Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kotimaan talvilomalle lähdössä? – Katso tästä kaikki ravintola- ja kokoontumisrajoitukset valtakunnallisesti

Aluehallintovirastot ovat purkaneet kokoontumisrajoituksia alueillaan helmikuussa, mutta valtioneuvosto rajoittaa edelleen ravintoloiden toimintaa.

Tähän juttuun on koottu voimassa olevat rajoitukset perjantain (18.2.) tilanteen mukaan. Huomaathan, että kunnat voivat tehdä omalle alueelleen tiukempia rajoituksia.

Valtioneuvoston määräämät ravintolarajoitukset

Ravintolat voivat olla auki klo 05–00. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske huoltoasemien ravintoloita, noutoruuan myyntiä tai Suomen ja muiden maiden välillä kulkevien laivojen tai lentokoneiden ravintoloita.

Alkoholia saa anniskella klo 09–23. Aluehallintoviraston luvalla anniskelun voi aloittaa klo 7 majoituspalvelun aamiaistarjoilun yhteydessä.

Ruokaravintoloissa on käytössä 75 prosenttia (sisätiloissa) ja anniskeluravintoloissa 50 prosenttia asiakaspaikoista (sisä- ja ulkotiloissa). Ahvenanmaalla asiakaspaikkarajoitus ei ole voimassa.

Sisätiloissa asiakkaalla on oltava oma istumapaikka pöydän tai tason ääressä.

Jos tautitilanteen kehitys jatkuu suotuisana eikä terveydenhuollon kantokyky ole uhattuna, voidaan ravintolarajoituksista luopua kokonaan 1. maaliskuuta alkaen.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

HUSin alueella ei ole kokoontumisrajoituksia. Aluehallintoviraston määräämä velvollisuus ehkäistä tartuntariskiä asiakas- ja yleisötiloissa on voimassa 22.2. asti.

Kanta-Hämeessä kokoontumisrajoitukset ovat voimassa 23.2. asti. Yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa rajoitus on 10 henkilöä sisätiloissa ja 50 henkilöä ulkotiloissa. Todennäköisesti rajoituksia ei enää jatketa 23.2. jälkeen. Ryhmäliikuntaan ja kontaktiurheiluun tms. tarkoitettujen tilojen osalta sulkupäätös on yhä voimassa. Velvollisuus ehkäistä tartuntariskiä on voimassa 23.2. asti.

Etelä-Karjalassa ei ole kokoontumisrajoituksia. Aluehallintoviraston määräämä velvollisuus ehkäistä tartuntariskiä asiakas- ja yleisötiloissa päättyy todennäköisesti 20.2. Kymenlaaksossa ei ole aluehallintoviraston rajoituksia 18.2. alkaen.

Päijät-Hämeen voimassa olevia kokoontumisrajoituksia jatketaan helmikuun loppuun asti vaikean koronatilanteen takia. Päijät-Hämeessä sisätiloissa järjestettäville yleisötilaisuuksille ei ole osallistujamäärään rajoituksia, mutta yli 50 ihmisen tilaisuuksiin voi osallistua enintään puolet tilaisuuden enimmäisosallistujamäärästä. Henkilömäärän rajoitus ei koske enintään 50 henkilön tilaisuuksia.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on sallittu Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Toiminta on kuitenkin edelleen järjestettävä siten, että osallistujien välisen lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä.

Itä-Suomen aluehallintovirasto

Maanantaista 21.2. lähtien ei ole voimassa aluehallintoviraston asettamia yleisötilaisuuksiin liittyviä rajoituksia.

Aluehallintoviraston määräämä velvollisuus ehkäistä tartuntariskiä asiakas- ja yleisötiloissa on voimassa Etelä-Savon sairaanhoitopiirin alueella 6.3. saakka.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Etelä-Pohjanmaan kokoontumisrajoitus sisätiloissa voimassa 28.2. asti. Sisätiloissa voi järjestää sellaisia yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joissa kaikille osallistujille on osoitettu istumapaikat ja käytössä on enintään 75 prosenttia käytettävissä olevien istumapaikkojen määrästä. Aluehallintoviraston määräämä velvollisuus ehkäistä tartuntariskiä asiakas- ja yleisötiloissa on voimassa Etelä-Pohjanmaalla 28.2. asti.

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueen (pl. Reisjärvi) kokoontumisrajoitus sisätiloissa voimassa 25.2. asti. Sisätiloissa voi järjestää sellaisia yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joissa kaikille osallistujille on osoitettu istumapaikat ja käytössä on enintään 75 prosenttia käytettävissä olevien istumapaikkojen määrästä. Aluehallintoviraston määräämä velvollisuus ehkäistä tartuntariskiä asiakas- ja yleisötiloissa on 28.2. asti.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella ei kokoontumisrajoituksia. Aluehallintoviraston määräämä velvollisuus ehkäistä tartuntariskiä asiakas- ja yleisötiloissa on voimassa 20.2. asti.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueen ja Punkalaitumen kunnan kokoontumisrajoitus päättyi 18.2. Pirkanmaalla aluehallintoviraston määräämä velvollisuus ehkäistä tartuntariskiä asiakas- ja yleisötiloissa jatkuu 28.2. asti.

Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella ei kokoontumisrajoituksia. Pohjanmaalla aluehallintoviraston määräämä velvollisuus ehkäistä tartuntariskiä asiakas- ja yleisötiloissa on voimassa 28.2. asti.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Ei kokoontumisrajoituksia. Pohjois-Pohjanmaalla aluehallintoviraston määräämä velvollisuus ehkäistä tartuntariskiä asiakas- ja yleisötiloissa on voimassa 28.2. ja Kainuussa 19.2. asti. Kainuuseen määrätään 18.2. jatkopäätös kuukaudeksi.

Lapin aluehallintovirasto

Ei kokoontumisrajoituksia. Aluehallintoviraston määräämä velvollisuus ehkäistä tartuntariskiä asiakas- ja yleisötiloissa on voimassa 28.2. asti.

Mitä tartuntatautilain pykälä 58 d tarkoittaa?

Tartuntatautilain pykälä 58 d velvoittaa asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavia järjestämään toiminnan siten, että asiakkaiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä.

Toimija voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää, porrastaa kävijöiden osallistumista ja / tai tehdä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä. Määräys koskee laajasti erilaisia asiakas- ja yleisötiloja, esimerkiksi kauppoja, urheilutiloja, kirjastoja, museoita ja teattereita.

Koronapassi

Koronapassia ei voi käyttää 28.2. asti yleisötilaisuuksissa ja asiakastiloissa vaihtoehtona alueellisille rajoituksille. Toiminnanharjoittaja voi halutessaan silti edellyttää koronapassia asiakkailta asiakas- ja toimitiloissa tai yleisötilaisuudessa, vaikka sillä ei vapautuisikaan rajoituksista. Koronapassia voi edellyttää, jos tilojen käyttöön tai tilaisuuden henkilömäärään kohdistuu rajoitus ja jos kyseessä on sellainen tila, jossa koronapassi on mahdollista ottaa käyttöön.