Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Syvästi tappiollinen SAS aloittaa uuden säästöohjelman – rahat loppuvat, ellei kustannuksia saada leikattua radikaalisti

Lentoyhtiö SAS räpiköi syvästi tappiolla päättyneellä vuosineljänneksellä. Tulos ennen veroja oli marras-tammikuussa 2,6 miljardia kruunua (240 miljoonaa euroa) tappiolla.

Yhtiö ilmoitti aloittavansa uuden 7,5 miljardin kruunun säästöohjelman. SAS Forward -ohjelma merkitsee yhtiön laivaston, verkoston ja tarjonnan supistamista. SAS ei vielä kertonut ohjelmasta tarkempia tietoja.

Tulos heikkeni 700 miljoonalla kruunulla verrattuna vastaavan jaksoon vuosi sitten. Yhtiön kassavarat laskivat 3,4 miljardiin kruunuun. Tappio osoittautui selvästi suuremmaksi kuin mitä markkinoilla oli edes synkimmissä arvioissa ennakoitu.

SAS toteaa tulostiedotteessaan, että koronapandemian kaksi vuotta ovat olleet ilmailualan historian haasteellisimmat.

– Pandemia on vaikuttanut SAS:iin perustavanlaatuisella tavalla, sulkujen, matkailurajoitusten ja ihmisten matkustamistapojen muuttumisen kautta. Ilman radikaaleja muutoksia nämä tulevat nopeasti tyhjentämään yhtiön kassan, yhtiö kirjoittaa tiedotteessaan.

"Ilmailuala on muuttunut"

Toimitusjohtaja Anko van der Werff sanoi uutistoimisto TT:lle, että säästöohjelmaan ei sisälly mittavia henkilöstövähennyksiä. Yhtiö vähensi 40 prosenttia henkilökunnastaan eli 5 000 työntekijää jo vuonna 2020.

Van der Werffin mukaan syviä muutoksia tarvitaan, jotta SAS selviytyisi.

– Me kuvittelimme, että korona menisi ohi 6–9 kuukaudessa, mutta se on kestänyt jo yli kaksi vuotta. Ilmailuala on muuttunut ja matkustajatyypit näyttävät aivan toisenlaisilta. Siksi myös SAS:n on muututtava, hän perusteli.

SAS joutuu van der Werffin mukaan hankkimaan lisää pääomaa, mutta hän ei vielä kertonut, miten tässä on tarkoitus edetä.

SAS on laskenut tuntuvasti pörssissä sen jälkeen, kun norjalaispankki DNB viime viikolla arvioi yhtiön hoippuvan konkurssin partaalla. Kolmessa vuodessa lasku on ollut peräti 80 prosenttia.

Tieto uudesta säästöohjelmasta sai markkinoilla myönteisen vastaanoton, mutta pörssin sulkeutuessa tiistaina yhtiön pörssikurssi oli kuitenkin noin 1,3 prosenttia miinuksella.