Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Kuusi Afrikan maata alkaa itse valmistaa mrna-rokotteita

Kuusi Afrikan maata alkaa itse valmistaa mrna-rokotteita koronatautia sekä muita tauteja vastaan, Maailman terveysjärjestö (WHO) kertoi perjantaina.

Maanosassa koronarokotteiden saatavuus on ollut heikkoa: helmikuun alussa vain hieman yli 11 prosenttia afrikkalaisista oli saanut täyden rokotesarjan. Parhaillaan vain yksi prosentti Afrikassa käytettävistä kaikista rokotteista on valmistettu Afrikassa.

Tilanteen korjaamiseksi Egypti, Kenia, Nigeria, Senegal, Etelä-Afrikka ja Tunisia valittiin ensimmäisiksi maiksi, jotka saavat käyttöönsä mrna-rokotteiden valmistukseen tarvittavaa teknologiaa WHO:n rokoteteknologian siirtokeskuksesta.

Vähentää maanosan riippuvuutta

WHO perusti kansainvälisen keskuksen viime vuonna Etelä-Afrikkaan. Sen tehtävänä on varmistaa, että rokotevalmistajilla on taitoa tehdä mrna-rokotteita kansainvälisten standardien mukaisesti.

– Mikään ei ole yhtä selvästi osoittanut kuin koronapandemia, että on rajoittavaa ja vaarallista olla riippuvainen vain muutamasta yrityksestä toimittamaan maailmanlaajuisesti tarvittavia hyödykkeitä, WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi.

Tedros on vaatinut tasapuolista rokotteiden saatavuutta pandemian voittamiseksi ja arvostellut tapaa, jolla varakkaat valtiot ovat hankkineet rokotteita, jättäen Afrikan jälkeen maailmanlaajuisissa rokotustavoitteissa.

– Paras tapa selvittää terveydenhuollon kriisitilanteet ja saavuttaa yleinen terveydenhuolto on lisätä merkittävästi kaikkien alueiden kykyä itse valmistaa tarvitsemiaan terveystuotteita, hän sanoi.

Rokoteteknologian antamista maiden käyttöön juhlistettiin seremonialla Brysselissä EU:n ja Afrikan unionin huippukokouksessa.

– Me olemme puhuneet paljon mrna-rokotteiden valmistamisesta Afrikassa, mutta tämä ylittää senkin. Tässä on kyse Afrikassa suunnitellusta mrna-teknologiasta, Afrikan johtamana ja omistamana, sanoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen uutistoimisto AFP:n mukaan.