrittäjä. Syyttäjän mukaan mies vei lakimiehen käyttämälleen purjeveneelle, missä hän surmasi tämän ja hävitti tai kätki ruumiin. Syytetty on kiistänyt syytteen.

Aiemmin torstaina Yle kertoi, että syytetyn vaimo on kertonut lisäkuulusteluissa poliisille, että syytetyn käyttämästä purjeveneestä katosi ankkuri mahdollisesti samoihin aikoihin Härmäläisen katoamisen kanssa. Ylen mukaan syytetyn epäillään käyttäneen ankkuria painona ruumiin upottamisessa.

Asiassa piti alun perin antaa tuomio ensi viikon perjantaina, mutta nyt käsittelyä onkin määrä jatkaa keskiviikkona, Yle kertoi.

Murhasta syytetyn puolustus kyseenalaistanut henkirikoksen

Syyttäjän mukaan mainosmies murhasi Härmäläisen välttääkseen konkurssin ja poliisitutkinnan. Syyttäjän mukaan syytetty oli aiemmin vuonna 1994 ottanut Härmäläisen yrityksen mukaan laskutussopimusjärjestelyyn, jossa tekaistiin laskuja ja jonka tarkoituksena oli pelastaa syytetyn mainostoimisto konkurssilta.

Kun Härmäläinen tajusi tulleensa erehdytetyksi, hän aikoi mennä ilmoittamaan asiasta poliisille, syyttäjä sanoi.

– Tämän estääkseen ja pelastaakseen yrityksensä ajautumasta konkurssiin (syytetty) on tehnyt suunnitelman Härmäläisen surmaamiseksi, syyttäjä Niina Merivirta sanoi käräjäkäsittelyssä joulukuussa.

Syytetty mies on kiistänyt edes tavanneensa lakimiestä katoamispäivänä. Miehen puolustus on kyseenalaistanut senkin, onko henkirikosta edes tapahtunut.

– Meillä ei ole vainajaa, ei teknistä tutkintaa, joka tukisi väitettä henkirikoksesta. Onko meillä riittävää varmuutta siitä, että Härmäläinen olisi henkirikoksen uhri, syytetyn asianajajan Heikki Uotila kysyi käsittelyssä.

Härmäläisen katoaminen otettiin aktiivitutkintaan uudestaan viime vuonna.